Cum să evitați toxiinfecțiile alimentare în perioadele caniculare

Pentru a preveni îmbolnăvirile pe fondul alterării produselor sau din alte cauze, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui sfătuiește populația să consume alimente numai din spații autorizate și să evite produse din „comerțul stradal”.

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în rândul populației, conducerea DSVSA Vaslui recomandă ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente. În primul rând, cetățenii sunt sfătuiți să achiziționeze alimentele numai din spații sau unități înregistrate sanitar-veterinar, evitând comerțul „stradal”, deoarece le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate de personal specializat și sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă. Mai ales în cazul alimentelor uşor perisabile (carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate). De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate; să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării (să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă).

Aceștia trebuie să verifice cu atenție instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informațiilor despre sortiment, componente, a modului de păstrare, preparare corectă și valabilitatea lor. Specialiștii DSVSA Vaslui recomandă populației ca, în cel mai scurt timp după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se vor păstra astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de refrigerare de preferință între 0˚Celsius – 4˚Celsius și separat, în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -18˚Celsius.

„Recomandăm ambalarea separată a alimentelor care urmează a fi depozitate în frigider și menținerea în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj, și păstrarea alimentelor gătite în recipiente acoperite. De asemenea, nu trebuie să se recongeleze produsele care au fost decongelate pentru a fi consumate ulterior, iar alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente, trebuie să fie îndepărtate. Cetățenii sunt sfătuiți de asemenea să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma și să nu cumpere produse care poartă indicaţiile «păstraţi la frigider», «păstraţi la rece» sau «păstraţi în congelator» şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare”, a precizat echipa de comunicare din cadrul DSVSA Vaslui.

Și operatorii din industria alimentară trebuie să respecte câteva măsuri. În primul rând, trebuie să evite expunerea pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare. Aceștia sunt obligați să asigure condiții de igienă și temperatură la manipularea, depozitarea și transportul produselor de origine animală (în mod special a celor perisabile – carne preparată, carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte).

„Operatorii din industria alimentară trebuie să respecte măsurile privind confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate în timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării; interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific; interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar-veterinar”, mai precizează echipa de comunicare din cadrul DSVSA Vaslui.

Reamintim că, la nivelul DSVSA Vaslui, funcționează un serviciu de permanență unde consumatorii pot sesiza nereguli în domeniul igienei și siguranței alimentelor la telefonul 0235/421.121, fax 0235/421.278 și prin e-mail office-vaslui@ansvsa.ro. De asemenea, eventualele deficiențe pot fi sesizate și prin intermediul Call Center-ului Autorității Sanitar-Veterinare, consumatorii putând suna în mod gratuit la numărul 0800.826.787, apelabil din orice rețea de telefonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.