Aflat în timpul liber, după ce abia ieșise din tură, un pompier în vârstă de 22 de ani din cadrul Secției de Pompieri Huși a intervenit la un incendiu ce a cuprins un adăpost de animale din satul Podolenii de Sus, județul Iași. Astfel, tânărul pompier a contribuit la salvarea gospodăriei vecinului său, fiind felicitat de colegi pentru ajutorul acordat.
Pompierii vasluieni ne atrag atenția că, odată cu începerea lucrărilor agricole, crește și riscul incendiilor de vegetație și al arderilor necontrolate. Potrivit acestora, în cele patru luni scurse de la începutul anului, pompierii militari vasluieni au intervenit la 23 astfel de situații de urgență, cea mai recentă fiind înregistrată ieri, 5 mai.
„În această dimineață (ieri, n.r.), Secția de Pompieri Huși a fost solicitată să intervină la un incendiu izbucnit în localitatea Podolenii de Sus, județul Iași. Când echipajul a ajuns la locul intervenției din comuna Cozmești, incendiul se manifesta violent, generalizat la o anexă ale a locuinței cu rol de adăpost animale. În urma evenimentului, generat cel mai probabil de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, au ars aproximativ două tone de furaje, un adăpost de păsări și 30 de metri pătrați de acoperiș. Pompierii au reușit să limiteze focul în limitele găsite și să salveze casa de locuit”, ne-au declarat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) al Județului Vaslui.
„La acest efort contracronometru al pompierilor, a contribuit încă din prima clipă și un salvator aflat în vecinătatea gospodăriei incendiate. Cu toate că abia ieșise din tura de serviciu, sergentul major Marian Pricop nu a stat pe gânduri și a lăsat tot ce avea de făcut pentru a veni în ajutorul vecinului căruia îi ardea gospodăria. Colegii l-au felicitat pentru efortul depus, fapt care a ușurat munca pompierilor, limitând pagubele suferite de proprietar. Subofițerul are 22 de ani și a absolvit Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Boldești, fiind repartizat la Secția de Pompieri Huși în anul 2019”, au mai precizat reprezentanții ISU Vaslui.
Aceștia atrag atenția cetățenilor asupra faptului că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. În plus, conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată și aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecția mediului, deținătorii legali de terenuri „nu ard miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență”.