De azi, scenariul „galben” doar în școlile din Bârlad, Negrești și încă 12 comune din județ

Dacă, pe 5 mai, când au revenit în bănci preșcolarii și elevii din clasele I-VII și IX-XI, 504 unități școlare au funcționat normal, adică cu participarea zilnică a copiilor la ore, iar celelalte 136 au aplicat scenariul „galben”, de astăzi, când reîncep cursurile școlare și elevii din clasa a VIII-a, a XII-a, a XII-a seral și frecvență redusă, funcționează normal 521 de școli și grădinițe, în timp ce restul de 119 aplică scenariul „galben”. „Mutarea” dintr-un scenariu în altul a fost decisă de autoritățile județene în urma calculării ratei incidenței cumulative a COVID-19 la mia de locuitori pe localități, pentru ultimele 14 zile.

Teacher and children with face mask back at school after covid-19 quarantine and lockdown, writing.

Pe data de 7 mai, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a trimis către Instituția Prefectului Județului Vaslui o adresă prin care se aduc la cunoștința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui propunerile consiliilor de administrație ale unităților de învățământ din județ în vederea aprobării scenariului în care va funcționa fiecare unitate în parte. Totodată, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a trimis la Prefectură o adresă prin care se aduc la cunoștința CJSU Vaslui modificările ratei incidenței cumulative a COVID-19 la mia de locuitori, pe localitățile din județul Vaslui, pentru o perioadă de 14 zile.

Pe baza informațiilor primite, vineri, 7 mai, CJSU Vaslui, întrunit în ședință extraordinară, a adoptat Hotărârea nr. 35 prin care se aprobă scenariile de funcționare pentru cele 640 de grădinițe, școli și licee din județ începând cu data de 10 mai. Adică în prima săptămână de școală după revenirea din vacanța de primăvară pentru elevii din clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, respectiv în a doua săptămână de școală pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV și V-VII.

Potrivit Ordinului comun nr. 3.755/560 din 29.04.2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1.000 locuitori, se va aplica scenariul „verde” pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității școlare. Dacă rata incidenței cumulate este mai mare de 1/1.000, dar localitatea nu este carantinată, se va aplica scenariul „galben” pentru toate unitățile școlare din localitate.

Majoritatea elevilor din județ, cursuri la școală

Așa cum rezultă din lista cu toate cele 640 de unități de învățământ din județ, cele mai multe vor aplica scenariul „verde”, potrivit căruia toți preșcolarii și elevii vor participa fizic la ore, cu respectarea tuturor normelor de protecție. Este vorba despre toate grădinițele și școlile din Huși, Murgeni, Vaslui și comunele Albești, Alexandru Vlahuță, Arsura, Banca, Băcești, Bălteni, Berezeni, Blăgești, Bogdănești, Bogdănița, Boțești, Bunești Averești, Codăești, Coroiești, Costești, Cozmești, Crețești, Dănești, Deleni, Delești, Dodești, Dragomirești, Drânceni, Duda Epureni, Dumești, Epureni, Fălciu, Ferești, Fruntișeni, Găgești, Gârceni, Gherghești, Hoceni, Dimitrie Cantemir, Iana, Ibănești, Ivănești, Laza, Lipovăț, Mălușteni, Miclești, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Oltenești, Oșești, Pădureni, Perieni, Pogana, Pogonești, Puiești, Pungești, Pușcași, Roșiești, Solești, Stănilești, Ștefan cel Mare, Șuletea, Tanacu, Tătărăni, Todirești, Văleni, Vetrișoaia, Viișoara, Vinderei, Voinești, Vulturești, Vutcani, Zăpodeni și Zorleni. În total, nu mai puțin de 521 de unități vor funcționa după scenariul „verde”.

Celelalte 119 școli și grădinițe din județ vor aplica scenariul „galben”. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor protecție, respectiv participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase / ani de studiu. Aici sunt incluse toate unitățile școlare din Bârlad, Negrești și comunele Băcani, Bogdana, Ciocani, Grivița, Ivești, Lunca Banului, Pochidia, Poienești, Rafaila, Rebricea, Tăcuta și Tutova.

1 COMENTARIU

  1. De ce elevi de clasa a 9-a de la Colegiul Tehnic Cuza – Bârlad se duc la școală în scenariul galben? (scenariul cu practica nu ține – nu au unde face practica, iar de predat se poate preda și online).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.