MARIA CIOBANU – IN MEMORIAM (6 IX 1951 – 21 III 2021)

0
941

”Nu mă tem de moarte, ci de veșnicia ei” (Al. Vlahuță)

Recent, a trecut la cele veșnice renumita profesoară de istorie Maria Ciobanu, lumea școlii vasluiene devenind tot mai săracă. S-a născut la 6 septembrie 1951, în localitatea Păstrăveni, județul Neamț, unde a urmat şcoala primară şi cursurile gimnaziale, în anii 1958-1966. Studiile liceale le-a absolvit la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț, profilul umanist.

În anii 1971-1975, a urmat Facultatea de Istorie și Filosofie, Secţia istorie-filosofie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. A predat istoria la Școala Gimnazială Brodoc și, din 1985, la Școala nr. 9 , din zona Gării Vaslui, la puțin timp de la înființarea acesteia, până la pensionare, în 2010. În anii 1998-2006, a fost directorul acestei unități de învățământ ce a luat numele marelui poet național Vasile Alecsandri, contribuind la afirmarea acestei instituții de referință din peisajul învățământului vasluian. A ars pe altarul catedrei timp de peste 35 de ani.

Pregătirea profesională continuă prin lecturi aprofundate în domeniu, frecventa participare la reuniunile de profil, susţinerea la timp a gradelor didactice, organizarea de manifestări cultural-artistice, cu şi pentru elevi, prilejuite de evenimente istorice marcante din cadrul muzei Clio, sunt câteva repere semnificative ale preocupării sale constante în asigurarea calităţii demersului didactic.

Vocaţiei de dascăl, probată convingător în derularea procesului de învățământ, i s-a asociat îmbinarea fericită între abilităţile de comunicare, metodice cu elevii şi rigoarea ştiinţifică, bazată pe argumente însoţite de mijloace didactice audio-video specifice profesorului de istorie.

Ambiţioasă, dinamică, perseverentă, profesoara Maria Ciobanu a fost o prezenţă activă în viaţa clasei la care era dirigintă şi în cea a școlii.

Relaţia diriginte – elev s-a bazat pe încredere şi respect; generozitatea, înţelegerea, omenia dovedită i-au atras simpatia și recunoştinţa copiilor.

Implicată în procesul de modernizare, profesoara Maria Ciobanu a avut realizări notabile în cadrul procesului instructiv-educativ. Menționăm unele dintre ele:

– un bogat material didactic (o valoroasă colecție numismatică, hărţi, atlase, portrete ale personalităţilor istorice);

– organizarea şi dotarea unui cabinet de istorie pe teme perene ale disciplinei;

– atragerea unor elevi în studierea istoriei și obținerea de premii la olimpiada de profil și la diferite concursuri de cultură generală;

– a fost profesor metodist și responsabil al cercului metodic al profesorilor de istorie din zona Vaslui.

Îmbinând benefic munca didactică cu cea de cercetare în domeniul istoriei, profesoara Maria Ciobanu a prezentat comunicări ştiinţifice la simpozioane locale și naţionale, valorificate în reviste de specialitate şi a susținut activități metodice apreciate de colegi.

Pentru merite deosebite în întreaga activitate, a fost distinsă cu diferite premii din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean și a unor instituţii culturale judeţene. Profesoara Maria Ciobanu – exemplu de conştiinciozitate, responsabilitate, modestie, politeţe, bunăvoinţă, omenie pentru elevi şi colegi – se va bucura totdeauna de preţuirea acestora, iar istoria Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” va recunoaşte numele său printre profesorii cu faimă pe care i-a avut.

Spirit dinamic, apreciată de elevi şi colegi, doamna profesoară Maria Ciobanu a fost o personalitate distinctă în cadrul școlii vasluiene. Prietenii au apreciat la profesoara Maria Ciobanu ținuta demnă și seriozitatea în îndeplinirea sarcinilor încredințate.

Prin întreaga activitate didactică şi comportamentul adecvat omului de la catedră, Maria Ciobanu rămâne un nume de referinţă între profesorii de istorie și nu numai. O boală neiertătoare o răpeşte din mijlocul nostru, însă profesoara şi omul, Maria Ciobanu va rămâne totdeauna în memoria foştilor elevi, a colegilor de școală, de la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și a tuturor celor care au cunoscut-o.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Prof. dr. Nicolae Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.