Ce cutremure au zguduit Bârladul în ultimul secol?

0
1524

La finele săptămânii, bârlădenii sunt invitați la o manifestare transmisă în mediul online, pe parcursul căreia vor avea ocazia să afle detalii interesante despre cele mai puternice cutremure de pământ ce au zguduit împrejurimile în ultima sută de ani.

Duminică, 28 martie, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, în colaborare cu Primăria Bârlad, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), organizează conferința online „Cutremure de pământ din zona municipiului Bârlad”. Evenimentul va începe la ora 11.00 și va putea fi urmărit în mediul virtual pe pagina de facebook a muzeului (https://www.facebook.com/muzeulparvan), pe site-ul muzeului (https://www.muzeuparvan.ro/) și pe pagina de facebook a primăriei (https://www.facebook.com/primariamunbarlad). Cei care au contribuit la realizarea evenimentului sunt: muzeograf dr. Laurențiu Ursachi (organizatorul manifestării); dr. Adrian Andrei (Asociaţia „Deinoterra” Bârlad); șef lucrări dr. Bogdan Gabriel Rățoi (Universitatea „Alexndru Ioan Cuza” Iași); lt. col. Viorel Codrianu (comandantul Detașamentului de Pompieri Bârlad); primarul Dumitru Boroș (președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență Bârlad); ing. Adrian Trandafir (șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bârlad) și Laurențiu Juverdeanu (inspector Protecție Civilă în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bârlad).

„Pământul este o planetă vie, în continuă mișcare și transformare, așa cum precizau și vechii filosofi eleni prin conceptul «Panta rhei» (totul curge) – Heraclit din Efes. În prezent, se pot observa efectele încălzirii globale asupra Terrei prin hazardele naturale care se produc în regiuni ale globului terestru, unde cu câteva decenii în urmă nu erau semnalate secete prelungite în zone de deal și câmpie, uragane devastatoare, căderi de zăpădă și gheață în regiuni tropicale sau deșertice, furtuni de nisip, care ajung din Africa până în Europa, tornade, care nu erau cunoscute în țara noastră, ploi torențiale produse pe areale geografice de mică întindere dar cu un aport de ape pluviale foarte mare cu efect de inundații instantanee, alunecări de teren și, evident, cutremure de pământ cu frecvență mare și intensități scăzute, dar, sporadic și de intensitate mare. Toate aceste modificări ale mediului natural, la care se adaugă și pandemia de COVID -19, trebuie să ne preocupe în mod constant, pentru a reduce cât mai mult pagubele materiale și pierderile de vieți omenești în urma manifestării acestor hazarduri naturale. Din acest motiv, conferința, concepută a fi transmisă prin mediul online, își propune să reitereze populației din municipiul nostru, și nu numai, câteva aspecte privind ultimul mare cutremur produs la 4 martie 1977, efectele sale asupra clădirilor din orașul nostru și mai ales măsurile care trebuie luate în cazul unor cataclisme de amploare”, spune dr. Laurențiu Ursachi, muzeograful care a organizat această conferință.

Acesta precizează că, alături de invitații săi, în cadrul evenimentului persoanele care vor urmări transmisiunea vor fi informate și cu privire la gradul de pregătire și dotările disponibile deținute de instituțiile publice cu abilități de intervenție în cazul producerii unui curemur de pământ în zona Vrancei, cu eventuale efecte directe asupra orașului Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.