Vaslui: Astăzi, începe cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid 19! UPDATE

Astăzi ia start oficial cea de-a II-a etapa de vaccinare și, începând cu ora 15.00, se pot face programări. Această etapă debutează însă și cu o surpriză: Direcția de Sănătate Publică Vaslui a actualizat lista centrelor de vaccinare, listă de pe care au dispărut centrele de la Murgeni și Negrești. Este probabil o măsură temporară, până ce ar urma să fie finalizată pregătirea și dotarea celor două locații, dat fiind că locuitorii din zonele respective nu au fost arondați în vederea vaccinării, la niciunul dintre centrele din Vaslui, Bârlad sau Huși.

Dat fiind că astăzi abia se pot face programări, cel mai probabil primele vaccinuri vor fi administrate persoanelor cuprinse în etapa a II-a Campaniei Naționale începând cu luni, 20 ianuarie, așa cum dealtfel au anunțat și sursele oficiale. La fel ca în toată țara, unde, din totalul de 750 de centre de vaccinare ce urmau să fie înființate, s-a reușit deschiderea a doar 310 centre, nici în județul Vaslui nu vor fi deschise toate cele 8 centre anunțate inițial. Este vorba de centrele de la Murgeni și Huși, primul urmând a funcționa în incinta Casei de Cultură „I.C. Balmuș”, cu 2 puncte de lucru, al doilea, în Sala de Sport „Maria Pădurariu”.

În aceste condiții, deocamdată, populația va avea acces la doar 3 centre, câte unul în Vaslui, Bârlad și Huși, la care se adaugă echipele de vaccinare mobile, care vor funcționa în cadrul acestor centre. Alte 3 centre din respectivele municipii sunt destinate doar pentru personalul medico-sanitar și auxiliar din UAT-urile arondate!

Cât privește centrul de la Vaslui, înființat de către municipalitate, acesta va funcționa în incinta Clubului Pensionarilor de pe strada Donici, acolo unde există 2 cabinete de vaccinare și unde se pot prezenta persoanele din Vaslui, Munteni de Sus, Tanacu, Munteni de Jos, Lipovăț, Pușcași, Laza, Bălteni, Zăpodeni, Văleni, Solești, Ferești, Ștefan cel Mare, Delești, Deleni, Cozmești, Ivănești, Poienești, Bogdana, Albești, Costești, Roșiești, Vutcani, Miclești, Codăești, Tăcuta, Dănești, Dragomirești și Pungești. La Centrul din Bârlad, din Sala de sport a Școlii 4 „Episcop Iacob Antonovici”, acolo unde vor funcționa 4 puncte de lucru, sunt arondate persoanele din Bârlad și comunele Zorleni, Banca, Băcani, Dodești, Viișoara, Grivița, Pochidia, Tutova, Perieni, Ciocani, Ivești, Pogonești, Coroiești, Pogana, Iana, Puiești, Ibănești, Alexandru Vlahuță, Bogdănești, Gherghești, Voinești, Fruntișeni și Vinderei. Sala de sport a liceului „A. I. Cuza”, nr. 12, din Huși va avea 2 puncte de lucru, unde se pot prezenta pentru vaccinare, după o programare prealabilă, locuitori din Huși, Berezeni, Vetrișoaia, Dimitrie Cantemir, Hoceni, Lunca Banului, Pădureni, Stănilești, Crețești, Duda Epureni, Tătărăni, Drânceni, Arsura, Bunești Averești sau Boțești.

Pentru etapa a II-a de vaccinare, înscrierile se pot realiza prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfășoară activități în domenii cheie; individual, direct pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani; prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă. În cazul în care persoanele respective nu sunt înscrise sau nu au acces la medicul de familie propriu, acestea se pot programa prin intermediul oricărui alt medic de familie, prin call center-ul unic, telefon 021.414.44.25, și prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ teritoriale. În cazul persoanelor cu grad ridicat de risc din centreIe medico-sociale și rezidențiale, care au prioritate și vor fi vaccinate cu ajutorul echipelor mobile, programarea se face prin administratorul instituției. Deasemenea, programarea în vederea vaccinării se poate face și prin aparținători. „Vaccinarea este gratuită, iar persoanele eligibile se programează la vaccinare indiferent dacă sunt sau nu asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate”, anunță conducerea DSP Vaslui

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.