Raisa și Busuioc, noul ”bisness” al electoratului vasluian

Ne amintim cu toții de eșecul votului uninominal, dar nici cu votul pe liste nu ne simțim foarte confortabil… Electoratul vasluian a trimis în Parlament, în grupul noilor aleși, doi iluștri necunoscuți, Raisa Enachi și Andrei Busuioc, ambii de la AUR, oameni despre care, paradoxal, cei mai mulți dintre votanți nu știu absolut nimic.

Senatorii și deputații vasluieni aleși pentru legislatura 2020 – 2024, în urma scrutinului din data de 6 decembrie 2020, și-au preluat mandatele și s-au întrunit deja în primele ședințe. În urma alegerilor din 6 decembrie, județul Vaslui va fi reprezentat în Parlament, ca și în legislatura precedentă, de trei senatori, dintre care doar unul, Gabriela Crețu, de la PSD, a activat și în mandatul precedent, iar doi sunt nou aleși: Iulian Bîca – PNL și Andrei Busuioc – AUR. În Camera Deputaților, județul Vaslui are șapte reprezentanți, Eduard Popica (PSD), Tudor Polak (PNL) și Raisa Enache (AUR) completându-i pe „veteranii” Adrian Solomon și Irinel Sativă (PSD), Nelu Tătaru (fost senator și ministru al Sănătății) și Mihai Botez (la al doilea mandat de deputat USR).

De la „vedeta” aleasă în colegiul său, la necunoscutul ales pe listă

Vasluienii au și uitat cum în alegerile din 2008 și 2012 își puneau ștampila în alegerile parlamentare pe numele unui politician, sigla de partid a acestuia apărând pe buletinul de vot undeva într-un colț, neînsemnată. La alegerile de la sfârșitul anului trecut au ales partide și liste de nume, nume despre care știau câte ceva poate, dar și altele despre care nu au știut absolut nimic și, mai ales, despre care nici nu au de unde afla nimic.

Un astfel de personaj este Raisa Enachi. Cine este Raisa Enache? Imensa majoritate a vasluienilor va trebui să recunoască că nu are niciun fel de informație. Cu toate acestea, Raisa îi va reprezenta în Parlament ca deputat ”de Vaslui”. Cum și-a câștigat această calitate, acesta este un alt mister, pentru că Raisa Enache nu a făcut niciun fel de campanie electorală, adică nu a folosit mijloacele clasice de a se prezenta și a arăta care îi sunt planurile și obiectivele politice. Dar nu a folosit nici mijloacele mai noi pentru a se face cunoscută, pagina de socializare a deputatului fiind lipsită chiar și de cele mai elementare informații cu privire la persoana sa.

Ce se poate spune despre reprezentanta AUR, în primul rând, dar și a vasluienilor în Parlament este că trăiește în Republica Moldova și ocupă funcţia de consilier juridic la o societate privată. Se mai știe că este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Stat Moldova.
În aceeași situație se află și Andrei Busuioc, de la același partid, AUR, care probabil a fost ales de vasluienii pasionați de călătorii, ciclism, biliard și aranjamente florale, cu care împarte aceleași hobby-uri, pentru că, în afară de aceste informații împărtășite pe contul său de socializare, alegătorii vasluieni nu au mai putut afla nimic despre acest nou „reprezentant” al lor în cel mai important for al țării.

Andrei Busuioc este un alt cetățean al Republicii Moldova devenit și cetățean român, dar și parlementar. Cât de repede s-a petrecut transformarea nu se poate ști, însă noul parlementar are în continuare o firmă în Chișinău, Busu&Cars SRL, înființată în 2019, a studiat în Republica Moldova, și abia de curând și-a schimbat domiciliu în județul Vaslui, ca sute de mii de concetățeni de-ai săi aflați în căutarea promițătoarei cetățenii române, care le dă dreptul de a lucra liber în UE. Că a reușit să devină și parlamentat în România a fost probabil o surpriză chiar pentru el, cum o altă surpriză va fi când va afla că nu a studiat „Bisness” (cum scrie în prezentarea sa de pe Facebook), ci „Business”, care este termenul corect pentru „afaceri” în limba engleză. Probabil că îi va spune cineva cândva noului om politic vasluian…

În România postdecembristă, după îndelungi dezbateri, clasa politică a adoptat în 2008 votul uninominal, menit tocmai să apropie alegătorii de cei aleși și să-i determine pe cei din urmă să voteze în cunoștință de cauză. Scopul era, bineînțeles, și ca alegătorii să nu ajungă să desemneze prin votul lor oameni despre care nu știu nimic.

Nume noi pe liste, dar cunoscute

Spre deosebire de cei doi, despre ceilalți noi parlamentari ai județului vasluienii știu măcar câte ceva sau, în orice caz, pot oricând afla, și asta printr-o simplă căutare pe Google. Ceea ce, trebuie să repetăm, nu este cazul celor doi parlamentari AUR.

Eduard Popica (38 de ani), jurist, ales pe lista PSD, chiar în capul listei, se situează chiar la polul opus, popularitatea căpăta ca prefect propulsându-l pe lista PSD. Ca prefect în timpul guvernului Dăncilă, Popica a fost extrem de activ și implicat, căpătându-și notorietatea mai ales prin implicarea sa în timpul situațiilor speciale, de urgență, în timpul cărora își făcuse un obicei de a ajunge imediat după pompieri sau ambulanțe. Tot spre desosebire de cei doi, Popica și-a gestionat imaginea și în timpul campaniei electorale prin prezența în rândul electoratului, în ciuda măsurilor impuse odată cu „pandemia”, alegerea sa fiind, deci, din acest punct de vedere, explicabilă logic.

La fel se poate explica și alegerea lui Tudor Polak pentru prima dată în Camera Deputaților, acesta activând de ani de zile ca președinte al Organizației Municipale Vaslui a PNL. De asemenea, a candidat în alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Vaslui. Polak este o figură cunoscută pentru orice vasluian interesat nu numai de politică, dar de viața publică, a cetății, în general. Tudor Polak are 34 de ani, este jurist și a activat în mediul privat. În Guvernul Orban, a fost secretar de stat în Ministerul Muncii.

Iulian Mihail Bîca, de 59 de ani, este un alt nume nou în Parlament, dar unul cunoscut în special bârlădenilor, în numele cărora a activat în Consiliul Local Bârlad. Este un alt personaj cu date și informații certe în CV, unul public. El a fost funcționar public și om de afaceri. A lucrat în Ministerul Apărării Naționale și a fost consilier personal al primarului Bârladului. Din 2016 a fost consilier local al municipiului Bârlad, apoi director al Direcției pentru Administrarea Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.