Aproape 13.000 de vasluieni au tulburări mintale. În rândul copiilor și adolescenților predomină depresia majoră!

Potrivit unei situații întocmite la nivel județean de reprezentanții DSP Vaslui, în primele nouă luni ale anului 2020, erau luați în evidențe 12.367 de pacienți cu tulburări mintale și de comportament, alte câteva sute fiind diagnosticate în celelalte trei luni. Cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței este tulburarea depresivă majoră, afecțiune greu de diagnosticat din cauza variației simptomelor. Cifrele arată că o treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticați cu depresie.

Sănătatea mintală este o componentă fundamentală a sănătății individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității. O sănătate mintală bună contribuie la prosperitatea și solidaritatea comunității. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, atât persoanei cât și sistemelor sociale. În ceea ce privește tulburările mintale și de comportament, aici intră tulburările din spectrul autismului, maladia Alzheimer (demența), depresia, abuzul și traficul ilicit de droguri.

Așa cum se arată într-o statistică realizată la nivel național, în anul 2019, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2.592,3 la suta de mii de locuitori, în creștere față de anul 2018, când a fost de 2.444.4 la suta de mii de locuitori. Și în ceea ce privește situația întocmită la nivelul județului Vaslui de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui se constată o creștere a numărului de cazuri. Astfel, dacă, în 2018, au fost luați în evidență 11.772 de pacienți cu tulburări mintale și de comportament, iar, în 2019, numărul a crescut la 12.367, în anul care tocmai s-a încheiat cifra a fost și mai mare. Numai în primele nouă luni ale anului 2020, în ciuda pandemiei de SARS-CoV-2 ce i-a determinat pe oameni să cam evite medicii de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus, în evidențele județene figurau 12.758 de persoane cu tulburări mintale și comportamentale.

„Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată. Tulburarea depresivă majoră la copii și adolescenți este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecțiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticați cu depresie. Viața a fost stresantă înainte de pandemie, dar provocările noi au dus la o suprasolicitare psihică. Învățământul online, nesiguranța, dificultățile financiare, telemunca, gestionarea bolii și a morții au făcut viața mult mai dură. Izolarea, care poate duce la singurătate, a lovit oameni de toate vârstele. Mulți copii și adolescenți au pierdut oportunități importante pentru dezvoltarea socială. Concentrarea «pe elementele de bază pentru a dormi, pentru a mânca mese sănătoase, pentru a vă deplasa pe parcursul zilei, pentru a petrece timpul cu animalele de companie și cei dragi» va fi extrem de importantă. Să avem grijă de noi înșine și unul de celălalt ar trebui să fie prioritatea tuturor pe măsură ce avansăm în anul 2021”, spun reprezentanții DSP Vaslui.

Potrivit acestora, persoanele care doresc să beneficieze de servicii medicale de specialitate se pot adresa centrelor de sănătate mintală din Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Ca și în anii precedenți, și în ianuarie 2021, DSP Vaslui, în parteneriat cu Crucea Roșie – Filiala Vaslui, organizează o campanie cu tema „Sănătate mintală”, ce are drept scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a copiilor, adolescenților și aparținătorilor acestora, precum și a profesioniștilor din domeniul medical și educațional privind problematica sănătății mintale. Tot aceste categorii sunt și grupurile țintă ale campaniei.

„Sloganul campaniei de informare este «Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală», iar obiectivele ei sunt: • informarea populației privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale; • conștientizarea și promovarea unei mai bune înțelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieții oamenilor; • creșterea accesului la informații; • îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale; • aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie. DSP Vaslui va transmite în mediul online informații cu privire la sănătatea mintală atât medicilor de familie cât și cadrelor didactice, pentru transmiterea acestor informații în cel mai scurt timp elevilor și aparținătorilor acestora”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.