• În această perioadă, în sectorul agricol al județului Vaslui se desfășoară două acțiuni ample, pe de o parte campania de recoltare a culturilor de primăvară, eliberarea terenurilor și efectuarea arăturilor pentru însămânțările din această toamnă sau pentru primăvara anului viitor, iar pe de altă parte, este în plină desfășurare campania de însămânțare a culturilor de toamnă. Deși bine venite, ploile din ultima perioadă au îngreunat lucrările de toamnă, respectiv aratul și însamânțatul, și au creat premise pentru un an agricol mai bun decât acesta.

2020 a fost un an dezastruos pentru agricultura vasluiană, seceta pedologică prelungită, combinată cu epidemia de Covid 19, care a dus la o criză a forței de muncă, dijmuind serios rezultatele muncii fermierilor. În ciuda despăgubirilor acordate de Guvern pentru pierderile suferite de fermieri, suprafața totală pentru care s-au solicitat astfel de ajutoare financiare depășind jumătate din suprafața agricolă a județului, plus cele care ar urma să fie acordate pentru pierderile datorate Coronavirusului, fermierii vasluieni pot înscrie 2020 pe răbojul unuia dintre cei mai slabi ani agricoli din activitatea lor. Dovadă stau datele furnizate de Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui, conform cărora, „urmare a faptului că, în cea mai mare parte din perioada de vegetație a culturilor, gradul de aprovizionare a solului cu apă a fost extrem de scăzut, determinând astfel ca procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor să se desfășoare cu mare dificultate, producția obținută în anul 2020 a fost mult diminuată comparativ cu anul agricol anterior, an în care regimul pluviometric era asigurat în optim. Din punct de vedere analitic, până la această dată, la nivelul județului Vaslui, la cultura floarea-soarelui a fost obținută o producție medie de 860 kg/ha față de 1.990 kg/ha, în anul 2019, iar la cultura de porumb, producția medie a fost de 488 kg/ha, față de 4.523 kg/ha, în 2019”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.
Acesta a adăugat că, în ceea ce privește recoltarea culturilor înființate în primăvara anului 2020, potrivit informațiilor furnizate de producătorii agricoli, până la data de 2 noiembrie, din suprafața totală de 170.075 ha înființate cu culturi de primăvară, au fost recoltate aproape toate culturile, cu excepția culturii de porumb și a celei de sfeclă de zahăr, fermierii vasluieni zorind să mai salveze ceea ce se poate din producția și așa sub așteptări.
Cât privește pregătirea noului an agricol, campania de toamnă a demarat tot sub semnul secetei pedologice, ceea ce a presupus fie amânarea lucrărilor specifice, fie un consum mai mare de carburanți ori o uzură mai ridicată a utilajelor, pentru ca, ulterior, ploile căzute să pună și ele probleme, împiedicând intrarea în brazdă a utilajelor. „Referitor la campania de însămânțări din anul 2020, aceasta a început destul de târziu, respectiv la finalul lunii august, inițial prin însămânțarea culturii de rapiță în condiții deosebit de grele, din cauza secetei pedologice accentuate, și, ulterior, s-a continuat cu înființarea celorlalte culturi înscrise în program. La această dată, la nivelul județului Vaslui, suprafața totală însămânțată este de 49.901 ha, suprafață ce reprezintă doar 62% din cea înregistrată în program, procent destul de scăzut ca urmare a faptului că, în ultima perioadă de timp, au fost înregistrate precipitații destul de frecvente îngreunând efectuarea lucrărilor mecanice de pregătire a terenurilor și semănat. Totuși, tocmai aceste precipitații care au întârziat lucrările de toamnă ne dau speranțe într-un an agricol 2020 – 2021 mai bun”, a explicat directorul DAJ Vaslui, ing. Gigel Crudu.
Potrivit programului de însămânțări de toamnă, întocmit pe baza informațiilor furnizate de producătorii agricoli și unitățile administrativ-teritoriale din județ, în această toamnă urmează să fie însămânțate 80.032 hectare de cultură, reprezentând 27% din suprafața arabilă a județului Vaslui, din care cultura de grâu pe o suprafață de 63.126 ha, cultura de rapiță pe 8.824 ha, cultura de orz pe 5.834 ha, cultura de orzoaică pe 526 ha, cultura de triticale pe 333 ha, cultura de secară pe 74 ha și 540 ha pentru cultura de plante de nutreț.