Municipalitatea vasluiană va accesa fonduri pentru protecția sanitară a elevilor și a profesorilor

Primarul Vasile Pavăl, în calitate de inițiator, a propus participarea UAT municipiul Vaslui, în calitate de beneficiar, depunerea unui proiect în vederea obținerii de fonduri europene pentru dcontarea tuturor cheltuielilor efectuate de unitățile de învățământ preuniversitar de stat din subordinea sa făcute pentru achiziționarea de materiale, echipamente și dispozitive de protecție sanitară necesare în lupta împotriva Covid 19 în acest an școlar. Lui i s-au raliat nu doar conducerile unităților de învățământ, dar și consilierii locali, care au lăsat deoparte patimile politice și au votat în unanimitate proiectul de hotărâre care avea ca scop parteneriatul între UAT Vaslui și unitățile de învățământ în vederea accesării de fonduri de aproape 4 milioane de lei!

Încă de la debutul pandemiei de Covid 19, cu introducerea stării de urgență sanitară, care a dus practic la suspendarea cursurilor în al doilea semestru al anului școlar 2019 – 2020 și trecerea la educația online, guvernanții au promis o serie de măsuri privind dotarea elevilor cu dispozitive, tablete școlare sau laptopuri, necesare educației la distanță, dar și a unităților de învățământ cu mijloace de protecție sanitară, măști, dezinfectanți etc. Acest lucru nu s-a întâmplat, autoritățile locale fiind lăsate să se descurce singure, și să achiziționeze toate aceste echipamente din bugetele proprii ori apelând la donații. Municipalitatea vasluiană nu a făcut excepție, și a alocat fonduri fiecărei unități de învățământ din subordine pentru pregătirea noului an școlar și protejarea atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice, dispunând totodată o serie de măsuri, în funcție de situația epidemiologică existentă la un moment-dat. Sumele necesare au afectat serios bugetul local, însă, vorba primarului Vasile Pavăl, „Nimic nu contează mai mult decât sănătatea concetățenilor și viitorul copiilor noștri!”.

Noroc cu Uniunea Europeană, care a aprobat fonduri speciale în acest sens, fiind deschise mai multe sesiuni de depunere de proiecte, municipalitatea vasluiană accesând deja fonduri pentru achiziția a circa 2.500 de tablete școlare și a echipamentelor aferente predării online. Acum, se încearcă recuperarea cheltuielilor făcute pentru protecția sanitară a elevilor și cadrelor didactice pe parcursul actualului an școlar, cheltuieli care nu sunt deloc mici, ridicându-se la aproape 4 milioane de lei (40 miliarde lei vechi). În acest sens, primarul Vasile Pavăl, în calitate de inițiator, a propus un proiect de hotărâre privind aprobarea participării UAT municipiul Vaslui în calitate de beneficiar, în cadrul apelului de proiecte „Consolidarea capacității unităților de învățământ preuniversitar de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virului SARS COV2” și a Acordului de parteneriat cu unitățile de învățământ de stat din municipiul Vaslui, ca partener de proiect. Practic, se dorește accesarea de fonduri europene nerambursabile, sursa de finanțare a acestui proiect fiind Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de Covid 19, Obiectiv specific O.S. 9.1 – Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID 19. Practic, prin acest proiect ce va fi depus spre finanțare, urmează a fi finanțate achizițiile realizate până la momentul depunerii cererii de finanțare de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Vaslui sau care urmează a fi realizate aferente acțiunilor finanțabile în cadrul apelului de proiecte, respectiv în perioada 1 august 2020 – 18 iunie 2021, cu posibilitate de extindere în fncție de evoluția pandemiei. Beneficiarii acestui proiect sunt cei 11.754 de preșcolari și elevi, dar și cele 1.446 de cadre didactice, cadre didactice auxiliare și personal nedidactic care activează în cele 23 de unități școlare de pe raza municipiului Vaslui. Bugetul estimat al proiectului este de 3.779.049,58 lei, reprezentând contravaloarea măștilor de protecție, a dezinfectanților, a combinezoanelor, a aparaturii destinate dezinfecției și sterilizării, de tipul lămpilor UV, necesare protecției participanților la procesul de învățământ în acest an școlar.

Solicitarea primarului Vasile Pavăl, de participare a UAT municipiul Vaslui, în calitate de beneficiar, la depunerea respectivului proiect, a fost aprobată în unanimitate de către consilerii municipali. Acesta a fost practic primul proiect de hotărâre a CL Vaslui care a întrunit toate sufragiile în actualul mandat, dovedind că, indiferent de configurația politică a noului CL Vaslui, în premieră după mulți ani, cu o majoritate de dreapta, PNL – USR PLUS, aleșii locali sunt deciși să lase deoparte patimile politice și să acționeze în folosul concetățenilor lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.