Romulus Doru Buhăescu, președintele Organizației Județene PMP Vaslui și candidat la Senatul României, atrage atenția decidenților că amendarea spitalelor pentru lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu nu rezolvă problema siguranței pacienților internați. ”Sistemul medical are o problemă și nicio guvernare din multele de până acum nu a reușit să o rezolve. Iar problema nu sunt oamenii, nu sunt clădirile. Problema majoră este subfinanțarea sistemului”, susține Romulus Doru Buhăescu.

Tragedia de la Piatra Neamț, în urma căreia pacienții din secția ATI au murit arși de vii, redeschide problema autorizării la incendiu a spitalelor. Zeci de spitale din întreaga țară nu au autorizații de securitate la incendiu. ”Acesta era un secret foarte bine păzit, dar știut de toată lumea”, spune Romulus Doru Buhăescu, președintele PMP Vaslui și candidat la Senatul României. În județul Vaslui, situația este extrem de gravă: niciun spital din Vaslui, Bârlad și Huși nu este autorizat, iar o unitate medicală nici nu poate solicita autorizația, fiindcă imobilul în care funcționează este prea vechi. Este vorba de Spitalul de Psihiatrie din orașul Murgeni. ”Situația de azi, din județul Vaslui, este aceeași de anul trecut, aceeași de acum zece ani, aceeași dintotdeauna. Cum s-a acționat împotriva acestei stăzi de fapt? S-au dat și se dau amenzi imense. Inspectoratele pentru Situații de Urgență dau amenzi de zeci de mii de lei pentru neregulile constatate, pun în vedere autorităților să se conformeze și să intre în legalitate. Iar autoritățile responsabile nu se conformeză și nu intră în legalitate pentru că nu au bani. Și amenzile continuă. Vom continua să plătim iar în spitale se va muri în continuare”, spune Romulus Doru Buhăescu.
În context, candidatul PMP la Senat a amintit că recenta tragedie de la Piatra Neamț nu este singulară. ”Am avut, în ultimii ani, și bebeluși morți în flăcări, la Maternitatea Giulești, în 2010. Și atunci au fost controale, amenzi și promisiuni că se va investi pentru ca oamenii care vin la spital cu speranța că vor trăi să nu moară arși de vii. Ce trebuie noi să învățăm din acest spectacol al ororii și neputinței? Că amenzile nu rezolvă problemele! Că sistemul medical însuși are o problemă și nicio guvernare din multele de până acum nu a reușit să o rezolve. Iar problema nu sunt oamenii, nu sunt clădirile. Problema majoră este subfinanțarea sistemului”, subliniază candidatul PMP la Senatul României.
Soluțiile PMP
Prin Pactul Național pentru Sănătate, PMP propune creşterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025. Asta în contextul în care cheltuielile pentru Sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE, atât pe cap de locuitor (1.029 EUR, media UE fiind de 2.884 EUR), cât și ca procent din PIB (5% față de 9,8% în UE).
”În paralel, PMP propune investiţii substanțiale în modernizarea spitalelor. Propunerea noastră de creare a unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea şi modernizarea legislaţiei în domeniul Sănătăţii, plecând de la proiectul de lege privind reorganizarea și funcționarea sistemului de sănătate, care va fi elaborat de cei mai buni specialiști în Sănătate pe care îi are România, va veni cu o soluție în domeniul autorizării spitalelor, astfel încât sistemul sanitar din țara noastră să reuşească să ofere nu doar servicii de calitate cetățenilor, ci și sigure.” – Romulus Doru Buhăescu, candidat PMP la Senatul României.
Material de propaganda electorală publicat de SC EURO IRIS SA la comanda PMP – Filiala Vaslui, Cod mandatar: 11200012