SARS-CoV-2 a închis alte 58 de clase din Bârlad, Huși, Vaslui și câteva comune!

• În următoarele două săptămâni, toți cei 1.171 de elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad vor învăța după scenariul „roșu”, adică exclusiv online, după ce, zilele trecute, trei elevi de acolo au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2. Tot de acasă vor studia și elevii a 16 clase de gimnaziu din Bârlad, Huși, Vaslui și comunele Zăpodeni, Voinești și Pădureni, dar și preșcolarii grupei mijlocii de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Vaslui. Și în cazul lor, motivul are de-a face tot cu faptul că, în week-end, au fost confirmați pozitiv mai mulți educatori, învățători, profesori și elevi.

Noul coronavirus închide școală după școală! După ce, în prima lună din anul școlar 2020-2021, SARS-CoV-2 a închis mai bine de 250 de clase din zeci de unități de învățământ din întreg județul, luni, 12 octombrie, au mai fost închise încă 58 de clase din 10 școli. Astfel, în urma modificării situației epidemiologice în mai multe UAT-uri din județ, în cursul zilei de 12 octombrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui a adoptat trei hotărâri în legătură cu modul de desfășurare a cursurilor școlare din câteva instituții de învățământ pentru următoarele 14 zile. Evident, acestea au fost adoptate după ce Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a trimis a Prefectură trei adrese, prin care se aduc la cunoștința CJSU Vaslui propunerile consiliilor de administrație ale respectivelor unități de învățământ din județ în vederea aprobării schimbării scenariului în care va funcționa fiecare unitate în parte. Modificările sunt avizate inclusiv de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Așa cum au stabilit autoritățile de la nivel central, potrivit scenariului „verde”, toți preșcolarii și elevii participă fizic la ore, dar trebuie să respecte toate normele de protecție. Scenariul „galben” presupune că în sălile de clasă vor fi prezenți, prin rotație, o parte din cursanți, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, în timp ce ceilalți vor studia acasă, în sistem online. Nu în ultimul rând, scenariul „roșu” presupune că toți elevii vor sta acasă și vor participa la ore în sistem online.

58 de clase în scenariul „roșu”

Astfel, Hotărârea nr. 39 din 12octombrie 2020 prevede că se aprobă suspendarea cursurilor școlare organizate în scenariul „verde” și „galben” în 58 de clase din 10 unități de învățământ, în contextul confirmării unor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 12.10.2020.

Potrivit anexei acestei hotărâri, vor susține cursuri exclusiv online 58 de clase de la următoarele 10unități școlare:

• Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Vaslui (grupa mijlocie cu 22 preșcolari – un cadru didactic confirmat);

• Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zăpodeni (clasa a III-a și clasa a IV-a la simultan cu 14 elevi – un cadru didactic);

• Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși (clasa a X-a A cu 21 elevi, clasa a XII-a B cu 18 elevi, clasa a XII-a Tehnic cu 16 elevi – un cadru didactic);

• Școala Gimnazială „Elena Cuza” Vaslui (clasa I A cu 24 elevi, clasa a III-a A cu 23 elevi, clasa a IV-a A cu 24 elevi, clasa a VI-a B cu 19 elevi, clasa a VIII-a A cu 24 elevi – un cadru didactic);

• Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad (41 clase cu 1.171 elevi – 3 elevi);

• Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Vaslui (clasa a VIII-a A cu 19 elevi – un elev);

• Școala Gimnazia;ă „George Tutoveanu” Bârlad (clasa a V-a A cu 26 elevi, clasa a V-a B cu 28 elevi – 2 elevi);

• Școala Gimnazială nr. 1 sat Pădureni (clasa a IV-a cu 21 elevi – un cadru didactic);

• Școala Gimnazială nr. 1 sat Voinești (clasa a IV-a cu 25 elevi – un cadru didactic);

• Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Huși (clasa a V-a A cu 29 elevi – un elev).

„În perioada de suspendare a cursurilor, conducerea celor 10 unități de învățământ va dispune realizarea următoarelor activități obligatorii: a) curățenia și aerisirea claselor / sălilor; b) dezinfecția curentă și terminală a spațiilor celor 10 unități de învățământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete; c) pe perioada celor 14 zile de suspendare, toți contacții direcți din cadrul unităților de învățământ ai cazurilor confirmate vor fi izolați / carantinați la domiciliu”, precizează reprezentanții Prefecturii Vaslui.

La alte șapte școli, se modifică scenariul

Hotărârea nr. 40 din 12 octombrie 2020 prevede că se aprobă schimbarea scenariului de funcționare a unui număr de trei unități școlare, începând cu data de 12 octombrie. Acestea sunt: • Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui; • Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Vaslui; • Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Laza. Toate vor trece din scenariul „galben” în cel „verde”.

Nu în ultimul rând, CJSU Vaslui a adoptat Hotărârea nr. 41 din 12 octombrie 2020, în care se precizează că se aprobă reluarea cursurilor prin trecerea de la scenariul „roșu” la cel „galben” pentru un număr de 12 clase din patru unități școlare, începând cu data de 12.10.2020. Acestea sunt: • Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Vaslui (6 grupe cu 153 preșcolari); • Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui (clasele XII A, XII B, XII D și VIII – cu 112 elevi); • Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui (clasa a XI-a J cu 24 elevi); • Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Vaslui (clasa a III-a B cu 17 elevi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.