Ghinion: Elevii vasluieni vor primi tabletele ultimii și nu se știe când…

• Ghinion „administrativ” pentru elevii vasluieni: județul nostru a fost cuprins în ultimul lot, 9, alături de Iași și Suceava, la organizarea licitațiilor pentru achiziționarea tabletelor. Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că abia au fost demarate procedurile de licitație pentru ultimele două loturi, deși cursurile au început de mai bine de două săptămâni. După ce, în mai, s-a făcut prima licitație, fiind „satisfăcute” primele loturi, apoi în septembrie alta… În ritmul acesta, elevii vasluieni se pot aștepta la tablete de Paște! La cum s-au mișcal lucrurile, să nu fie Paștele Cailor…

„Deja pentru ultimele două loturi a început procedura de licitație, dar aș vrea să spun, pentru că au existat aceste întârzieri, noi am luat și alte măsuri. Dacă astăzi avem 338 de unități de învățământ aflate în scenariul roșu, așa cum s-a spus, există posibilitatea să fie mai multe unități de învățământ în acest scenariu și de aceea este important să realizăm aceste achiziții cât mai rapid. ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate – n.r.) este responsabil de acest lucru, Ministerul Educației a dat banii necesari pentru achiziție, prin urmare trebuie să se realizeze cât mai rapid”, afirma recent ministrul Educației.

În luna mai, Guvernul a făcut primele evaluări și s-a dispus organizarea primelor licitații, județele fiind împărțite pe loturi. Primele care au primit tablete au fost București și alte 14 județe, unde au ajuns 83.000 de tablete școlare. Apoi, o altă licitație s-a soldat cu adjudecarea către o companie asigurarea a trei loturi, respectiv 82.000 de tablete, pentru restul ONAC anunțînd, pe 14 septembrie, reluarea procedurii. Contractul viza acum cumpărarea, prin negociere directă, a peste 167.000 de dispozitive.

Mai târziu, ministrul Educației a cerut premierului Ludovic Orban demiterea președintelui ONAC, acuzându-l pentru faptul că licitația pentru achiziționarea a 250.000 de tablete nu a putut fi finalizată la timp. „Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitației, după atâtea luni în care toate instituțiile implicate, mai puțin ONAC, au luat toate măsurile ca procedura să fie încheiată în termenele stabilite”, a spus Anisie. Ulterior, premierul Ludovic Orban a declarat că este posibil să îl demită pe directorul ONAC… și au mai trecut câteva săptămâni bune, în care directorul ONAC a rămas în funcție, până ce s-a ajuns ca acum ministrul Educației să anunțe că „deja” se pregătește organizarea licitației pentru ultimele două loturi. Deci, ce era pentru ministrul Educației, în urmă cu două săptămâni, prea târziu, acum, în urma împăcării cu directorul ONAC, probabil, a devenit prea devreme, cum sugerează acest „deja”.

Potrivit datelor centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, necesarul de tablete școlare doar pentru elevii proveniți din medii defavorizate ar fi de 7.026. Unele primării din județ, cum ar fi chiar cea a municipiului Vaslui, au alocat fonduri pentru cumpărarea și distribuirea a 2.600 de tablete, alte școli și licee au primit donații, inclusiv de la Episcopia Hușilor. Banii dați de primării ar urma să fie recuperați din proiectele finanțate din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional „Competitivitate”. Problema lipsei acestor instrumente pentru ca elevii vasluieni să-și poată continua studiile în această perioadă rămâne însă, câtă vreme nu toate primăriile dispun de fondurile necesare accesării unor asemenea proiecte. Mai mult, în mediul rural accesul la internet încă este o problemă, 43 de localități din județ neavând o asemenea posibilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.