„Educația și protecția copiilor, priorități ale lumii de azi”, conferință internațională online

Comisia pentru afaceri europene a Senatului României a găzduit, în data de 30 septembrie, Conferința internațională online „Educația și protecția copiilor, priorități ale lumii de azi” împreună cu Federația Internațională a Comunităților Educative – secțiunea România.
Evenimentul a marcat aniversarea a 30 de ani de activitate FICE România și a reunit peste 200 de participanți, fiind prezent și domnul Emmanuel Grupper, Președintele FICE Internațional, alături de membrii ai organizațiilor FICE din Germania, Israel, Elveția, Zambia, precum și specialiști cu o experiență profesională de excepție din România, din sistemul de protecție a copilului (reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului și Adopție, ai Direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului din județele Constanța, Neamț, Vaslui) precum și primari, cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, asistenți sociali, psihologi.
Intervențiile participanților s-au axat pe următoarele teme: educație și formare – direcții, provocări, dificultăți în contextul actual; sănătate publică – prevenție și îngrijire pentru copii, acces la asistență de specialitate, obligații ale factorilor decizionali, reglementări, inițiative, programe, proiecte; bune practici – concretizări la nivelul secțiunilor naționale FICE, experiențe de urmat în plan internațional, adaptări, evoluții.
În cadrul conferinței, senatorul Gabriela Crețu a subliniat continuitatea parteneriatului dintre Comisia pentru afaceri europene și FICE România în organizarea, de peste patru ani,  a multor activități comune care au avut ca principal motiv copiii. 
„În timpul președinției Consiliului European de anul trecut, Programul european Garanția pentru copii a fost o prioritate. Reducerea inegalităților și investițiile în domeniul social reprezintă o prioritate la negocierea următorului Cadru financiar european. Am încercat să oferim susținere pentru domeniul în care activează FICE”, a afirmat Gabriela Crețu.
În cadrul evenimentului, parlamentarul a făcut o sinteză a activității organizației și a subliniat că FICE a contribuit la „educarea educatorilor, asistenților sociali, psihologilor, profesorilor; a organizat activități educaționale (precum Festivalul „Bucuria lecturii”) care au implicat numeroase școli din întreaga  țară, a îmbunătățit viața a mii de copii (colectarea de cărți, rechizite, bunuri necesare copiilor în nevoie).
De asemenea, „FICE România a reușit să reunească autoritățile și instituțiile publice, ONG-uri și, uneori, sectorul de afaceri, pentru campanii mari – cum e cea împotriva violenței, spre exemplu. Creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele din domeniul asistenței sociale a fost un alt obiectiv atins”. FICE a creat oportunități pentru mulți membri de a-și vedea cercetările publicate în cărți și reviste de nivel academic. Un alt aspect important evidențiat de senatorul Crețu a fost faptul că „FICE funcționează în mod voluntar și, până acum, nu a beneficiat  de bani publici, naționali sau europeni. Acest aspect ar putea, totuși, să fie schimbat!”  În final, a conchis că „de la înființarea organizației, în 11 septembrie 1990, situația copiilor instituționalizați s-a îmbunătățit; legile care îi protejează sunt mult mai bune. FICE a pus presiune și a oferit expertiză pentru această ameliorare. Dar, avem încă multe lucruri de rezolvat.”
De menționat că Federația Internațională a Comunităților Educative (FICE) este un organism UNESCO, înființat în 1948, pentru a se ocupa de copiii rămași fără părinți în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Principala sa activitate continuă să fie legată de copiii instituționalizați. Secțiunea FICE România, s-a înființat în anul 1990.

1 COMENTARIU

  1. Ce ai facut madam Buzatu pentru copiii din județ? Te-ai îmbogățit și tu și lighioana care co duce județul. Nu va e rușine, mă, voi bogați și județul ăsta ultimul pe țară?!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.