Cifrele pandemiei COVID-19 la Spitalul „Elena Beldiman” Bârlad: peste 2.370 de bolnavi internați, aproape 1.430 vindecați!

• În cele șase luni de când spitalul bârlădean funcționează ca unitate de suport pentru tratarea pacienților confirmați cu COVID-19, unitatea spitalicească a dus o luptă crâncenă cu virusul chinezesc, după cum o arată cifrele oficiale. Îmbucurător este faptul că, din totalul de 2.372 de pacienți confirmați pozitiv cu noul coronavirus, 1.423 au fost deja declarați vindecați și externați, cei mai mici fiind câțiva nou-născuți în vârstă de câteva zile și cel mai în vârstă un pacient de 85 de ani. Din păcate, în acest timp, alți 105 bolnavi au decedat în spital.

Din data de 31 martie 2020, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad se numără printre spitalele din întreaga țară care funcționează ca unități de suport pentru tratarea pacienților confirmați cu COVID-19. Acest lucru înseamnă că, până când se termină cu pandemia de SARS-CoV-2, ambulanța / echipajul SMURD nu mai transportă aici nicio urgență (în afara cazurilor de cod roșu), excepție făcându-se doar în cazul persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată de pe lista monitorizată de Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Aceste persoane sunt aduse la Compartimentul de Primire Urgențe al spitalului bârlădean indiferent de problema medicală cu care se prezintă și, în cazul în care testul COVID-19 arată că nu sunt infectate, vor fi transferate la Vaslui pentru tratament corespunzător. Aici rămân doar cazurile confirmate de coronavirus, chiar dacă suferă și de alte afecțiuni medicale.

De atunci și până acum au trecut șase luni, timp în care personalul spitalului a depus și continuă să depună eforturi supraomenești în lupta pentru evitarea răspândirii virusului. Pentru a se vedea cât mai bine lupta dusă în linia întâi de medicii, asistenții, infirmierii și celelalte categorii de personal, conducerea spitalului a realizat o situație la zi în ceea ce privește statistica pacienților infectați, vindecați / externați, decedați, etc..

Situația prezintă principalele cifre ale cazurilor de COVID-19 confirmate de medicii bârlădeni, adică numărul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 ce au fost confirmate pozitiv în timp ce erau spitalizate aici, numărul pacienților vindecați și externați, numărul celor decedați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, vârsta celui mai tânăr / bătrân bolnav vindecat, vârsta celui mai tânăr / bătrân bolnav decedat, numărul pacienților în stare gravă transferați la alte spitale și numărul angajaților infectați cu COVID-19.

Astfel, între 31 martie – 30 septembrie, aici au fost spitalizați 2.372 de pacienți pozitivi SARS-CoV-2, dintre care 2.227 sunt adulți (cel mai în vârstă având 98 de ani) și 145 sunt copii (cei mai mici fiind câțiva nou-născuți). Din nefericire, din totalul bolnavilor spitalizați, 105 au murit pe patul spitalului, în ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-i salva. Așa cum o arată situația întocmită de reprezentanții spitalului, cel mai tânăr pacient decedat avea 36 de ani, iar cel mai în vârstă avea 98 de ani. Alți 21 de bolnavi de COVID-19 aflați în stare gravă au fost transferați la alte clinici din țară. Îmbucurător este faptul că 1.423 de persoane tratate aici au fost declarate vindecate și externate, cei mai mici fiind bebelușii aduși pe lume la Maternitatea Bârlad și cel mai vârstnic având 85 de ani.

De asemenea, situația întocmită de reprezentanții unității arată și că, până ieri, nu mai puțin de 556 de pacienți confirmați pozitiv cu noul coronavirus dar asimptomatici au refuzat internarea / s-au externat la cerere pentru a se izola la domiciliu. În ceea ce privește administrarea tratamentului cu plasmă, considerat miraculos în cazul bolnavilor critici, doar patru pacienți internați la Bârlad au primit plasmă până acum. Din păcate, numai unul dintre ei, respectiv un bolnav de 56 de ani, s-a făcut bine după tratament. În cazul altor doi pacienți, plasma nu a fost suficientă pentru a le salva viața (au decedat), iar cel de-al patrulea a fost transferat, zilele trecute, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

„În ceea ce privește situația privind infectarea personalului spitalului cu SARS-Co-V2, până acum au fost confirmate pozitiv 66 de cadre medicale, dintre care 6 sunt medici, 39 sunt asistenți medicali și 21 fac parte din categoria personalului auxiliar și tehnic. La momentul acesta (ieri, 30 septembrie, n.r.), în spital sunt internați 246 de bolnavi, dintre care 241 adulți și 5 copii. Din rândul adulților, 9 se află în Terapie Intensivă, în timp ce 232 sunt internați pe secții, respectiv 3 asimptomatici, 54 cu forme ușoare ale bolii, 147 cu forme medii și 28 cu forme severe. La copii, 2 sunt asimptomatici, 2 au forme ușoare și unul are o formă medie a bolii. Menționez că, la acest moment, pe secții mai sunt disponibile 189 de paturi, în timp ce la Terapie Intensivă mai sunt libere 9 paturi”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.