• În perioada următoare, municipiul Vaslui va găzdui primele manifestări culturale importante începând din luna martie, când a fost impusă starea de urgență datorită Covid 19. Este vorba de două manfestări intrate în tradiție, Târgul Meșterilor Populari și ediția jubiliară a Festivalului Umorului „Constantin Tănase”. Dat fiind condițiile actuale, manifestările se vor desfășura strict sub imperiul măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu Coronavirus, din acest motiv, la Târg, în acest an, nefiind organizate spectacole sau concerte, iar unele acțiuni obișnuite fiind anulate.
În perioada 4 – 6 septembrie, în Parcul Copou din municipiul Vaslui, se va desfășura obișnuitul, din fiecare an, Târg al meșterilor populari, manifestare ajunsă la a XVIII-a ediție. Pandemia de Covid 19 se pare că nu i-a speriat pe creatorii de artă păstrători ai tradițiilor, care, iată, se anunță a fi prezenți și de această dată în număr mare la Vaslui, confirmând astfel notorietatea și importanța acestui eveniment organizat de către Consiliul Județean, prin intermediul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, având ca parteneri Primăria și Consiliul Local al muncipiului Vaslui. Sunt așteptați circa 60 de meșteri populari expozanți, cei mai mulți dintre ei, din județul Vaslui, însă și din alte județe ale Moldovei: Iași, Galați, Bacău, Suceava, Neamț, dar și din zone mai îndepărtate, Maramureș sau Vâlcea, inclusiv vestiții olari de la Horezu.
Pentru că se așteaptă la un aflux mare de vizitatori, organizatorii au asigurat toate măsurile sanitare pentru diminuarea riscului epidemiologic reprezentat de Covid 19, inclusiv prin trasee de ocolire cu asigurarea fluxului diferit de intrare – ieșire, pentru vizitatori. Purtarea măștii de protecție pe tot perimetrul Târgului este obligatorie, organizatorii făcând totodată un apel către vizitatori să evite aglomerația și să respecte distanțarea fizică și celelalte măsuri de protecție. Tot din acest motiv, nu vor avea loc concerte sau spectacole, lipsind și alte activități obișnuite în alți ani, atelierele de creație organizate sub îndrumarea meșterilor populari, ori degustările și concursul gastronomic.
„Am dorit să nu ratăm organizarea în acest an a Târgului Meșterilor Populari, și, pentru că măsurile de relaxare existente permit acest lucru, am încercat să oferim vasluienilor o oază de normalitate și de frumos în mijlocul acestei pandemii. Vom veghea totuși la respectarea cu structețe a măsurilor de siguranță sanitară și socială, și sunt sigur că cei care ne vor călca pragul vor da dovadă de responsabilitate, la rândul lor. Este, dacă vreți, un test pentru noi, dar și pentru vasluieni, în vederea organizării pe viitor și a altor manifestări”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, organizatorul evenimentului.
Acesta a anunțat și un alt eveniment care va avea loc la mijlocul lunii septembrie, și anume cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Umorului „Constantin Tănase”, care va avea loc în perioada 18 – 20 septembrie și în a cărui organizare sunt implicate, pe lângă CJCPCT Vaslui, și alte instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean: Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” și Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătaru”, având alături Primăria și Consiliul Local al muncipiului Vaslui. „Am dorit neapărat să marcăm acest important moment: 50 de ani de existență a unuia dintre cele mai importante festivaluri de umor din țară, devenit totodată un brand și un simbol al Vasluiului. Mai sunt încă câteva amănunte de pus la punct, dintre cele privind organizarea în vederea respectării tuturor condițiilor de siguranță sanitare, însă, aproape sigur, Festivalul de Umor va avea loc. Am reușit chiar să ne asigurăm prezența unor trupe de teatru din București, Ploiești și Chișinău, dar și a unor artiști satirici, graficieni și caricaturiști, oaspeți obișnuiți ai Festivalului de la Vaslui, care au anunțat că dau curs invitației noastre. Chiar dacă în acest an, Festivalului Umorului „Constantin Tănase” va fi la o scară mai mică decât la alte ediții, nu vor lipsi însă obișnuitele concursuri de caricatură sau de interpretare satirico-umosristică, vernisajele și expozițiile, ori întâlnirile cu unii dintre cei mai importanți caricaturiști români”, a explicat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, organizator al evenimentului.