• O problemă cu adevărat stringentă anii trecuți, când infecțiile intraspitalicești făceau ravagii, este acum rezolvată. Spitalul Județean a anunțat că, printr-un proiectului european în valoare de 216.929,75 euro, a achizitionat 6 dispozitive de nebulizare Aerosept 500 si 2.000 litri de solutie dezinfectantă Aseptanios AD, „o soluție eficientă de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale si de control a răspândirii agenților patogeni.
Printr-o postare pe pagina de facebook în care se declară „fericit”, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui a anunțat, ieri, achiziționarea a șase dispozitive de nebulizare AEROSEPT 500 și 2.000 litri de soluție dezinfectantă ASEPTANIOS AD. Această achiziție importantă are rolul de a combate infecțiile intraspitalicești, care anii trecuți constituiau o mare problemă în unitatea spitalicească și făceau obiectul numeroaselor nemulțumiri ale pacienților și rudelor acestora. Achiziția s-a făcut printr-un proiect european în valoare de 216.929,75 euro, derulat împreună cu Spitalul Clinic Republican „Timotei Moșneag” din Chișinău, sumă dei care spitalului vasluian i-au revenit 107.584,25 euro, iar spitalului de peste Prut, 109.345,50 euro.
„Spitalul Județean de Urgență Vaslui derulează mai multe proiecte cu finanțare europeană, unul dintre ele fiind „Patogeni fără granițe: îmbunătățirea prevenției, controlului și supravegherii infecțiilor nosocomiale pe ambele maluri ale Prutului”, având ca partener Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneagî” din Chișinău. Întrucât infecțiile asociate asistenței medicale reprezintă o povară uriașă pentru sistemele de sănătate, din punct de vedere financiar, reducerea acestora va permite, indirect, o alocare mai bună a resurselor către alte nevoi de sănătate ale populației, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate”, au spus cei de la SJU Vaslui.
Pentru cei de la cea mai mare unitate spitalicească a județului, implementarea proiectului se constituie într-o „soluție eficientă de prevenire a infecțiilor asociate asistentei medicale și de control a răspândirii agenților patogeni, atât prin aplicarea unei noi metode de dezinfecție – dezinfecția prin nebulizare cu acid peracetic, metoda care și-a dovedit științific eficiența, – cât și prin implementarea simultană a metodelor de prevenire prin educarea tuturor părților implicate, asupra efectelor pozitive ale igienei și precauțiunilor de bază”.
Astfel, cele șase dispozitive au fost repartizate pe toate cele trei pavilioane unde funcționează secții clinice și vor aduce beneficii semnificative populației deservite, prin scăderea numărului de cazuri înregistrate de boli cauzate de infecțiile asociate asistentei medicale, o stare de sănătate mai bună a populatiei și un risc epidemiologic redus.