Pe lângă Covid-19, și alegerile locale influențează procesul de învățământ!

• Pentru că majoritatea unităților de învățământ vor găzdui secții de votare la alegerile locale, cursurile școlare vor fi suspendate cel puțin 3 zile, respectiv vineri, 25 septembrie, luni, 28 septembrie, și marți, 29 septembrie, pentru ca spațiile respective să poată fi dezinfectate și pregătite pentru a primi din nou, în siguranță, elevii. Indiferent dacă au sau nu tabletă ori conexiune la internet, elevii vor face în această perioadă cursuri on-line!

Înaintea începerii noului an școlar, mai multe organizații profesionale din învățământ, inclusiv cele ale elevilor și părinților, au solicitat amânarea debutului cursurilor pentru 1 octombrie, unul dintre motive fiind așteptatele alegeri locale, programate pentru data de 27 septembrie, ca fiind nu doar un factor perturbator al procesului de învățământ, dar și, pentru că multe dintre secțiile de votare urmau să fie înființate chiar în sediile unităților de învățământ, un risc la sănătatea copiilor, dată fiind epidemia de Covid-19. La acel moment, conducerea Ministerului Educației a ignorat această propunere, pentru ca, zilele trecute, să se revină asupra acestei decizii. Astfel, atât ministrul Educației, Monica Anisie, cât și premierul Ludovic Orban au anunțat recent că atât înaintea, cât și după ziua alegerilor locale, cursurile din instituțiile de învățământ, adică școli, grădinițe și licee vor fi suspendate vineri, 25 septembrie, luni, 28 septembrie, și marți, 29 septembrie. Vineri, suspendarea cursurilor este necesară pentru înființarea secțiilor de votare, cu tot ce presupune aceast lucru: instalarea cabinelor de vot, a legăturilor securizate de transmitere a datelor privind prezența la vot etc., în timp ce luni și marți, cursurile rămân suspendate pentru a se igieniza și dezinfecta toate sălile în care a avut loc procesul electoral. La nivelul județului Vaslui, vor fi înființate secții de votare în practic toate cele 640 de unități școlare existente, la nivel urban, în respectivele școli, grădinițe sau licee urmând a funcționa chiar și mai multe secții de votare, în paralel.

Prin închiderea școlilor, elevii nu vor beneficia de o minivacanță, ci practic cursurile se vor desfășura on-line, la fel ca în scenariul roșu, cu toate cadrele didactice acasă, toți elevii, acasă. De această decizie vor fi afectați circa 40.000 de elevi vasluieni, atât cei din școlile în care se aplică scenariul verde, cu prezență fizică la cursuri, 451 de unități, la număr, cât și elevii din școlile în care se aplică scenariul galben, care astfel, timp de cel puțin 3 zile, se vor alătura colegilor din propria clasă forțați de statisticile epidemiologice să facă cursuri on-line. Reamintim că, la acest moment, circa 7.000 de elevi, vorbind doar de cei din familiile cele mai defavorizate din punct de vedere financiar, nu dispun de tablete școlare, iar în nu mai puțin de 43 de localități vasluiene nu beneficiază de conexiune la internet, total sau parțial. Rămâne de văzut cum vor recupera elevii care nu au posibilitatea să facă cursuri on-line, orele pierdute! Mai mult, elevii care, nemotivat, nu participă la cursurile on-line pot primi absențe.

O altă problemă îi privește pe părinți, siliți să găsească soluții pentru a sta acasă cu copiii. Asta pentru că, având în vedere că nu este o măsură luată de Direcțiile de Sănătate Publică care să aibă la bază o anchetă epidemiologică, părinții copiilor de până la 12 ani nu pot cere zile libere plătite de stat de la serviciu, pe baza OUG 147/2020, pentru această perioadă, ca să poată supraveghea și susține copiii mici la activitățile online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.