• În timp ce bârlădenii așteaptă „cu sufletul la gură” începerea lucrărilor la cele 120 de locuințe ANL din cartierul Bariera Puiești, constructorul botoșănean care a câștigat licitația pentru proiectarea și execuția investiției a renunțat la contract. Motivul: și-a dat seama că suma contractată nu-i ajunge pentru a construi cele trei blocuri, mai ales că o parte din bani s-au dus pe proiectarea adăpostului antiaerian impus de autorități și neprevăzut în schița inițială.

Se pare că bârlădenii aflați pe lista de priorități pentru locuințele ce urmează să fie construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), în speță cei 120 de beneficiari, vor mai avea de așteptat până când li se vor repartiza garsonierele / apartamentele mult așteptate. Asta deși lucrările la o altă investiție aflată în strânsă legătură cu aceasta – „Execuție Zid de sprijin pentru blocurile ANL de pe strada Bariera Puiești nr. 1” – au fost finalizate de luni bune, iar ulterior ar fi trebuit să demareze efectiv execuția celor 120 de locuințe. Și nu vor trebui să aștepte doar doi ani, atât cât trebuie să dureze execuția celor trei blocuri, ci ceva mai mult.
Motivul: Asocierea SC Consproiect M SRL Botoșani – SC Colosseum Print SRL Biharia – SC Nord Proiect SA Botoșani, care a câștigat licitația privind proiectarea și execuția celor trei blocuri ANL din cartierul Bariera Puiești și care a semnat contractul cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Locuințe încă din 21 decembrie 2017, nu mai vrea să facă lucrarea. Potrivit reprezentanților Primăriei Bârlad, constructorul a renunțat la contract întrucât suma cu care și-a adjudecat licitația (15.347.000 lei) nu-i ajunge pentru a realiza investiția, în condițiile în care a cheltuit deja o parte pentru proiectarea adăpostului antiaerian neprins în proiectul inițial, dar impus de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a putea obține avizul necesar.
În consecință, Agenția Națională pentru Locuințe urmează să organizeze o nouă procedură pentru găsirea unui constructor dispus să execute investiția. Până atunci însă, pe 16 septembrie, ANL a publicat pe SICAP, noul portal pentru licitațiile online, anunțul privind „contractul de prestări servicii proiectare – asistență tehnică aferente obiectivului de investiție «Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, județul Vaslui, municipiul Bârlad, Șoseaua Puiești nr. 1». Concret, pentru că proiectarea celor trei imobile este gata (inclusiv adăpostul obligatoriu de la subsol), dar lucrările propriu-zise nu pot fi demarate în lipsa unei firme care să asigure asistența tehnică, oficialii de la București caută o firmă dispusă să preia contractul „din mers”. Adică „să preia responsabilitățile proiectantului inițial, de a asigura asistența tehnică pe specialități pentru proiectul tehnic elaborat în baza căruia se vor realiza lucrările de construcții – montaj pentru cele 120 de locuințe, pe toată perioada de execuție a acestora”, după cum se arată în caietul de sarcini atașat la anunțul licitației.
Valoarea contractului se ridică la 192.937,20 lei fără TVA, firmele interesate putând să-și depună ofertele până pe data de 12 octombrie, ora 15.00. Ulterior, până pe 9 noiembrie, eventualele oferte vor fi evaluate din punct de vedere tehnic și financiar, criteriul de atribuire al contractului fiind prețul cel mai scăzut. Odată ce va fi desemnat un câștigător, ANL va demara procedura de licitație pentru execuția investiției. Reprezentanții primăriei speră că, până la finele anului, se va găsi un constructor dispus să construiască cele trei blocuri, astfel încât lucrările propriu-zise să poată fi demarate cel târziu la începutul lui 2021.
În ceea ce privește locuințele ANL, așa cum a fost avizată de Agenția Națională pentru Locuințe încă din 2017, de la prima licitație, investiția privind construcția celor trei blocuri prevede următorii indicatori tehnici: suprafața construită desfășurată – 9.505,92 mp, numărul de unități locative propuse – 120 (șase tronsoane), repartizare pe tipuri de apartamente – garsoniere (60 de locuințe) și apartamente cu două camere (60 de locuințe), regim de înălțime – subsol + parter + patru etaje. Termenul de execuție a lucrării este de doi ani. Finanțarea investiției în valoare de peste 18 milioane de lei, dacă e să ne luăm după licitația de acum patru ani, va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Odată construite cele 120 de unități locative, cele mai multe șanse de a primi repartiție le au bârlădenii care stau cu chirie într-un spațiu locativ privat, cu o suprafață mai mică de 8 metri pătrați, care sunt căsătoriți și au copii. Multe puncte le mai aduce și dacă solicitantul, un alt membru al familiei sau o persoană aflată în întreținere suferă de o boală pentru care necesită, potrivit legii, însoțitor sau o cameră în plus, dar și dacă cererea pentru locuință este veche de câțiva ani. Nu în ultimul rând, se va ține cont și de ce studii a absolvit solicitantul sau de mediul din care provine, cele mai mari șanse având cei cu studii superioare, care provin din centre de plasament și au peste 18 ani.
Va iubesc Barladeni sunt # rezist si am deblocat santierul am platit cei mentinem mai sus pentru a obtine avizu asa ca fiemail de constructii de la Botosani poate incepe la 1 martie 2021 bafta