Încă se mai poartă munca la negru

• În ciuda măsurilor legislative dure, angajatorii vasluieni încă mai practică munca la negru. Șapte sancțiuni contravenționale au fost aplicate în această lună de către inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) pentru angajarea de muncitori fără forme legale.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui au efectuat acțiuni de prevenire și control pe raza județului în scopul declarat de a identifica angajări nedeclarate, dar și de a verifica modul de respectare a măsurilor de protecție sanitară în contextul pandemiei COVID-19, în perioada 01-21 august 2020.

„Au fost vizate în mod special zonele aglomerate, centrele comerciale, terasele, aceste controale fiind efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Vaslui și ai Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui. În cadrul acțiunilor, au avut loc și activități preventive de informare, dar și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă prevăzute în Legea 55/2020 și HG nr. 394/2020”, se arată într-un comunicat al ITM Vaslui.

În domeniul relațiilor de muncă, au fost verificați 46 de angajatori, din care 42 pentru muncă fără forme legale. Opt angajatori au fost sancționați. De asemenea, s-au aplicat 8 sancțiuni contravenționale, din care 7 pentru muncă fără forme legale. Au fost dispuse un număr de 82 de măsuri și aplicate amenzi în valoare de 340.000 de lei.

„Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului, care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, se mai arată în comunicat.

În domeniul sănătății și securității în muncă, au fost verificați 32 de angajatori, fiind constatate 56 de deficiențe, și dispuse tot atâtea măsuri pentru intrare în legalitate. Au fost sanctionați 28 de angajatori, au fost aplicate 53 de avertismente și 3 amenzi în valoare de 7.500 de lei.

„Atragem atenția tuturor angajatorilor și angajaților să respecte normele de securitate și sănătate în muncă în special în contextul prevenirii răspândirii SARS-COV-2. Facem precizarea că acțiunile inspectorilor din cadrul ITM Vaslui se desfășoară cu respectarea tuturor măsurilor stabilite și dispuse prin actele normative privind protecția împotriva SARS-COV-2”, mai spun inspectorii de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.