Încă o încercare a Primăriei de a vinde mașinile de gunoi!

• Municipalitatea vasluiană a deschis, în luna iunie, procedura de vânzare prin licitație publică a celor 3 utilaje destinate colectării, compactării și transportului de deșeuri de care, după preluarea serviciului de salubritate de către firma piteșteană Financiar Urban SRL, nu mai are nevoie. Este vorba de cele 3 autospeciale marca MAN achiziționate în 2015 cu fonduri europene nerambursabile, printr-un proiect transfrontalier. La prima licitație, nu s-a prezentat nici un ofertant, așa că procedura a fost reluată, având drept termen final 11 septembrie, suma totală care se speră că va obținută fiind de circa 410.000 lei. Alți 36.000 de lei ar putea veni la bugetul local prin vânzarea a 60 de tone de fier vechi și 4 autoturisme nefuncționale.

În 2013, municipiul Vaslui accesa proiectul “Creșterea capacității de management a deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Vaslui și Cahul”, finanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007 – 2013. Valoarea proiectului a depășit 1,5 milioane euro, din care 1,3 milioane euro a reprezentat finanțarea UE, iar 40.000 de euro a fost contribuția orașului înfrățit cu Vasluiul, orașul Cahul, din Republica Moldova. Prin intermediul proiectului, municipiul Vaslui a beneficiat de trei autocompactoare foarte performante, 500 de containere, din care 340 metalice și 160 din plastic, pentru colectarea selectivă a deșeurilor, trei aspiratoare stradale, o mașină de spălat și măturat străzi, precum și o mașină pentru curățat pubele. Toate aceste utilaje și echipamente au fost folosite cu succes timp de 3 ani, pentru menținerea curățeniei municipiului Vaslui, până când finalizarea unui alt proiect, „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui”, implementat de Consiliul Județean Vaslui, le-a făcut, cele mai multe dintre ele, inutile. Asta pentru că gestiunea serviciului de salubritate a fost preluată, de la Goscom Vaslui SA, societate aflată în subordinea primăriei, de către o firmă din Pitești, Financial Urban SRL, care a preluat în folosință și o parte din mijloacele mobile și fixe, pubele, containere, puncte de colectare a deșeurilor, utilaje, inclusiv cele 3 autocompactoare achiziționate din parteneriatul cu Cahul.

Între timp, toate obligațiile contractuale prevăzute în contractul de finanțare a proiectului transfrontalier au expirat și, dat fiind că nu mai avea nici un motiv să păstreze respectivele autospeciale doar pentru a fi folosite de altcineva, municipalitatea a decis să le vândă, banii obținuți urmând a fi folosiți în implementarea altor proiecte sau finațarea altor activități. O primă licitație organizată în vederea vânzării celor trei utilaje urma a se desfășura în data de 18 iulie, însă nu s-a prezentat nici un ofertant, în ciuda faptului că prețul cerut pe fiecare dintre cele trei utilaje perfect funcționale este echivalentul unui bolid mai acătării. În aceste condiții, municipalitatea a reluat procedura de vânzare, o nouă licitație publică fiind anunțată pentru data de 11 septembrie, ofertele putând fi depuse până în ziua anterioară.

Prețurile cerute pe autospecialele – mașini de gunoi marca MAN fabricate în 2014 și având motoare cu o capacitate cilindrică de 6.871 cmc – sunt cuprinse între 126 și 144 de mii de lei, în funcție de starea mașinilor, stare care este foarte bună, având în vedere că au fost folosite doar 5 ani, timp în care au fost bine întreținute.

Tot pentru a valorifica unele active și pasive nefolosite, municipalitatea va organiza, pe 8 septembrie, o altă licitație, în urma căreia speră să obțină noi fonduri la bugetul local și, totodată, să scape de unele bunuri care ocupă degeaba domeniul orașului. Este vorba de vânzarea a 60,445 de tone de fier vechi rezultat din dezafectarea, demolarea și concasarea unor construcții din fostul Obor situat pe strada Ceramicii, dar și a 4 autoturisme Dacia de diverse tipuri, vechi, folosite cândva de către diversele servicii din subordinea Primăriei Vaslui, acum nefuncționale și aflate într-o stare avansată de degradare. Dacă pentru acestea din urmă, suma cerută este de 2.035 lei, pentru cele 60 de tone de fier vechi se speră obținerea a nu mai puțin de 33.245 lei, la un preț al pieței pentru fier vechi de 0,55lei/kg.

Date fiind experiențele anterioare, este de așteptat ca penru fierul vechi să se găsească mai mulți ofertanți decât în cazul celor 3 gunoiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.