• În condițiile în care se prefigurează ca în noul an școlar, în eventualele scenarii galben și roșu făcute de către mai marii educației, mulți elevi să fie nevoiți să învețe de acasă, on-line, este nevoie și ca dascălii să fie școliți în acest sens. În acest sens, profesorii pot urma programul de formare „TeleȘcoala profesorilor”, ale cărui cursuri sunt disponibile începând cu 24 august pe canalul de YouTube al Televiziunii Române, cât și pe cel al Ministerului Educației și Cercetării.

Ministerul Educației și Cercetării va organiza, împreună cu Televiziunea Română, programul de formare pentru cadrele didactice „TeleȘcoala profesorilor”, care va include 15 cursuri privind utilizarea platformelor educaționale pentru susținerea de lecții online. Potrivit unui comunicat de presă al MEC, tematica abordată vizează funcționalitățile puse la dispoziție, în mod gratuit, de către Google și Microsoft, respectiv platformele G Suite for Education și Microsoft Office 365. Cursurile sunt difuzate începând de ieri, 24 august, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 9,30, cu reluare în aceeași zi, în intervalul orar 15,00 – 15,30, pe postul TVR 2. Cursurile vor fi disponibile atât pe canalul de YouTube al Televiziunii Române, cât și pe cel al Ministerului Educației și Cercetării.
Trebuie spus că o parte dintre profesorii vasluieni au putut deja să se perfecționeze în predarea on-line, în cadrul programului „Campusul Virtual”, lansat încă de la jumătatea lunii martie de către Inspectoratul Școlar Județean. Acest insturment de e-learning a pus la dispoziția profesorilor care au dorit să țină legătura cu elevii lor, un curs de formare a lectorilor, pentru a le ușura conectarea la aplicația informatică. Instrumentul a fost conceput ca o soluție gratuită de e-learning oferită elevilor și personalului didactic din județul Vaslui, Campusul permițând înregistrarea contului de utilizator, dar și accesul liber la resursele didactice propuse. Practic, aplicația este construită ca un fel de rețea de solicitare, cu camere de chat disponibile, în care fiecare profesor sau școală își are propriul grup de utilizatori, respectiv proprii elevi, atât pentru a le preda sau recapitula materia, cât și pentru a le verifica cunoștiințele, prin teste sau teme. Accesibil la adresa http://nelpae.ro/elearning, în cel de-al II-lea semestru al anului școlar trecut, Campusul a pus la dispoziția elevilor și a cadrelor didactice peste 33 de module la 18 discipline școlare pentru diverse nivele, respectiv gimnaziu sau liceu, respectiv pentru Informatică și TIC, Limba și literatura română, matematică, fizică, geografie, chimie, biologie, istorie, științe sociale, minorități, arte, învățământ primar, învățământ preșcolar, religie, psihopedagogie specială, tehnologii, limbi străine și chiar educație fizică. Această inițiativă de predare on-line va continua și în anul școlar viitor, pentru a da posibilitatea elevilor care nu vor putea participa fizic la cursuri, să facă școala on-line. Singura problemă ar fi lipsa device-urilor, respectiv al laptopurilor, calculatoarelor ori tabletelor. Conducerea MEC anunță însă că elevii săraci, dar și profesorii, vor primi aceste echipamente până la debutul anului școlar, fiind deja alocată suma necesară achiziționării lor, 100 milioane euro. Alte probleme ar mai fi conectivitatea la internet, care lipsește în unele zone rurale, dar și familiarizarea elevilor în a folosi echipamentele, însă, la fel, se anunță că vor fi găsite soluții în acest sens. Până atunci, profesorii sunt invitați să participe la TeleȘcoala, iar elevii, să spere că situația epidemiologică din comunitatea în care trăiesc le va permite să participe fizic la cursuri, chiar dacă vor trebui să se supună unor restricții, cum ar fi portul măștii de protecție, păstrarea distanțării fizice sau chiar pauze petrecute doar cu colegii de clasă!