A început Bacalaureatul de toamnă 2020 – ultimul test înaintea debutului unui an școlar „special”

• În perioada 24 – 27 august, are loc sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat ediția 2020, o ediție desfășurată sub semnul pandemiei de Covid 19, cu măsuri speciale de siguranță aplicate în toate cele 6 centre de examen desemnate la nivelul județului Vaslui. Pentru conducerile unităților de învățământ respective și cea a Inspectoratului Școlar Județean, ca și pentru autoritățile locale, implicate și ele în desfășurarea examenului, este un ultim test înaintea debutului noului an școlar, ale cărui cursuri vor trebui să se desfășoare în deplină siguranță pentru elevi și cadre didactice, purtatul măștii, distanțarea fizică sau cursurile on-line fiind noua „normalitate”.

Aproape 800 de absolvenți de liceu din județul Vaslui, cu circa 150 de candidați mai puțini ca în sesiunea similară de anul trecut, s-au înscris în vederea susținerii probelor din a doua sesiune a examenului național de bacalaureat 2020, care a început luni, 24 august, cu 199 de candidați prezenți din cei 267 de înscriși la prima probă. Circa două treimi dintre candidați sunt promoția curentă, dintre cei care au picat sau nu s-au prezentat în sesiunea de vară, restul, în mare parte, fac parte din promoțiile anterioare, care doresc să profite de faptul că materia din al II-lea semestru al anului școlar trecut nu face parte din programa de examen, ori sunt atrași de faptul că subiectele date în vară au fost mai ușoare. Probele scrise sunt programate în săptămâna 24 – 27 august, după următorul calendar: ieri, a acut loc proba la Limba și literatura română – E.a); astăzi, are loc proba obligatorie a profilului – E.c); 26 august: proba la alegere a profilului și specializării – E.d); 27 august: Limba și literatura maternă – proba E.b). Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea sau, după caz, recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat, potrivit metodologiei specifice. Spre deosebire de prima sesiune a Bacalaureatului din acest an, nu va mai exista o sesiune specială destinată candidaților care, în perioada sesiunii de toamnă, se află în izolare sau în carantină, din cauza Covid 19. Totuși, pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba sau probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a examenului.

Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie, până la ora 12:00 și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00. La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare, candidații trecând pe foaie, în loc de datele personale, un cod ce la va fi atribuit la intrarea în examen.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. După soluționarea contestațiilor, lucru care se va întâmpla în peroada 3-4 septembrie, rezultatele finale vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie, prin afișare la centrele de examen sau pe site-ul edu.ro.

Probele scrise încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30. Toate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor care au fost prevăzute pentru sesiunea de vară: portul obligatoriu al măștii pe toată durata staționării în centrul de examen, distanțare fizică, triaj epidemiologic la intrarea în unitatea școlară, etc., sunt valabile și pentru sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. La nivelul județului Vaslui, au fost desemnate 6 centre de examen, câte două la Vaslui și Bârlad, unul la Huși și unul la Negrești.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele sau instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.