Județul Vaslui, pe ultimul loc la alocările pentru echilibrarea bugetelor

• Județul Vaslui a primit de la guvern, prin ultima rectificare bugetară, numai 139 mii lei destinați echilibrării bugetelor locale ale județelor, clasându-se la acest capitol pe ultimul loc din țară. Asta în condițiile în care unui județ precum Cluj i s-au alocat 43.133 mii lei. În schimb, județul nostru a primit sume rezonabile pentru cheltuielile cu asisteța socială.

Rectificarea bugetară publicată pe 8 iulie 2020 în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobată prin ordonanță de urgență de către Guvern, trecută prin Parlament, în iunie, și promulgată de președintele României, Klaus Johannis, aruncă județul Vaslui pe ultimul loc la alocările pentru echilibrarea bugetelor județene: numai 139 mii lei. Guvernul liberal a alocat sume uriașe, prin comparație, unor consiliiile județene conduse de liberali: Clujul a primit una dintre cele mai mari sume – 43.133 mii lei, din care 35.034 mii lei sunt numai cheltuielile cu echilibrarea bugetului județean. Suceava lui Gheorghe Flutur primește 41.025 mii lei, din care 27.982 mii lei pentru echilibrarea bugetară. Iași primeste cea mai mare sumă, 48.445 mii lei, din care 30.535 mii lei reprezintă alocarea pentru echilibrarea bugetului județean. Galațiului i-au fost alocați 30.699 mii lei, din care 25.111 mii lei numai pentru echilibrare bugetară.

„Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930.000 mii lei, potrivit anexei nr. 5 din prezenta ordonanță de urgență, astfel: a) 373.639 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap; b) 43.059 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap și a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului București; c) 513.302 mii lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor și sectoarelor municipiului București. Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul și structura bugetului de stat pe anul 2020”, prevede textul legii promulgate de președinte.

La polul opus, județele Vaslui, Tulcea și Sălaj au primit sumele cele mai mici. Județului nostru i-au fost alocați un total de 22.718 mii lei, defalcați astfel: pentru finanțarea cheltuielilor cu serviciile sociale din sistemul de protecție a copilului – 10.949 mii lei, iar pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane cu handicap – 11.630 mii lei. Surpriza imensă a reprezentat-o alocarea a numai 139 mii lei pentru echilibrarea bugetului județean, deși sunt cunoscute reacțiile politice dure pe care Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, le are cu fiecare ocazie în care are suspiciuni că județul Vaslui a fost „neglijat” politic. Întrebat, ieri, despre aceste ultime alocări, Buzatu s-a mulțumit, deocamdată, să declare că va studia în profunzime rectificarea înainte de a avea orice intervenție publică pe această temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.