• Pentru că ne aflăm în plină vară, iar temperaturile din timpul zilei trec bine de 30 de grade Celsius și se estimează că vor fi zile tot mai caniculare, inspectorii ITM anunță că au început controalele pe linia respectării de către angajatori a condițiilor în care angajații lor lucrează. Cei găsiți în neregulă riscă amenzi cuprinse între 1.500-2.500 lei.

Având în vedere prognozele meteo privind înregistrarea de temperaturi extreme din perioada verii, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui anunță că este necesar verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și măsurile ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă în conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000. Agenții economici din toate domeniile de activitate și cu preponderență din construcții civile și industriale, construcții drumuri și poduri, agricultură, activități de panificație și patiserie, comerț, transporturi, textile, etc. au obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme ridicate.
În cadrul controalelor anunțate de la începutul lunii, inspectorii ITM Vaslui verifică dacă angajatorii asigură măsurile prevăzute de legislația de securitate și sănătate privind microclimatul la locul de muncă și dacă respectă prevederiler Ordonanței de Urgență nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme. Totodată, vor să se asigure de creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor actului normativ menționat, pentru a se asigura protecția persoanelor încadrate în muncă.
„Considerăm oportună declanșarea unor acțiuni de monitorizare și control, în vederea verificării modului în care se aplică prevederile OUG nr. 99/2000. Acțiunile vor avea ca scop și conștientizarea angajatorilor în vederea aplicării unor măsuri de protecție a salariaților pentru prevenirea accidentelor de muncă și îmbolnăvirilor profesionale. Inspectorii de muncă vor verifica modul în care se aplică și se respectă legislația în vigoare privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme în care, conform datelor furnizate de ANMH, temperaturile depășesc 37 grade Celsius sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel”, precizează Gheorghe Chirvase, inspector șef în cadrul ITM Vaslui.
Potrivit acestuia, controalele au în vedere dacă angajatorii ameliorează condițiile de muncă prin reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigură ventilația la locurile de muncă; alternează efortul dinamic cu cel static; alternează perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. De asemenea, controalele vizează și menținerea stării de sănătate a angajaților prin asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb); asigurarea de dușuri; acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor pune la dispoziție spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.
„Controalele tematice vizează și reducerea duratei zilei de lucru, dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv; eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 și după ora 17.00, în cazul temperaturilor ridicate extreme, dacă se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv; asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute. De asemenea, se va avea în vedere și asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni medicale, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme”, a mai precizat inspectorul șef al ITM Vaslui.
Angajatorii care vor încălca prevederile art. 8 din OUG nr. 99/2000 și nu vor lua măsurile de securitate și sănătate în muncă în perioada cu temperaturi caniculare vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 1.500 lei – 2.500 lei. Asta cu condiția ca faptele să nu fi fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni.