Drumurile distruse de inundațiile din iunie, reparate cu bani de la Guvern

Recent, Guvernul României a alocat, din fondul de rezervă aflat la dispoziția sa, peste 327,2 milioane lei, bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităților naturale produse. Județului Vaslui i-a revenit peste o șesime din sumă, respectiv 58,068 milioane lei, bani repartizați atât Consiliului Județean, cât și către 42 de UAT-uri, cea mai mare sumă, 3,5 milioane lei, primind-o comuna Zăpodeni, care are peste 35 de kilometri de drumuri sătești și comunale afectate de inundații.

La sfârșitul lunii iunie, comisiile formate prin Ordin al Prefectului și alcătuite din reprezentanți ai Instituției Prefectului – județul Vaslui, Consiliului Județean Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul înalt” al județului Vaslui, Inspectoratului Județean în Construcții și Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, în baza rapoartelor operative transmise de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, au verificat, validat și evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase la nivelul județului în perioada 11 – 24 iunie. Au fost înregistrate pagube însemnate în 134 de localități, fiind afectați, într-o măsură mai mică sau mai mare, 60 km de drum comunal, 192,54 km de drum sătesc, 30 km de străzi, 7 ravene, o bază sportivă, 10 poduri, 13 podețe afectate, 299,38 ha teren arabil, 28 ha pășuni sau fânețe și 52,797 km drum județean. Valoarea totală estimată a pagubelor produse se ridică la peste 57 de milioane de lei.

Mai repede decât se așteptau edilii celor 42 de UAT-uri, a sosit și ajutorul guvernamental destinat refacerii in frastructurii rutiere și a obeictivelor afectate. Astfel, luni, 13 iulie, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Hotărârea de Guvern nr. 531/2020 privind alocarea unei sume din Fondul de Intervenție aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamitățile naturale, în acest an. Între cele 22 de județe care au beneficiat de acest ajutor guvernamental se numără și Vasluiul, care, de altfel, a primit una dintre cele mai mari alocări, fiind acoperită în totalitate suma de 57 de milioane de lei solicitată. Banii au fost alocați punctual, pentru fiecare porțiune de drum județean, sătesc sau comunal, pod, podeț, ravenă ori șanț distrus sau afectat de viituri sau inundații, atât la nivel județean, cât și în 42 de UAT-uri pe raza cărora au fost identificate distrugerile. Astfel, CJ Vaslui va beneficia de 26,5 milioane lei pentru refacerea a diverse porțiuni, însumând peste 52 de kilometri, de pe 15 drumuri județene, a 2 ravene, 3 poduri și 2 podețe. Cât privește celelalte UAT-uri, sumele alocate variază între 34 mii lei, municipiul Bârlad, pentru reparația a 0,615 km de străzi afectate de inundații, și nu mai puțin de 3,5 milioane lei, alocați comunei Zăpodeni, care are peste 35 de kilometri de drumuri sătești și comunale afectate de inundații. Sume importante au fost alocate și comunelor Epureni, 2,747 milioane lei, Ivănești, 2,249 milioane lei, Bogdănești, 1.565 milioane lei, Dragomirești, 1,503 milioane lei, Rebricea, 1,454 milioane lei, și Pungești, 1,318 milioane lei, precum și orașului Negrești, căruia i-a fost alocată suma de 1,642 milioane lei pentru refacerea a aproape 1 kilometru de străzi grav afectate de viiturile de luna trecută.

Comuna Hoceni, care a primit 107 mii lei pentru refacerea a 1,19 km de drum sătesc din satul Oțeleni, afectat la rândul său de inundații, a primit un ajutor suplimentar din partea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației care, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, a făcut intervenții de reabilitare a infrastructurii rutiere afectate de inundații din comună. Comuna vasluiană se numără printre cele doar 10 UA-uri din întreaga țară care au beneficiat de o asemenea intervenție și pentru care s-a aprobat deja decontarea lucrărilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.