Cine are carte, are parte!

• Ministerul Educației și Cercetării a publicat vineri, 10 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a. Din totalul de 2.770 de absolvenți de gimnaziu care au participat în această etapă de repartizare computerizată la liceu, 149 de elevi nu și-au calculat bine opțiunile, așa că vor trebui să își găsească un loc la liceu sau școală profesională în a doua etapă de repartizare. În acest an, cel puțin la liceele sau specializările de top, s-au înregistrat recorduri în ceea ce privește nota minimă de admitere, campion fiind Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, cu 9,48 la matematica – informatică!

La prima etapă de repartizare computerizată de admitere la liceu, în județul Vaslui au fost repartizați 2.415 de elevi în învățământul liceal de stat, din care 1.428 de candidați la filiera teoretică și 897 de candidați la filiera tehnologică. Au fost admiși în etape anterioare repartizării computerizate 268 de elevi la specializări vocaționale, 33 de elevi pe locurile speciale rezervate candidaților de etnie romă, 5 elevi în învățământul special.

În total, au fost completate 48.558 opțiuni, rezultând o medie de 16.79 opțiuni/elev, doi dintre candidați, provenind de la școlile „Iorgu Radu” din Bârlad și „Constantin Parfene” din Vaslui fiind admiși cu media generală 10. Trebuie menționat că, în acest an, bătălia pentru admiterea la liceul sau specializarea dorită a fost una acerbă, dat fiind multitudinea de medii mari și foarte mari înregistrate la examenul de Evaluare Națională. În afara celor doi elevi de 10, nu mai puțin alți 4 au avut media de admitere 9,99, după ce au luat media maximă la Evaluare. Alți 36 de absolvenți de gimnaziu, unii provenind de la școli din mediul rural, din Văleni sau Zorleni, au avut medii de admitere peste 9,80, iar 86 de elevi, medii peste 9,50! În total, în acest an, 379 de absolvenți de gimnaziu vasluieni au avut medii de admitere formate în proporție de 80% din media de la Evaluare, și 20% din cea din cei 4 ani de gimnaziu, peste 9,00! În aceste condiții, nu este de mirare că la liceele de elită, ori la cele mai căutate specializări, s-a intrat cu medii foarte mari. Campion la acest capitol este Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, cu 9,48 la matematică – informatică, urmat de un alt liceu din Vaslui, „Emil Racoviță”, cu 9,24, și de Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși, cu 9,18, la aceeași specializare. Urmează, în topul preferințelor elevilor, specializarea Științe ale naturii, unde, pentru a accede, a fost nevoie de medii de admitere de 8,87, la Colegiul „Gh. Roșca Codreanu, 8,66, la „Kogălniceanu”, și 8,55, la „Cuza Vodă”. Cât privește specializări în profilul servicii, cea mai căutată a fost specializarea „Economic”, a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, unde s-a intrat cu media 7,46, și „Turism și alimentație”, a Colegiului „Anghel Rugină” din Vaslui, acolo unde ultima medie de admitere a fost 7,33.

Cât privește locurile libere rămase în licee după prima etapă de repartizare computerizată, la nivelul județului Vaslui mai sunt doar 197 de locuri, cele mai multe, 66, la licee din Huși, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” și Liceul Tehnologic „Ioan Corivan”.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 13-20 iulie candidații vor depune sau transmite dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși. În zilele de 22, 23 și 24 iulie, comisia județeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Următoarea etapă de admitere se va desfășura în perioada 24 iulie – 3 august, și la ea vor participa și cei 149 de elevi care nu au fost repartizați, deoarece nu au completat suficiente opțiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învățământ liceal, alături de absolvenții clasei a VIII-a repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, de candidații care nu au participat și de absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut Evaluarea Națională. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere județeană, publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și comunicată unităților de învățământ până la data de 24 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.