Iunie, lună „hotărâtoare” pentru plata taxelor și impozitelor locale

• Din cauza închiderii, pe perioada stării de urgență datorată epidemiei de Covid 19, a casieriilor aparținând Serviciului Finanțe Publice Locale al municipiului Vaslui, nivelul încasărilor în primele 5 luni a taxelor și impozitelor locale, inclusiv a taxei de salubritate, a avut de suferit. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, vor fi deschise două noi casierii, în zona Traian și în Cartierul 13 Decembrie. Termenul de plată fără penalități a taxelor și impozitelor locale este 30 iunie, iar a taxei de salubritate, 25 iunie.

Epidemia de Covid 19 și-a pus amprenta asupra veniturilor la bugetul local al municipiului Vaslui. Un prim motiv ar fi restricționarea activității directe de lucru cu publicul, inclusiv închiderea casieriilor Primăriei, timp de două luni, acestea fiind redeschise abia pe data de 18 mai. În plus, veniturile au scăzut și ca urmare și a deciziei municipalității de a întinde o mână de ajutor agenților economici care au fost nevoiți să-și restrângă ori să-și suspende activitatea ca urmare a măsurilor luate pentru evitarea îmbolnăvirilor. Este vorba de suspendarea sau reducerea, la cerere, a plății chiriilor, redevențelor și prestațiilor datorate bugetului local aferente contractelor de închiriere, concesiune și superficie, pentru spațiile aparținând municipalității. La fel, agenții economici care și-au întrerupt total activitatea, între care mallurile, restaurantele, barurile, cafenelele și alte locații care, multe dintre ele, nu au fost încă redeschise, au fost scutiți de plata taxelor aferente eliberării ori vizării anuale a autorizației de funcționare pentru perioada aferentă stării de urgență care le-a afectat activitatea.

Așa se face că, la sfârșitul primelor 5 luni ale anului, veniturile din taxe și impozite locale erau realizate în procent de doar 36,94%, ceva mai mult de jumătate față de nivelul înregistrat anul trecut în aceeași perioadă. „În condițiile perioadei pe care am traversat-o, procentul de încasări este destul de bun, chiar peste așteptările noastre. Îmbucurător este faptul că tot mai mulți dintre contribuabili apelează la mijloacele electronice de plată, prin intermediul ghișeul.ro, în cazul persoanelor fizice ori prin internet banking sau mobile banking, în cazul persoanelor juridice. Din păcate, sunt încă foarte mulți contribuabili care fie nu știu, fie nu au posibilitatea să folosească aceste mijloace elecronice de plată, de aici și cozile la casieriile primăriei. Luna iunie va fi hotărâtoare pentru plata taxelor și impozitelor locale, cu atât mai mult cu cât 30 iunie este termenul de plată fără operarea de penalități a acestor obligații”, a declarat primarul Vasile Pavăl. Acesta a adăugat că, din păcate, tot din cauza epidemiei de Coronavirus, și capitolul de cheltuieli ale bugetului local a avut de suferit, fiind realizat la doar 26,5% din prevederi. „Cauzele sunt multiple, de la restricțiile liberei circulații și alte măsuri luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor, lucru care a făcut imposibilă desfășurarea multor dintre activitățile programate, până la incapacitatea constructorilor, între care mulți acuză lipsa forței de muncă, dea respecta termenele convenite în realizarea obiectivelor de investiții finanțate de la bugetul local. Teoretic, avem un excedent bugetar, pe care însă m-aș bucura să-l văd cheltuit până la sfârșitul anului, pentru că asta ar însemna că am reușit să realizăm tot ceea ce ne-am propus pentru acest an”, a mai declarat primarul Vasile Pavăl.

Revenind la taxele și impozitele locale, termenul de plată fără aplicarea de penalități a fost prorogat de la 31 martie, așa cum era în mod obișnuit, pentru data de 30 iunie. La fel, în cazul chiriilor, redevențelor sau prestațiilor aferente contractelor de închiriere, concesiune sau superficie pentru spații și terenuri aparținând UAT Municipiul Vaslui, altele decât cele din administrarea DAPTO Vaslui, încheiate de persoanele fizice sau juridice. Același termen de plată, 30 iunie inclusiv, este acceptat și pentru plata taxelor locale datorate pentru ocuparea sau utilizarea temporară a locurilor publice, respectiv pentru plata taxelor speciale, așa cum sunt ele definite în HCL nr. 51/2019.

Încă două puncte de încasare

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor vasluieni, municipalitatea vasluiană a anunțat deschiderea, în curând, a două noi puncte de încasare a obligațiilor fiscale către bugetul local, unul în zona Traian și altul în Cartierul 13 Decembrie, după ce, de curând, o nouă casierie a fost deschisă în Zona Gării. „Vreau să fac un apel către contribuabilii vasluieni: casieria deschisă în sediul SC Goscom SA este doar pentru încasarea taxei locale de salubritate, nu și a altor taxe sau impozite locale. Acestea din urmă se pot plăti doar la casieriile Primăriei și a celei de la Centrul de Afaceri, la care se adaugă casieriile enumerate mai sus”, a adăugat primarul Pavăl. Trebuie spus că, prin Hotărâre de Consiliu Local, s-a decis amânarea plății taxei speciale de salubrizare pentru lunile ianuarie – aprilie 2020 fără majorări de întârziere, dacă plata se face până la data de 25 iunie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.