Ajutoare financiare „de urgență” pentru persoanele afectate de inundații. Iar „de urgență” înseamnă… la iarnă!

• Guvernul a aprobat, joia trecută, acordarea de despăgubiri în sumă de 5.000.000 lei pentru populația afectată de inundațiile din 29 de județe, între care și județul Vaslui. Persoanele singure sau familiile aflate în această situație ar putea primi între 4.000 lei și 1.000 lei, despăgubiri pentru locuințele afectate, respectiv 500 de lei, pentru bunurile distruse. Cererile se fac către primării, iar plata acestor ajutoare de urgență se va face de către Ministerul Muncii până cel târziu la data de… 10 decembrie.

Precipitațiile din ultima perioadă au provocat în multe locuri inundații și adevărate viituri care au distrus gospodării și bunuri, drumuri și alte obiective, afectând mii de hectare de terenuri agricole. Județul Vaslui nu a fost nici el ocolit, mai multe localități, între care de pe valea Racovei, din sudul municipiului Vaslui ori din apropierea Bârladului, dar și din comune cum ar fi Vutcani sau Rafaila, altădată mai ferite de astfel de evenimente. Pentru locuitorii din localități de pe Valea Prutului, pericolul încă nu a trecut, râul respectiv având în continuare cote mari cu posibilitatea să mai crească în perioada următoare.

Cetățenii care și-au văzut agoniseala distrusă din cauza inundațiilor vor putea beneficia de un ajutor financiar de urgență, acordat de Guvernul României, din fondul de rezervă pe care-l are la dispoziție. Conform unei Hotărâri aprobate pe 25 iunie și deja publicată în Monitorul Oficial al României, familiile afectate de inundații vor fi sprijinite cu diverse sume, în funcție de amploarea pagubelor suferite. Astfel, familiile sau persoanele singure, indiferent de veniturile pe care le au, ar putea primi câte 4.000 lei, dacă locuințele au fost afectate în proporție de peste 75%, câte 2.000 lei, dacă locuințele au fost afectate în proporție între 50% – 75%, câte 1.500 lei, dacă locuințele au fost afectate în proporții cuprinse între 25% și 50%, respectiv 1.000 lei, dacă locuințele le-au fost afectate în proporție de până la 25%. Ajutoarele se acordă doar pentru locuințe afectate în care solicitanții locuiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deținerii acesteia, și doar pentru o singură locuință, chiar dacă solicitantul deține mai multe locunțe afectate. Deasemenea, se vor acorda câte 500 de lei, bunurile din locuințe, deteriorate, indiferent de numărul sau tipul acestor bunuri. „În cazul în care drept urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren sau fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 5.000 lei, indiferent de numărul victimelor”, se arată în actul normativ menționat.

Ajutoarele de urgență se aprobă prin notă de către ministrul Muncii și Protecției Sociale sau de către persoana destinată în acest scop, pe baza unor borderouri întocmite de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, borderouri avizate de către primarii localităților afectate și de prefecții județelor. Pentru acordarea acestui ajutor, nu se impune completarea unei cereri și nici efectuarea de anchete sociale, se mai arată în Hotărârea de Guvern, act care mai stipulează faptul că plata ajutoarelor de urgență solicitate se va face de către agențiile teritoriale atât prin mandat poștal cât și prin cont bancar, până cel târziu, până la data de 10 decembrie 2020! Adică, după alegeri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.