Începe bătălia pentru înscrierea copiilor în învățământul primar

Până pe 9 martie, părinții pot afla detalii cu privire la unitatea de învățământ la care copiii urmează a fi înscriși în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020 – 2021. Miercuri, 4 martie, va debuta prima etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare din ciclul primar de învățământ. La nivelul județului Vaslui, pentru viitorul an școlar sunt disponibile 3.357de locuri în clasa pregătitoare, cu 220 mai puține locuri față de anul trecut și cu aproape 450 de locuri mai puține decât în 2018. A doua etapă de înscriere va debuta pe 23 aprilie, copiii putând fi înscriși la orice școală, în funcție de locurile rămase disponibile.

Înscrierea copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2020 în clasa pregătitoare în învățământul de stat va debuta pe data de 4 martie, urmând ca, până pe 23 martie, părinții sau tutorii legali să completeze cererea de înscriere, on-line sau la sediul unității de învățământ alese. În pregătirea înscrierilor, în această perioadă, până pe 9 martie, fiecare unitate de învățământ în care se organizează clasa pregătitoare va organiza „Ziua porților deschise”, ocazie cu care părinții și copiii vor putea vizita spațiile scolare și vor putea discuta cu cadrele didactice. Tot în această perioadă, unitățile școlare vor organiza și întâlniri pentru informarea și consilierea părinților copiilor de grădiniță ce vor fi cuprinși, în anul școlar 2020 – 2021, în învățământul primar. De asemenea, între 25 februarie și 20 martie, se face evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv și pe care părinții vor neapărat să îi dea la școală. Evaluările psihosomatice se vor desfășura sub coordonarea Centrului Județean de Resurse și Asistentă Educațională (CJRAE), fiind pregătite în acest scop 8 centre, câtre 3 la Vaslui și Bârlad, și câte unul la Huși și Negrești, centre ce vor funcționa zilnic, între orele 10.00 – 18.00.

Cu excepția cazurilor speciale, aprobate de conducerea școlilor și a Inspectoratului Școlar Județean, înscrierea copiilor se va face ținând cont de domiciliul acestora, respectiv la școlile din circumscripția de care aparține locuința. Deja, pe site-ul ISJ Vaslui, a fost publicată lista circumscripțiilor școlare pentru anul 2020 – 2021, iar fiecare unitate de învătământ va avea afișată lista străzilor sau a condominiilor care le sunt arondate. Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educației, au prioritate la înscriere copiii care sunt în circumscripția școlii. În cazul în care într-o școală numărul cererilor de înscriere primite de la părinții al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, atunci școala va aplica criterii de departajare generale și specifice. Prima etapă de înscriere a copiilor în învățământul primar se va încheia pe data de 1 aprilie, odată cu afișarea, în unităților de învățământ și pe site-ul ISJ, a numărului de locuri rămase libere. Aceste locuri libere vor putea fi ocupate în cea de-a doua etapă de înscriere, care se va derula în perioada 22 aprilie – 7 mai. Ulterior, între 8 și 15 mai, după centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților, tutorilor sau reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ, vor fi soluționate toate celelalte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar “având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului”, așa cum se arată în Ordinul privind aprobarea Calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020 – 2021, emis săptămâna trecută de către ministrul Educației.

La nivelul județului Vaslui, pentru anul școlar 2020 – 2021, sunt disponibile un număr total de 3.357 de locuri în clasele pregătitoare, din care 2.249 locuri cu program normal în 117 de clase formate în 85 de școli, 962 de locuri în clase cu învățământ simultan, în 192 de școli din mediul rural cu un număr mic de elevi în ciclul primar, și 125 de locuri în clase cu învățământ step-by-step, din 5 școli, câte una la Huși și Bârlad și trei școli din Vaslui. Lor li se adaugă alte 18 locuri disponibile în clasele pregătitoare cu program normal disponibile la două instituții de învățământ special, respectiv la Centrele Școlare de Educație Incluzivă „Constantin Pufan” și „Elisabeta Polihroniade” din Vaslui. Față de anul trecut, la nivelul județului Vaslui se constată o scădere cu 200 a numărului de copii care ar urma să meargă pentru prima dată la școală. Acesta este și motivul pentru în acest an vor fi mai puțin cu 7 școli în care va suna clopoțelul pentru elevii din în clasa pregătitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.