Razboiul numerelor, la Stanilesti

VS-01-LZS este numarul de inmatriculare al DUSTER-ului cumparat de Primaria comunei Stanilesti, in 2017. Pana aici, nimic anormal: un consiliu local aproba achizitionarea unei masini noi, de productie interna. Apoi, incep ciudateniile: primarul comunei, Liviu Zaharia, inmatriculeaza – pe banii Primariei, evident! – masina, acronimul rezultat nefiind deloc… aleatoriu. Ba, dimpotriva: L si Z sunt initialele primarului iar S-ul revine, fireste, Stanilestiului. Mica aroganta a edilului i-a deranjat foarte tare pe consilierii locali PSD din comuna, care i-au pus in vedere primarului liberal sa schimbe numarul masinii. Nu s-a intamplat nimic, desi alesii locali au reusit sa treaca un proiect de hotarare de schimbare a numarului DUSTER-ului, acesta fiind un bun al comunitatii, nicidecum al primarului. Cine trebuie sa duca la indeplinire hotararea? Primarul… care insa are alte treburi si pozeaza in victima luptei politice.

Inca de la alegerea sa ca primar, in 2016, intre Liviu Zaharia si consilierii locali PSD, aflati in minoritate in Consiliul Local (CL) Stanilesti, se poarta o batalie mocnita, care insa uneori rabufneste. In mai multe randuri, primarul liberal a fost acuzat de comiterea a diverse ilegalitati, ajungandu-se chiar pana a i se face plangeri penale, o astfel de plangere fiind clasata in luna iunie, de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui.

Cateva zile mai tarziu, cu ocazia sedintei CL Stanilesti din data de 26 iunie, cei 6 consilieri PSD au initiat un proiect de Hotarare cel putin bizar: au cerut, nici mai mult, nici mai putin, decat schimbarea numarului de inmatriculare al autoturismului Dacia Duster al Primariei!

Prin Hotararea Consiliului Local al comunei Stanilesti, in cursul anului 2017, a fost aprobata achizitionarea unui autoturism marca DACIA DUSTER, cu fonduri de la bugetul local, urmand ca autoturismul sa fie utilizat de catre compartimentele din subordinea primariei si Consiliului Local al comunei Stanilesti, fiind necesar pentru buna desfasurare a activitatilor autoritatilor locale, la nivelul comunei Stanilesti. La data inmatricularii, numerele de inmatriculare nu au fost alese aleatoriu, sau in concordanta cu vreo abreviere de la denumirea institutiei publice si, contrar numeroaselor solicitari din cadrul Consiliului Local, nu a fost prezentata chitanta achitata la Serviciul de Inmatriculari Auto, din anul 2017, care sa dovedeasca faptul ca numarul de inmatriculare VS-01-LZS nu este preferential si nu are vreo legatura cu numele si prenumele primarului comunei Stanilesti (Liviu Zaharia, n.r.). (…) Solicitam atribuirea unui nou numar de imatriculare pentru autoturismul marca DACIA DUSTER, numar care sa reflecte faptul ca autoturismul este un bun al comunitatii, ale carui cheltuieli de achizitie, functionare si intretinere au fost si sunt suportate de la bugetul local al comunei. In acest sens, propunem ca noul numar de inmatriculare ales sa reprezinte abrevierea formulelor Primaria Comunei Stanilesti – PCS sau Consiliul Local Stanilesti – CLS, se arata in expunerea de motive la proiectul de hotarare propus de consilierii PSD.

Culmea, in ciuda faptului ca respectivii consilieri sunt in minoritate, 6 consilieri PSD din totalul de 15 alesi locali, propunerea lor a intrunit majoritatea si, pe 26 iunie, a fost emisa HCL nr. 20 privind aprobarea schimbarii numarului de inmatriculare a autoturismului marca DACIA DUSTER, apartinand UAT comuna Stanilesti, judetul Vaslui, hotarare care a primit fara probleme viza de legalitate din partea Institutiei Prefectului – Judetul Vaslui.

In ciuda faptului ca respectiva Hotarare avea tot timpul din lume sa fie dusa la indeplinire, acest lucru nu s-a intamplat, iar masina Primariei poarta in continuare initialele primarului Zaharia… I-am atras atentia primarului in mai multe randuri sa intre in legalitate, insa acesta fie s-a eschivat, spunand ca nu a procedat la schimbarea numerelor de inmatriculare din lipsa de timp, fie nu a dat nici un raspuns. Am sesizat verbal si conducerea Prefecturii, care ne-a indrumat sa actionam in instanta, in contencios administrativ, lucru care insa, pana la obtinerea unei solutii definitive, ar consuma mult timp, dar si resurse financiare. Intre timp, primarul se plimba cu masina Primariei, de multe ori in interes personal, de parca ar fi a lui…, sustine consilierul local Dan Paul Axinte, initiatorul proiectului de hotarare cu pricina.

Contactat, primarul Liviu Zaharia a declarat ca ar fi dat dispozitie sa fie rezolvata aceasta problema si ca va verifica sa vada de ce nu s-a facut pana acum aceasta modificare. Nu am avut timp sa ma ocup personal; eu acum stau sa intocmesc proiecte sa atrag fonduri pentru aductiune cu gaz, asfaltari de drumuri sau construirea unui camin cultural. E usor sa fii in postura de a critica fara a face nimic, si se pare ca consilierii PSD nu pot trece peste politica de partid de a pune celorlalti bete in roate. Si totusi, la investire, au depus un juramant ca vor lucra spre binele comunitatii, iar ei nu stiu cum sa ma lucreze mai tare pe mine! Eu trebuie sa ma lupt cu ei, pentru ca nu am majoritate in Consiliul Local si nu-mi pot impune ideile de dezvoltare a comunei, a explicat primarul Liviu Zaharia.

Ce a omis primarul este faptul ca, totusi, din cei 15 consilieri locali, 7 sunt liberali, si doar 6 fac parte din opozitie! Cat despre proiectele la care lucreaza de zor, nu a reusit sa acceseze prin PNDL 2 decat o singura finantare, din totalul de 256 proeicte aprobate la nivelul judetului. Spre exemplu, comunele vecine, Lunca Banului si Berezeni, au accesat cate 3 astfel de proiecte, in timp ce alte UAT-uri de pe Valea Prutului, cazul comunelor Gagesti sau Bunesti Averesti, cate 4 proiecte, plus altele cu diverse surse de finantare nerambursabila!

Cu masina primariei, pentru a da cu subsemnatul la Politie!

In afara disputei cu numerele de imatriculare, consilierii PSD mai acuza si faptul ca primarul Liviu Zaharia foloseste vehiculul primariei mai mult in interes personal, inclusiv atunci cand se deplaseaza saptamanal pentru a da cu subsemnatul in fata lucratorilor Serviciului de Probatiune, obligatie impusa de judecatorii huseni odata cu condamnarea lui, in martie anul trecut. Liviu Zaharia a ajuns sa aiba cazier penal dupa ce a fost descoperit in trafic, de catre politistii de la Rutiera, in cursul anului 2017, conducand chiar respectivul autoturism, in ciuda faptului ca avea permisul de conducere suspendat pentru incalcari anterioare ale normelor de circulatie. Primarul s-a ales cu dosar penal, insa, pentru ca si-a recunoscut vina, incheind in acest sens cu procurorii un acord de recunoastere a vinovatiei, a scapat cu o pedeapsa foarte mica, de doar 6 luni de inchisoare cu amanarea executarii sentintei. Se putea si mai rau: daca judecatorii huseni ar fi decis suspendarea executarii pedepsei, in loc de amanare, Zaharia si-ar fi pierdut functia de primar. Asa, dat fiind ca sentinta a ramas definitiva prin neapelare, primarul a scapat doar cu obligatiile ca, timp de 2 ani, perioada de supraveghere decisa de judecatori, sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Vaslui la datele fixate de acesta; sa primeasca vizitele consilierului de Probatiune desemnat cu supravegherea sa; sa anunte in prealabil schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea (…), asa cum se arata in sentinta.

Toate, cerinte usor de indeplinit, mai cu seama cand ai DUSTER personalizat!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.