Vasluiul isi onoreaza trei dintre personalitatile de prim rang

Municipalitatea doreste sa onoreze trei dintre personalitatile acestor meleaguri, care si-au pus amprenta asupra spiritualitatii si vietii stiintifice vasluiene. Astfel, anul viitor, in diverse locatii din centrul municipiului Vaslui, urmeaza a fi amplasate trei nou statui, in memoria poetului Ion Iancu Lefter, a medicului Gheorghe Andreescu si a artistului plastic Felix Aftene.

Trei nou statui, comandate de catre municipalitate, amplasate pe socluri de marmura, urmeaza sa infrumuseteze centrul municipiului Vaslui. Este vorba de busturile poetului Ion Iancu Lefter si medicului Gheorghe Andreescu, ce vor fi amplasate la intersectia strazilor Mihail Kogalniceanu cu strada Nicolae Balcescu, si a statuii Cronos, a artistului plastic Felix Aftene, care urmeaza a fi amplasata pe strada Stefan cel Mare. Cele 3 sculpturi urmeaza a fi amplasate, anul viitor, pe socluri de marmura asazate pe platforme din beton, urmand a fi iluminate cu cate doua proiectoare.

Nascut pe 28 septembrie 1940 la Gura Albesti, Ion Iancu Lefter a fost unul dintre cei mai cunoscuti poeti vasluieni, iar Cenaclul care functioneaza in prezent ii poarta numele. Absolvent al Liceului Mihail Kogalniceanu din Vaslui si al Facultatii de Filologie a Institutului Pedagogic de 3 ani din Bucuresti, Ion Iancu Lefter a activat ca profesor in cadrul Scolii Gimnaziale nr. 3 (in prezent Scoala Constantin Parfene). A avut si alte slujbe: a fost seful statiei de radioamplificare Vaslui, a fost inspector la Comitetul de Cultura si Arta din judetul Vaslui, bibliotecar si chiar supraveghetor de sala la Intreprinderea Cinematografica, redactor la ziarele Satul socialist, din Bacau, si Vremea noua, din Vaslui. A fost membru al cenaclurilor literare din judet si a colaborat la Flacara Iasului, Luceafarul, Gazeta literara, Contemporanul etc. A inceput sa scrie in perioada liceului, iar intrarea sa in literatura a fost intampinata de George Calinescu, la 16 februarie 1962, in Cronica optimistului, din revista Contemporanul. Debutul editorial a avut loc in anul 1969, cu volumul de versuri Sarut. In timpul vietii, a publicat 5 volume de versuri: Sarut, Starea de duminica, Coroana de spice, Sagetarea cerbului si Gloria ierbii, ultimul, in 1989. Dupa moartea sa tragica, pe 1 martie 1990, in urma unui accident rutier petrecut chiar pe trecerea de pietoni din centrul orasului, lui Ion Iancu Lefter i-au mai fost publicate alte 5 volume: Apoteoza lacrimei, Aratura, Trenul de noapte, Cele mai frumoase poezii, si Spre Golgota.

Gheorghe Andreescu (1884 – 1976) este cea mai ilustra figura a medicinei de pe meleagurile vasluiene. Fiul legendarului aghiotant al lui Carol Davila, colonel dr. Vasile Andreescu, dr. Gheorghe Andreescu este o personalitate medicala si stiintifica de prim rang la nivel local si national. Absolvent al Facultatii de Medicina din Bucuresti, obtine titlul de doctor in medicina in 1910. Isi incepe cariera medicala ca medic secundar la Spitalul din Caracal (1910 – 1914), perioada in care conduce si lazaretul de holerici de la Caracal, in timpul celui de-al doilea razboi balcanic. In anul 1916, este mobilizat si lucreaza ca medic la Spitalul Mobil al Corpului I Armata, oferind asistenta medicala si chirurgicala pe traseul Valea Jiului – Targu Jiu, pana in Moldova, odata cu trupele in retragere. In Moldova, a fost insarcinat cu coordonarea actiunii de combatere a tifosului exantematic, lucrand in acelasi timp la Spitalul din Bacau. A fost decorat cu Steaua Romaniei cu spade si a participat activ pe frontul Marasesti-Oituz ca medic al Spitalului de Evacuare, operand mii de raniti cu rani grave de razboi, pana in martie 1918, cand este numit medic sef al Spitalului Draghici, actualul Spital Judetean de Urgenta din Vaslui, unde va ramane si dupa demobilizare, timp de 21 de ani (1918-1939), refuzand sistematic invitatia de a urma o cariera universitara sau de a ocupa posturi de medic primar chirurg in marile orase ale tarii. Autor al mai multor studii si lucrari stiintifice, Gheorghe Andreescu s-a distins de-a lungul vremii ca o personalitate medicala de prim rang in peisajul stiintific romanesc, dar si ca un mare filantrop legat de meleagurile vasluiene, acolo unde a construit mai multe obiective, camin, cantina pentru 50-60 de copii, baie comunala etc.

Felix Aftene, nascut la 1 ianuarie 1972, in Vaslui, este un artist vizual postmodernist, exponent al scolii iesene de pictura, acolo unde si-a facut studiile artistice la Academia de arta George Enescu din Iasi, sectia Arta Monumentala, finalizate in 1996, ca sef de promotie. In domeniul picturii, Felix Aftene este unul dintre cei mai activi artisti contemporani din Romania. Lucrarile sale se gasesc in muzee si colectii private din tara si strainatate (S.U.A, Marea Britanie, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Spania, Israel). Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1997. In 2005, intra in Biroul de Conducere, iar din ianuarie 2013 este presedinte al U.A.P.R., filiala Iasi. A avut peste 30 de expozitii personale, castigand nenumarate premii, picturile si sculpturile sale infrumusetand multe institutii publice din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.