TINERET RESPONSABIL PENTRU O NATURA CURATA!

Tema noului proiect implementat de Fundatia pentru Tineret Vaslui, derulat in perioada iulie – septembrie 2019, are menirea de a apropia tinerii cat mai mult de cunoasterea necesitatilor mediului, de ecologizare si, implicit, de nevoia/datoria societatii de a trai intr-un mediu mai curat.

Adevarata educatie ecologica isi va atinge scopul numai atunci cand tinerii – cetatenii de maine vor fi convinsi de necesitatea ocrotirii naturii si vor deveni factori activi in actiunea de conciliere a omului cu natura. Constientizand frumusetea mediului local, promovand pitorescul zonei in care locuiesc, tinerii vor intelege utilitatea actiunilor ecologice si de protectie a mediului.

Ca prioritate a concursului de proiecte in care se incadreaza prezentul proiect este stimularea interesului tinerilor de a participa la activitati de educatie nonformala, iar directia de actiunea este incurajarea organizatiilor care dezvolta proiecte de educatie nonformala adresate tinerilor.

Tipul proiectului se doreste a se incadra si a forma o campanie de informare/promovare a modalitatilor prin care tanara generatie se poate implica in actiuni care sa conduca la mentinerea unui mediu mai curat pentru toti membrii societatii.

In contextul social actual in care tinerii manifesta un interes scazut pentru participarea la activitati extracurriculare organizare in mediul scolar, sau la activitati desfasurate de institutii culturale sau sociale Tineret responsabil pentru o natura curata. Prin proiect se urmareste dezvoltarea unor atitudini pozitive fata de mediul natural si problemele legate de nevoia de ecologizare a acestuia si care sa implice contactul direct al tinerilor cu natura si ii vor familiariza cu aspecte mai putin cunoscute legate de protectia mediului.

Problema abordata in cadrul acestui proiect este interesul din ce in ce mai scazut manifestat in ultimii ani de tineri fata de mediul natural in general si fata de nevoile de ecologizare, ceea ce conduce in final la aparitia unor lacune in modul de abordare a subiectelor legate de aceste notiuni.

Proiectul ofera posibilitatea de a desfasura activitati de educatie ecologica prin care sa cultivam interesul si dragostea tinerilor pentru lumea inconjuratoare, pentru protejarea mediului. Totodata, urmareste responsabilizarea tinerilor fata de importanta protejarii mediului inconjurator, conturarea deprinderilor si a atitudinilor de a pretui si respecta mediul prin comportamente civilizate, dar si sensibilizarea cetatenilor privind importanta mediului inconjurator.

Intrarea in acest proiect ofera organizatiei care implementeaza proiectul (FPT Vaslui) si tinerilor voluntari avantaje si beneficii de ordin intelectual, educativ, moral, afectiv si practic, beneficii care se vor reflecta ulterior asupra atitudinii comunitatii locale.

Implicarea tinerilor in viata comunitatii prin activitatile ecologice ce se vor derula urmareste formarea unui comportament ecoprotectiv, care cu siguranta va folosi in definitivarea personalitatii si constiintei viitorilor cetateni.

Masurile pe care le-am considerat necesare pentru constientizarea acestor probleme sunt legate de realizarea pe de o parte a unor actiuni informative ce vizeaza educatia nonformala cu privire la subiectele legate de mediu si protectia mediului. Se are in vederea abordarea acestor subiecte intr-un cadru care sa fie cat mai putin formal, atragator pentru tineri, prin care sa-si insuseasca informatii despre acest subiect, sa fie stimulati la dialog interactiv, sa se documenteze si sa inteleaga problematica legata de mediu asa cum ea exista.

Aceasta forma alternativa de educatie nonformala are in vedere mai multe aspecte: formarea unei atitudini responsabile legate de protectia mediului, formarea si dezvoltarea spiritului de echipa, a unor abilitati de indemanare, de intrajutorare, a unei gandiri planificate, intarirea increderii si formarea sentimentului de stima de sine. Este vizata stimularea si incurajarea initiativei, a interesului pentru cunoasterea problematicii legate de protectia mediului, canalizarea abilitatilor tinerilor spre descoperirea unor domenii in care acestia si le vor putea valorifica pentru a-si dezvolta personalitatea. De asemenea, acestia vor deveni formatori si multiplicatori in domeniul abordat, astfel incat vor disemina experienta acumulata si catre alte persoane din cercul lor social: prieteni, familie, colegi, comunitate.

Proiectul propus este un proiect educational adresat tinerilor care vor sa-si imbunatateasca cunostintele si abilitatile de comunicare in vederea dezvoltarii personale si a pregatirii pentru viata independenta. Programul de activitati cuprinde activitati de dezvoltare personala si de team building, seminar pe tema problematicii legate de protectia mediului, o activitate de ecologizare a unui areal din proximitatea Taberei pentru tineret Poiana Caprioarei, judetul Vaslui, auditii de muzica folk si rock la foc de tabara, drumetii pe trasee din padure, concurs de orientare turistica cu intrebari pe teme de ecologie in punctele de control, iar raspunsurile corecte la aceste intrebari vor influenta in mod direct rezultatul concursului.

Va fi organizat si un concurs de eseuri cu premii, pe teme legate de tematica proiectului. Jurizarea va fi asigurata de catre reprezentati ai tinerilor prezenti la eveniment, dar si de catre cadre didactice cu expertiza in domeniu.

Astfel activitatile promoveaza un stil de viata sanatos in randul tinerilor, ofera o alternativa la petrecerea timpului liber si dezvolta abilitati si competente utile in dezvoltarea lor educationala, profesionala si personala. Tinerii vor dobandi cunostinte noi despre cum trebuie sa tratam natura, despre influenta atitudinii duse de catre toti membrii societatii in problematica legata de protectia mediului.

Impactul pe care il genereaza proiectul este schimbarea comportamentului in randul tinerilor fata de problematica protectiei mediului, modul in care acestia isi modifica comportamentul in situatii diferite, cresterea increderii in fortele proprii si nu in ultimul rand curajul de a avea initiativa. Implicarea tinerilor in activitatile proiectului va duce la promovarea unui stil de viata sanatos in randul acestora, oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber precum si dezvoltarea de abilitati si competente utile tinerilor in dezvoltarea lor personala, pe linie educationala si profesionala (abilitati de comunicare eficienta, lucru in echipa, initiativa manifestata in situatii limita etc).

La finalizarea proiectului, cel mai bun instrument de masurare al rezultatelor sale, vor fi schimbarile in bine a celor 30 beneficiari directi, tineri si adolescenti crescuti in mediul urban si dornici sa interactioneze in mod pozitiv cu mediul natural, cu informatiile legate de protectia mediului, dar si a familiilor acestora de provenienta sau a institutiei de invatamant unde se dezvolta ca viitori oameni care au ceva de oferit celor din jur. Proiectul ofera posibilitatea de a desfasura activitati de educatie ecologica prin care sa cultivam interesul si dragostea tinerilor pentru lumea inconjuratoare, pentru protejarea mediului. Totodata urmareste responsabilizarea tinerilor fata de importanta protejarii mediului inconjurator, conturarea deprinderilor si a atitudinilor de a pretui si respecta mediul prin comportamente civilizate, dar si sensibilizarea cetatenilor privind importanta mediului inconjurator.

Intrarea in acest proiect ofera FPT Vaslui si tinerilor sai voluntari ei avantaje si beneficii de ordin intelectual, educativ, moral, afectiv si practic, beneficii care se vor reflecta ulterior asupra atitudinii comunitatii locale. Implicarea tinerilor in viata comunitatii prin activitatile ecologice ce se vor derula urmareste formarea unui comportament ecoprotectiv, care cu siguranta va folosi in definitivarea personalitatii si constiintei viitorilor cetateni. Scopul proiectului Tineret responsabil pentru o natura curata este de a trezi constiinta participantilor cu privire la viitorul sumbru care ne asteapta, daca nu limitam factorii ce duc la dezechilibre naturale.

Proiectul urmareste implicarea tinerilor si a comunitatii locale in actiuni ecologice, dezvoltarea constiintei si a conduitei ecologice la tineri bazata pe respectul fata de natura si protectia mediului, transformarea comportamentelor cotidiene ale tinerilor in stiluri de viata ecologice, economice, sanatoase si durabile prin intretinerea unui ambient curat, responsabilizarea pentru prevenirea poluarii si gestionarea resurselor fara a periclita echilibrul mediului si sanatatea comunitatii.

Printre obiectivele declarate ale proiectului se numara cresterea interesului tinerilor pentru participarea la activitati ce au in vedere dezvoltarea cunostintelor despre mediu si protectia acestuia, o serie de activitati desfasurate in natura, sportive si activitati de educatie non-formala; valorificarea potentialului fizic si psihic al fiecarui participant pentru a sprijini dezvoltarea armonioasa a sanatatii si personalitatii tinerei generatii, in contextual pastrarii unui mediu curat si organizarea rationala a timpului liber, intr-un mod placut si util, in comuniune cu natura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.