Sute de locuitori din Tatarani, petitie pentru modernizarea unui drum comunal

Peste 400 de locuitori ai comunei Tatarani au semnat si inaintat conducerii Consiliului Judetean Vaslui un memoriu prin care doresc implicarea institutiei in rezolvarea unei probleme spinoase, totodata un drept al lor, cel de a circula in conditii decente pe drumurile comunale. Departe de a acuza autoritatile locale de lipsa de implicare, initatorii petitiei cer ca, dimpotriva, conducerea judetului sa militeze in favoarea aprobarii finantarii unui proiect deja depus, in luna mai, la Fondul de Dezvoltare si Investitii de catre primarie. Drumurile comunale nu sunt in responsabilitatea noastra, ci a primariei, si nici nu ar fi nici legal si nici etic sa intervenim la o alta institutie a statului, neavand vreo calitate in acest sens. Totusi, Consiliul Judetean face toate eforturile pentru reabilitarea infrastructurii rutiere din zona, ca de altfel, din intreg judetul, drumurile judetene din Tatarani fiind incluse in programul de reabilitare si asfaltare, a explicat Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui.

De mai multi ani, Primaria comunei Tatarani incearca sa reabiliteze si chiar sa asfalteze drumurile comunale din zona, pana acum, reusind sa acceseze fonduri prin PNDL II pentru modernizarea unui drum comunal, pentru care a obtinut deja finantarea necesara, 2,38 milioane lei. Din pacate, un proiect similar, pentru un alt drum, DC 28, care strabate practic aproape intreaga comuna, legand satele Tatarani, Crasnaseni si Leosti, primaria nu a reusit inca obtinerea de finantare, astfel ca, in luna mai, proiectul a fost depus la Fondul de Dezvoltare si Investitii din cadrul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care tocmai deschisese o sesiune de depunere de proiecte in acest sens, destinata autoritatilor publice locale, suma totala alocata pentru acest an fiind de 5 miliarde lei. Pana acum, nu s-a primit nici un raspuns, dosarele fiind inca in stadiul de analiza, insa locuitorii din Tatarani si-au cam pierdut rabdarea.
Satui sa mearga pe aceleasi drumuri desfundate, pietruite, care la orice ploaie sunt in pericol sa se transforme in mlastina si dorind si ei conditii civilizate, cu atat mai mult cu cat locuiesc la doar 11 km de municipiul Husi si in apropierea unui drum european, peste 400 de locuitori ai comunei au semnat si inaintat conducerii judetului o petitie prin care cer ajutor in rezolvarea situatiei. Prin aceasta petitie, locuitorii, si nu numai, din comuna Tatarani, judetul Vaslui, persoane fizice si juridice ce isi desfasoara activitatea de zi cu zi, detin proprietati pentru care platesc impozite si taxe, au parinti in varsta, copii la scoli si gradinite, slujbe, activitati in desfasurare, folosesc/utilizeaza DC 28 ce face legatura intre satele Tatarani, Crasnaseni si Leosti spre Baltati, SOLICIT~M in mod imperativ a va indrepta atentia asupra Proiectului de Modernizare a DC 28 Tatarani – Crasnaseni – Leosti depus la CNSP/FDI cu numar de inregistrare 1295/17.05.2019, de asemenea solicitat cu adresa de inaintare nr. 1484/16.03.2017 si inregistrat la Ministgerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice/Programul de Dezvoltare Locala cu nr. 39813/17.03.2017, deoarece acest tronsom de drum este vital pentru semnatarii acestei petitii, si nu numai, se arata in documentul inaintat conducerii CJ Vaslui.
In continuare, semnatarii petitiei aduc si argumente in favoarea cererii lor, intre care faptul ca drumul deserveste mai mult de 60% din populatia comunei si mai multe societati care isi desfasoara activitatea in zona, precum si autospecialele ISU, Politiei, Ambulantei ori ale reprezentantilor altor institutii, dar si ca drumul, care permite accesul locuitorilor spre drumurile judetene sau nationale spre Husi, Iasi sau Vaslui, nu a mai fost reabilitat de mai bine de 40 de ani. Prin aceste argumente, va solicitam sa faceti tot ce va sta in putinta prin natura functiei importante pe care o aveti si prin intelegerea corecta a situatiei cu care ne confruntam, ii solicita presedintelui CJ Vaslui semnatarii petitiei, a carei initiator, la sfarsit, nu uita sa mentioneze : Asteptam R~SPUNSUL dumneavoastra in termenul legal, conform legii la adresa postala (), pe numele (), unul dintre semnatarii acestei PETITII, toti contribuabili ai acestei tari pe nume ROMANIA, din care cu voia dvs. NU DORIM sa plecam. (!)
Trebuie mentionat ca aceasta petitie a fost depusa si pe site-ul petitiionline.com, la sfarsitul lunii iulie, strangand si pe aceasta cale 33 de semnaturi, pe langa cele circa 400 de semnaturi scrise, anexate documentului inaintat conducerii CJ.
Initiativa tataranilor este de laudat, dovedind vointa locuitorilor de acolo de implicare cetateneasca, lucru care ar fi de dorit din partea membrilor cat mai multor comunitati, chiar daca, intr-un fel, este inutila. Conform reprezentantilor CJ Vaslui, aceasta institutie nu are nici un fel de atributii in ceea ce priveste drumurile comunale sau satesti, intretinerea si reabilitarea acestora fiind in sarcina exclusiva a autoritatilor locale. Mai mult, CJ nu are puterea si nici dreptul legal de a face presiuni asupra unei alte institutii a statului. In schimb, suntem preocupati de reabilitarea drumurilor judetene, dovada multele proiecte de acest fel aflate in diverse stadii de implementare, cu finantare proprie sau cu fonduri nerambursabile. Cat priveste DJ244K, care uneste DN 24 (Muntenii de Sus) cu DE 581 prin Tanacu – Baltati – Crasnaseni – Vinetesti – Oltenesti, acesta este in curs de reabilitare, in acest sens fiind accesate fonduri in suma de 14,2 milioane lei, prin Programul National de Dezvoltare Locala II. Pana atunci, drumul respectiv este inclus in programul de pietruire derulat de CJ Vaslui, astfel incat sa se poata circula cat de cat decent. In plus, intotdeauna ne-am afirmat disponibilitatea de a ajuta autoritatile locale, fie cu expertiza, fie chiar, in caz de nevoie, de alocare de ajutoare financiare in vederea implementarii unor proiecte de interes local, ne-a declarat Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui.
Mihai Bahnareanu, primarul comunei Tatarani, nu a putut fi contactat, insa initiatorii petitiei spun ca acesta ar fi de acord cu initiativa lor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.