Pedeapsa cu suspendare pentru fostul primar din Berezeni!

Trimis in judecata cu doar o luna inainte de alegerile locale din 2016, lucru care l-a costat fotoliul de primar al comunei Berezeni, Iulian Miliare a scapat totusi de inchisoare, desi initial a fost condamnat de catre Tribunalul Vaslui la 4 ani de inchisoare cu executare si plata unei amenzi penale de 37.500 de lei, echivalentul a 250 de zile de inchisoare, pentru frauda cu fonduri europene. Curtea de Apel Iasi a considerat ca pentru faptele de coruptie de care s-ar fi facut vinovat, Miliare merita doar o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare, in schimb urmand sa achite, de unul singur, jumatate din prejudiciul de aproape un milion de lei cauzat APIA. Alti trei inculpati din dosarul in care au fost acuzati ca ar fi pagubit APIA cu aproape un milion de lei au fost achitati, in ciuda faptului ca, initial, primisera pedepse de 3 ani cu suspendare.

In septembrie 2018, dupa mai bine de doi ani de procese, judecatorii Tribunalului Vaslui dadeau sentinta intr-un dosar in care Iulian Miliare, fostul primar al comunei Berezeni, alaturi de alti 5 inculpati, printre care se numarau contabilul primariei, Lascar Prajica, si Dorel Chirila, reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Animale (ACA) Gospodarul Zootehnist Berezeni, erau acuzati de frauda cu fonduri europene, acestia folosind acte false pentru a obtine subventii de la APIA.

In perioada 2007 – 2010, inculpatul Miliare Iulian, in calitate de presedinte al ACA Gospodarul Zootehnist si de primar al comunei Berezeni, a depus la APIA Vaslui acte si documente false aferente cererilor unice de plata depuse pentru campaniile din anii 2007 – 2010, fapte ce au avut ca rezultat obtinerea fara drept, de catre asociatie, a sumei totale de997.027,86 lei. Pentru realizarea acestui scop, cei doi inculpati au beneficiat de ajutorul inculpatilor Chirila Dorel, Neculita Margarint, Prajica Lascar, Paruschi Aurel si Paruschi Nicolae, care au intocmit acte prin care s-a atestat in fals calitatea de membru al asociatiei al unor persoane, pentru a crea aparenta detinerii de catre asociatie a unui numar cat mai mare de animale si a justifica astfel gradul de incarcare a pasunii cu animale, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.
Din tot grupul de acuzati, fostul primar Miliare este singurul care a primit o pedeapsa cu executare, patru ani de inchisoare pentru frauda cu fonduri europene, pedeapsa completata cu o amenda penala in valoare de 37.500 de lei, echivalentul a 250 de zile de inchisoare, pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alti trei inculpati, Dorel Chirila, Margarint Neculita si Lascar Prajica, au fost condamnati la cate trei ani de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei. In schimb, ei trebuiau sa execute fiecare cate 80 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii si sa achite in solidar cu Miliare prejudiciul cauzat statului, aproape un milion de lei, la care se adauga accesoriile fiscale calculate de la data efectuarii fiecarei plati de catre APIA pana la achitarea integrala a prejudiciului. Cat priveste ACA Gospodarul Zootehnist Berezeni, instanta a decis aplicarea unei amenzi penale de 50.000 lei, echivalentul a 250 zile amenda a 200 lei/ziua amenda, si suspendarea activitatii pentru o perioada de 2 ani, dar si anularea actului constitutiv.
Doi dintre inculpati, Aurel si Nicolae Paruschi, care isi recunoscusera vina, si-au primit inca din 2017 pedeapsa definitiva, 3 ani, respectiv 2 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei si executarea, fiecare, a cate 80 de zile de munca in folosul comunitatii.

Sentinta initiala, data de Tribunalul Vaslui, a fost major modificata de Curtea de Apel Iasi, a carei judecatori a pronuntat zilele trecute solutia definitiva in acest dosar. Instanta a admis apelurile formulate de catre procurorii DNA si de cei 7 inculpati. |n cazul lui Margarint, Lazar si Chirila, Curtea de Apel Iasi a decis ca nu li se pot imputa faptele care li s-au pus in seama, astfel ca au fost achitati. La randul sau, Iulian Miliare a fost achitat de acuzatiile de fals in inscrisuri sub semnatura privada, pentru ca judecatorii au considerat ca nu exista probe ca inculpatul a comis infractiunea mentionata, in legatura cu o declaratie data la APIA in 2010, dar si pentru ca fapta nu este prevazuta in legea penala, in cazul unei altei acuzatii legate de actul constitutiv al ACA pe care a infiintat-o. In consecinta, fostul primar nu doar ca a scapat de plata amenzii penale de 37.500 de lei, dar i-a fost redusa si pedeapsa principala, de la 4 ani, la 3 ani de inchisoare. Mai mult, judecatorii ieseni au decis suspendarea executarii pedepsei, stabilind un termen de supraveghere de 4 ani, timp in care Iulian Miliare va trebui sa respecte unele masuri de supraveghere impuse de instanta. Intre acestea se numara executarea a 120 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii, care vor fi facute chiar in cazul primariei pe care a condus-o timp de mai multe mandate, dar si frecventarea unui program de reintegrare sociala derulat de Serviciul de probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate.

In schimbul libertatii conditionate, fostul primar va trebui insa sa achite jumatate din prejudiciul de aproape un milion de lei cauzat statului, la care se adauga accesoriile fiscale. Restul pagubei va trebui achitat de Nicolae si Aurel Paruschi, cate 20% fiecare, si de ACA Gospodarul Zootehnist Berezeni, 10%. Pe langa aceasta suma pe care trebuie sa o plateasca, Iulian Miliare nu va mai putea spera sa ajunga din nou primar al comunei Berezeni, cel putin la urmatoarele doua alegeri locale.

Marian Mocanu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.