Split TVA va lsa firmele fr bani n conturi

Plata defalcat a TVA va lsa firmele fr resurse financiare. Patronatul local avertizeaz c agentii economici nu vor mai dispune de propriii bani si vor trebui s fac cheltuieli n plus pentru administrarea noilor conturi bancare. Fr bani si cu o birocratie imens, multe IMMuri nu vor mai rezista pe piat si vor falimenta. Desi la nivel judetean impactul split TVA nc nu a fost calculat, la nivel national, analistiii economici estimeaz c vor disprea 100.000 de IMM-uri.

Mediul de afaceri vasluian asteapt cu infrigurare msurile fiscale anuntate de ctre Guvern. n opinia oamenilor de afaceri, plata defalcat a TVA (Split TVA) este o msur care va lovi direct in potentialul financiar al firmelor. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a ntreprinderilor Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, a spus c prin plata defalcat a TVA Fiscul va lua din contul firmelor a cincea parte din bani. Se va lua efectiv din veniturile agentilor economici. Firma nu mai dispune de banii proprii cu care s isi sustin afacerea. Ne vom confrunta, de asemenea, si cu o birocratie foarte mare. Trebuie deschise conturi speciale pentru plata TVA, iar firmele vor trebui s achite bncilor comisioane pentru administrarea acestor conturi. Agentii economici vor fi pgubiti, a explicat Ovidiu Copacinschi. n schimb, dac un operator economic are de incasat TVA de la stat, acesta trebuie s fac o serie de diligente pentru a primi banii. Este vorba despre o cerere formulat de firm care este adresat unui vicepresedinte al ANAF, apoi o comisie analizeaz cererea, urmeaz s fie intocmit un alt material care va fi trimis la presedintele ANAF, si abia apoi se va aproba cererea. ‘Agentii economici trebuie s se lupte pentru banii lor. Estimrile fcute de noi arat c, la nivel national, 100.000 de IMM-uri vor disprea dup impunerea pltii defalcate a TVA. Cui foloseste?! Omori gina care face ou, dar de unde mai culegi apoi ou? Pentru judetul Vaslui nu am fcut inc o analiz, dar vor fi consecinte negative si la nivel local. Sperm ca mediul de afaceri s nu dispar, pentru c este singurul care creeaz plus valoare si alimenteaz bugetul consolidat al statului, a artat Copacinschi.

Mediul rural, ca si mort

Dac in randul oamenilor de afaceri sunt multe semne de intrebare cu privirea la evolutia economiei pe termen scurt, nici din mediul rural nu sunt semnale mai bune. n anul 1990, in mediul rural erau 4 milioane de gospodrii la nivel national, iar 12 milioane de persoane aveau un loc de munc in agricultur. n prezent, numrul gospodriilor a sczut la aproximativ 1 milion, in timp ce numai 2,4 persoane mai activeaz in sectorul agricol. Au disprut milioane de locuri de munc. La fel s-a intamplat si la nivelul judetului Vaslui. Nu exist o strategie national de dezvoltare a mediului rural, care este in disolutie. Tinerii pleac in strintate, nu sunt stimulati s rman in sate, care imbtranesc, sunt sute de case prsite, toate sunt intr-o descompunere continu… Mediul rural tine de siguranta national, trebui s il pretuim, s il stimulm. Potentialul agricol al Romaniei este c putem hrni opt tri’, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.