Fermierii vasluieni au inceput, in aceast sptman, culesul la strugurii de vin. Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agricultur a Judetului Vaslui, a spus c a fost informat c s-a demarat recoltatul in plantatiile de vit-de-vie de la Husi, Suletea, Epureni, Bunesti-Averesti. ‘Nu avem pan acum o productie estimat la strugurii de vin. n zilele urmtoare, vom centraliza datele din teritoriu si vom avea primele cifre. Pe segmentul strugurilor de mas ins, productia medie estimat de pe cele 4.144 hectare este de 4.560 kilograme/hectar’, a spus Gigel Crudu. Anul trecut, productia medie la strugurii de vin a fost de 7.223 kilograme/hectar. n prezent, in judetul Vaslui sunt inregistrate 11.566 hectare cu vit-de-vie nobil. Printre soiurile nobile existente in judet predomin soiurile albe: Feteasc regal, Feteasc alb, Aligote, Zgihara de Husi, Sauvignon blanc, Riesling italian, dar exist suprafete importante cultivate cu soiul rosu Merlot, precum si cu soiuri de mas ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc. Cultivatorii de vit-de-vie, soiuri nobile in suprafat minim de 0,5 hectare, au obligatia detinerii si completrii Carnetului de viticultor. De asemenea, comerciantii care achizitioneaz struguri pentru vin in vederea comercializrii ctre procesatori au obligatia intocmiri unui centralizator al cantittilor predate ctre acestia si transmiterea filelor originale aferente fiecrui transport, ctre procesator. Orice transport al unor cantitti de struguri din soiuri nobile pentru vin ce face obiectul unei activitti economice comerciale care nu este insotit de fila din Carnetul de viticultor in care s fie inscrise corect si complet datele prevzute in rubricile acesteia, se consider ilicit.