Salarii majorate, dar… de unde bani?!

Primarii din judetul Vaslui nu au avut o marj de manevr foarte mare n stabilirea noilor salarii. Chiar dac legea d liber la stabilirea unor lefuri consistente, starea visteriilor locale ndeamn la prudent. Cu ncasri din taxe si impozite anemice si activitti economice inexistente, primarii comunelor au avut de ales n a stabili niste salarii sustenabile sau a risca s nu mai aibe bani. Rmne de vzut dac, dup stabilirea noilor salarii, n comunele Vasluiului capitolul investitii a mai supravietuit.

Implementarea legii salarizrii in comunele judetului Vaslui nu a adus mari satisfactii alesilor locali. Desi primarii au avut liber s isi stabileasc salarii pan la nivelul salariului vicepresedintelui Consiliului Judetean, realittile din buget au temperat astfel de tentatii. Neculai Moraru, primarul comunei Flciu si prese dinte al Asociatiei Comunelor din RomaniaFiliala Vaslui, a spus c este convins c edilii au gandit salarizarea in funtie de posibilittile bugetare. Mai mult, la stabilirea noilor lefuri, primarii au fost nevoiti s gandeasc in perspectiv, nu doar pe termen scurt. ‘Dac isi stabilesc niste salarii mari, primarii trebui s se gandeasc de unde le vor plti in viitor. Dai salarii mari si risti s rmai fr bani. Legea te las s hotrsti, si ai posibilitatea s stabilesti salariul unui primar la nivelul unui vicepresedinte de consiliul judetean. ns, pe lang cheltuielile de personal, trebuie s asiguri si partea de functionare: plata serviciilor la utilitti, iluminatul public, salubritate etc.’ a spus Neculai Moraru.

Comune mici, salarii mici

Pe noua lege a salarizrii bugetarilor, cel mai mult au avut de suferit comunittile mici. Cum in judetul Vaslui peste 50% din comune au pan la 3.000 de locuitori, posibilitatea fixrii unor salarii mai mari a fost redus. Practic, aceste localitti nu au agenti eco nomici puternici de unde s colecteze taxe si impozite care s fie orientate ctre salarii. Cum si sumele trasferate pentru echilibrarea bugetelor locale de la bugetul general consolidat al statului sunt limitate, sursele de finantare a salariilor sunt limitate. Rmane de vzut cati primari au sacrificat complet investitiile, care si asa erau foarte mici in comparatie cu cheltuieliule de personal, si au directionat banii spre salarizare. Se merge pe ideea ca in bugetul pe anul 2018 s se acorde de la bugetul statului o sum fix pe locuitor, pentru echilibrarea bugetelor locale. S vin la buget o sum fix pe locuitor, asa cum este la invtmant. Tendinta este foarte mare de a stabili salarii consistente, dar trebuie s te intrebi: e bine sau nu e bine? Cand se termin sacul, de unde iei bani pentru salarii?!, a mai spus Neculai Moraru. Loredana Cerbu, primarul comunei Dodesti, a spus c nu a mrit foarte mult salariile, pentru c bugetul local nu permite un astfel de lucru. Fonduri din alt parte nu vin, ci doar din bugetul local. Noi am dat o hotrare la nivel local si am stabilit noile salarii, dar nu am fcut majorri importante. Nu avem bani, a explicat Loredana Cerbu.

Salarii rationale si obiective

n cursul lunii iulie 2017, in Sala Mare a Palatului Administrativ a avut loc o sedint de lucru a beneficiarilor noii legi a salarizrii. La discutii au participat presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, si cei doi vicepresedinti, Ciprian Trifan si Vasile Mariciuc. Reprezentantii autorittilor locale i-au solicitat lui Adrian Solomon, presedintele Comisiei pentru Munc si Protectie Social a Camerei Deputatilor, s le explice secretarilor de primrii modul de aplicare a noii legi a salarizrii. Solomon a rspuns la intrebrile participantilor, fiind lmurite aspecte legate de grila de salarizare sau de sporuri. Parlamentarul le-a cerut celor prezenti s aib grij cum se vor incadra cu salariile in bugetul din acest an, existand premise pentru o rectificare pe plus in august, ins s nu pun pret prea mare pe sumele prevzute dup rectificare si s nu se intind ‘mai mult decat v este plapuma’. La randul lui, Ciprian Trifan a spus c primriile trebuie s tin cont de criterii rationale si obiective in stabilirea salariilor functionarilor publici. Recomand colegilor primari ca, atunci cand fac grilele de salarizare, s aib in vedere criterii rationale si obiective. Rationale, adic s nu ridice foarte mult anvelopele cheltuielilor de personal si, ca rezultant, cresterea cheltuielilor la capitolul functionare, in detrimentul celui de dezvoltare, a declarat Ciprian Trifan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.