Comunele izolate din judetul Vaslui si-au luat, deja, adio de la proiectele europene. Numrul mic de locuitori, lipsa infrastructurii rutiere si feroviare, distanta mare fat de centrele urbane, toate aceste criterii ucid din fas sansele comunelor de a accesa finantri europene. Pentru a obtine fonduri din surse externe si a dezvolta comunittile, primarii si-au pus speranta n proiectele depuse pe PNDL 2. Alte oportunitti de finantare ale localittilor mici sunt Grupurile de Actiune Local.
Comunittile mici si izolate din judetul Vaslui nu au nicio sans in accesarea proiectelor pe fonduri europene nerambursabile. Respectiivele unitti administrativ-teritoriale nu sunt legate de ci de comunicatie importante (drumuri nationale, europene), nu sunt aproape nici de trasee de linie ferat, nu sunt in apropierea unor centre urbane, au un numr mic de locuitori etc. Fr toate aceste atuuri de pozitionare geografic si de infrastructur, sansa ca un proiect depus pe fonduri europene s fie eligibil sunt foarte mici. Tocmai de aceea, foarte multe comune din judetul Vaslui s-au orientat spre Programul National de Dezvoltare Local (PNDL) 2, care se adreseaz cu precdere comunittilor mai izolate si care au sub 2.000 de locuitori. ‘Noi nu avem intocmite proiecte europene, pentru c nu avem in zon nici fabrici, ci ferate sau alte mari artere de infrastructur. Tocmai de aceea, comuna Dodesti a depus cinci proiecte pe PNDL II, pentru reabilitarea unor sectoare de drumuri, modernizarea de scoli si dezvoltarea iluminatului public. Valoarea investitiilor este de circa 100 miliarde de lei vechi. Vrem s asfaltm opt kilometri de drumuri comunale si stesti si s modernizm cele dou scoli din Dodesti, pentru a putea primi avizul de la DSP atunci cand incepe anul scolar’, spune Loredana Cerbu, primarul comunei Dodesti. Tot in domeniul educatiei, Primria Dodesti are un proiect de constructie a unei scoli in satul Tmseni, iar lucrrile sunt aproape de finalizare. Spre deosebire de alte zone din judet, in Dodesti exist un numr mare de copii la grdinitele existente, iar actualele scoli vor avea elevi care s le populeze.
Facilitati pentru investitori
Tot pentru atragerea de finantare extern pentru dezvoltarea comunittii, autorittile locale din Dodesti vor depune un proiect si pe GAL-ul ‘MoldoPrut, pentru achizitio – narea unui buldo-exacavator si construi rea unui centru de zi multifunctional. ‘Vrea ca, in acest centru, medicul de familie s aib un cabinet, s putem aduce si un stomatolog pentru cettenii comunei. Noi suntem dipusi s acordm facilitti investitorilor care ar dori s vin la noi in comun s deschid afaceri. Le punem la dispozitie gratuit terenul din folosint, putem acorda scutirea de impozite la bugetul local pentru o perioad de 10 ani, doar s avem locuri de munc in comun. Asa, va avea si populatia un venit sigur si constat, iar noi, la bugetul local, vom avea colectri mai mari, pe care le vom putea directiona spre dezvoltare’, a mai spus Loredana Cerbu.
Viisoara si Dodesti, probleme trase la indigo
Comuna Viisoara se afl in aceeasi situatie ca Dodestiul. Pentru c este o comunitate izolat, conducerea primriei s-a orientat mai mult spre proiectele din cadrul PNDL 2. ‘Nu avem proiecte europene, pentru c nu avem nicio sans s primim finantare. Noi am depus opt proiecte pe PNDL 2, din care sper ca mcar cinci s fie admise. n total, cele opt proiecte se ridic la valoarea de 100 miliarde de lei vechi. Vrem s modernizm mai multe scoli, drumuri, iluminatul public, s construim un dispensar. Cu pozitionarea noastr geografic, nu ne incadrm la proiectele europene’, a spus Liviu Parciu, primarul comunei Viisoara. n ultimii 10 ani, din bugetul local au fost finantate lucrrile pentru construirea unui sediu nou de primrie, unde functioneaz in prezent administratia local. ‘Mai avem de plat ctre constructorul care a lucrat la sediul primriei un miliard de lei vechi. Vrem s depunem un proiect la GAL ‘Podul nalt, pentru construirea unui targ comunal. Tot prin GAL, noi am achizitionat o masin de pompieri care este functional si deserveste localittile din zon’, a mai spus Liviu Parciu. PNDL 2 vizeaz perioada 2017 – 2020. n cadrul acestui program, la nivel national, vor fi finantate nu mai putin de 5.000 de proiecte. Este vorba despre investitii pe modernizarea drumurilor, dezvoltarea sistemelor de ap si canalizare, construirea de scoli, poduri si altele.
Ce este PNDL?
n conformitate cu reglementrile cuprinse in Planul de amenajare a teritoriului national, Ministerul Dezvoltrii Regionale si Administratiei Publice si alte autoritti publice deruleaz diverse programe de investitii in infrastructura local cu caracteristici diferite privind eligibilitatea, finantarea, decontarea si monitorizarea acestora. Obiectivul comun al acestor programe vizeaz dezvoltarea echilibrat a infrastructurii, rezultand in revitalizarea comunelor si a satelor componente ale municipiilor si oraselor. Pentru o utilizare mai eficient a fondurilor publice sunt necesare o coordonare si o implementare unitar a dezvoltrii infrastructurii locale, prin integrarea programelor actuale de dezvoltare a infrastructurii in mediul rural si in cel urban. Obiectivele de baz ale politicii de dezvoltare regional sunt urmtoarele: – diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltrii echilibrate si pe revitalizarea zonelor defavorizate (cu dezvoltare intarziat); – preintampinarea producerii de noi dezechilibre; – indeplinirea criteriilor de integrare in structurile UE si de acces la instrumentele financiare de asistent pentru trile membre (fonduri structurale si de coeziune); – corelarea cu politicile sectoriale guvernamentale de dezvoltare; stimularea cooperrii interregionale, interne si internationale, care contribuie la dezvoltarea economic si care este in conformitate cu prevederile legale si cu acordurile internationale incheiate de Romania. Elaborarea si aplicarea politicilor de dezvoltare regional se bazeaz pe urmtoarele principii: – descentralizarea procesului de luare a deciziilor la nivelul central/guvernamental; – planificarea – proces de utilizare a resurselor (prin programe si proiecte) in vederea atingerii unor obiective stabilite; – cofinantarea – contributia financiar a diversilor actori implicati in realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regional.