Multi primari din judetul Vaslui se afl n conflict deschis cu bibliotecarii. Pentru c nu mizeaz pe importanta crtii si lecturii, primarii i folosesc pe bibliotecari la fel de fel de munci. Mai mult, bibliotecile sunt subfinantate, iar achizitia de carte este ca si inexistent. Paraxoxal este faptul c, acolo unde bibliotecile sunt ct de ct dotate, nu sunt angajati bibliotecari ! Pe fondul dezvoltrii Internetului si fr un sprijin real din partea primarilor, multe biblioteci publice risc s dispar.
Ieri, la intalnirea care a avut loc in Sala Mare a Palatului Administrativ intre reprezentantii Consiliului Judetean (CJ), Bibliotecii ‘Nicolae Milescu Sptarul’ si bibliotecari, au fost prezentate mai multe situatii incordate din judet. n comuna Gherghesti, relatia dintre primar si bibliotecar este foarte incordat, in timp ce, la Suletea, vechiul bibliotecar a iesit la pensie iar in prezent, o persoan cu probleme de sntate care rspunde de cminul cultural din localitate gestioneaz si biblioteca. Era de asteptat ca, in aceste conditii, programul de lectur si alte activitti legate de consumul cultural nu mai pot fi sustinute. Solutia? Ar trebui de urgent s fie angajat un bibliotecar. Pe de alt parte, in comuna Pdureni este o bibliotec dotat, cu un sediu modern, dar de ani de zile nu este angajat un bibliotecar. Persoana care a lucrat inainte la biblioteca comunal nu s-a inteles cu primarul si a demisionat. ‘Vd c aveti un zambet cand bugetul anual este de 10.000 de lei, raportat la alti ani, cand nu ati avut niciun leu. Editurile v trimit tot felul de oferte si stiu c doriti s achizitionati carte. Am avut un caz intr-o comun unde primarul a vrut s desfiinteze postul de bibliotecar; am mers acolo, in comisia de cultur, si iam convins pe cei din consiliul local de rolul frumos al bibliotecii intr-o localitate’, a spus Gelu Voicu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene ‘Nicolae Milescu Sptarul’ Vaslui.
Bibliotecarii, buni la toate
n unele localitti, bibliotecarii primesc si alte sarcini de serviciu in afara bibliotecii si, astfel, nu reusesc s implementeze actiuni care s favorizeze consumul de carte. ‘Avem alte comune unde bibliotecarul trudeste ca vai de el si nu are nici mcar liniste din partea autorittilor locale. Dou zile lucreaz la bibliotec, trei zile la primrie, pentru c asa a decis primarul. n afar de bibliotec, altii au primit in responsabilitate si cminul cultural si, de fapt, nu fac treab bun la niciuna din cele dou institutii. Nu ascund aceste realitti sub pres. Noi analizm informatia care vine de la dumneavoastr. Sunt primari in conflict direct cu bibliotecarii, a mai spus Gelu Bichinet. Vasile Mariciuc, vicepresedintele CJ Vaslui, le-a dat un sfat bibliotecarilor, pentru a avea relatii de lucru mai bune cu edilii. Apeland la experienta proprie, Mariciuc i-a sftuit pe blibliotecari s ii invite pe primari la bibliotec, unde s povesteasc in fata elevilor si a altor invitati cum au reusit ei in viat. ‘S stea acolo vreo dou ore si s spun care a fost traseul lor profesional. Chiar dac v vd c sunteti sceptici, rezultatul acestui moment ii va sensibiliza pe primarii care nu au intelegere fat de bibliotecari’, a spus Vasile Mariciuc.
Ultima generatie de bibliotecari?!
Crtile pe suport electronic si informatiile oferite de Internet risc s transforme bibliotecile intr-o amintire. Pentru a nu se intampla acest lucru, misiunea actualilor bibliotecari de a mentine active bibliotecile publice este nu doar foarte important, ci si extrem de dificil. ‘Lumea virtual vine peste noi, de aceea, rolul dumneavoastr este foarte important. Aveti datoria de a mentine rosturile clasice ale bibliotecii publice in fata acelor inamici vzuti si nevzuti de natur administrativ. Cititul, lectura crtii pe format pe hartie este in suferint. n orasul Negresti, de unde provin, la biblioteca orseneasc inc se mai citeste. S nu cedati absolut deloc in ceea ce priveste rolul dumneavoastr, le-a mai spus Vasile Mariciuc bibliotecarilor. Despre rolul major al bibliotecii in zilele noastre a vorbit si Gelu Bichinet, plecand de la o constatare dureroas: atunci cand doresti s distrugi o natie, lovesti in cultur, sntate, invtmant si alte domenii cheie. ‘Nu stiu dac cineva si-a propus s ne distrug, dar trebuie s fim atenti. Tendinte se mai manifest. Dragostea de lectur se sdeste incet. La un click distant avem toti informatia, dar avem si cunostintele pe viitor?! Noi am incercat s dirijm crti spre unittile administrativ-teritoriale. Sunt biblioteci in care in patru-cinci ani au intrat doar crtile de la noi, si este dureros. Multe crti sunt degradate, trebuie clasate, si fondul de carte se diminueaz. Trebuie s gsiti oameni ai locului dispusi s fac donatii de carte, asa cum facem noi ctre Republica Moldova’, a conchis Gelu Bichinet.