De anul viitor, bolnavii de tuberculoz risc s rmn fr medicamente!

ncepnd cu luna martie 2018, bolnavii de tuberculoz din Romnia risc s rmn fr tratamente. n prezent, achizitionarea de medicamente pentru tuberculoz se face prin dou programe cu finantare extern, care expir anul viitor. Pentru c nu-i permite legislatia, statul romn nu poate achizitiona aceste medicamente. Ieri, primarii din 30 de comune au fost invitati la Vaslui, pentru a fi instruiti n metode de lupt mpotriva TBC. Dezamgitor este faptul c, desi Vasluiul este pe locul 11 n tar la incidenta TBC-ului, doar ctiva primari au rspuns invitatiei.

Judetul Vaslui se afl in grupul primelor 20 de judete din Romania in ceea ce priveste incidenta bolii TBC. Potrivit datelor statistice, in anul 2016, s-au inregistrat la nivel local 305 de cazuri noi si recidive ale bolii. Astfel, la nivel national, Vasluiul se afl pe locul 16 ca numr de pacienti noi si pe locul 11 ca incident (numr de pacienti noi raportat la 100.000 de locuitori). n acest context ingrijortor, ieri, Fundatia Romanian Angel Appeal a avut o intalnire cu autorittile locale din judetul Vaslui, pentru a discuta cu crtile pe mas despre tuberculoza in Romania. Fundatia este operational din anul 1991 si este implicat in controlul tuberculozei din 2007. Cristina Enache, purttorul de cuvant al Fundatiei Romanian Angel Appeal, a precizat c in acest an vor fi organizate intalniri de lucru in 11 judete, Vasluiul fiind al treilea pe aceast list. Programul este finantat prin Fondul Global de Lupt mpotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei si se desfsoar in perioada 2015 – 2018. Am venit la Vaslui pentru a a atrage atentia comunittilor locale c inc exist tuberculoz in comunitti, desi lumea crede c a disprut. Odat ce pacientul este externat, el este trimis acas si nu mai este contagios. Primarii trebuie s stie c acel bolnav are nevoie de sprijin material, social, psihologic pentru a-si continua tratamentul, pentru a nu redeveni contagios. Noi am invitat primarii care tin de circumscriptia Vaslui, adic din 30 de comune; au venit cativa primari, dar acest lucru se intampl in toat tara, a spus Cristina Enache.

Asistenti medicali la comune

Una dintre propunerile fcute autorittilor locale este angajarea in cadrul primriilor a unor asistenti medicali, care vor fi pltiti din fondurile Ministerului Snttii. Primriile ar trebui s includ in organigam si acest post, care, pe lang gestionarea tuberculozei, se va ocupa si de alte aspecte ce tin de sntatea public. Pacientul trebuie s continue tratamentul dup externare, s mearg o dat pe lun la sectia de profil, dar, trebuie ajutat de autoritti. n caz contrar, exist riscul aparitiei de focare de epidemie in comunittile locale. Factorii de decizie nu stiu c au responsabilitti in acest sens sau c trebuie s fie mai interesati de sntatea public. Din anul 2018, exist riscul s nu mai putem gestiona tuberculoza in Romania, asta pentru c, in 2017, se termin fondurile acordate de statul norvegian, iar in 2018 se va termina si fondul global impotriva tuberculozei. Prin aceste dou programe s-au cumprat medicamente pentru tuberculoza rezistent. Statul roman nu poate s cumpere aceste medicamente. Tratamentul este pentru lepr, iar dac nu scrie pe instructiuni c este si pentru tuberculoz, nu poate fi cumprat, pentru c legislatia nu permite. Astfel, din martie 2018, este posibil s nu mai cumprm medicamente, si apoi… gata! Statul va trebuie s cumpere medicamentele tot printr-un privat’, a avertizat Cristina Enache.

Primii n UE la tuberculoza

Anual, din cauza tuberculozei, in Romania se inregistreaz 16.000 de imbolnviri si 1.100 de decese. Romania este tara membr a Uniunii Europene (UE) cu cel mai mare numr de cazuri, circa 20% din bolnavii din spatiul comunitar provenind din tara noastr. Zilnic, trei romani mor din cauza tuberculozei iar alte 43 de persoane sunt diagnosticate, majoritatea in randul populatiei tinere si active. Romania nu poate asigura tratamentul complet pentru tuber – culoze rezistent, motiv pentru care rata de vindecare este una dintre cele mai mici din lume (20%). Fr tratament corect si complet, bolnavii TBC sunt condamnati la moarte, iar pentru persoanele din anturajul lor, reprezint un focar de infectie. Tratamentul anti-TBC se intinde pe o perioad cuprins intre 6 si 24 luni, cu perioade de internare si izolare indelungate. Rata de abandonare a tratamentului in Romania variaz intre 6% – 25%. Tuberculoza este o boal cauzat de bacilul Koch. Cea mai comun form de tuberculoz este cea pulmonar, dar – lucru mai putin stiut – boala poate aprea si in alte prti ale corpului (oase, ganglionii limfatici sau creier).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.