Concediul de odihn nu poate fi compensat n bani!

Compensarea n bani a concediului de odihn este interzis de legislatia muncii. Anual, salariatii trebuie s efectueze concediul de odihn n natur, pentru a-si reface capacitatea de munc. Pentru c acest lucru nu se ntmpl mereu, Inspectia Muncii Vaslui atentioneaz angajatorii asupra respectrii drepturilor salariatilor cu privire la acordarea concediului de odihn.

Potrivit Codului Muncii, concediul de odihn anual este acordat pentru minimum 20 de zile lucrtoare. Durata efectiv a concediului este stabilit in interiorul contractului individual de munc, cu respectarea legii si a contractelor colective de munc aplicabile. Dreptul la concediu de odihn anual pltit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntri sau limitri. Srbtorile legale in care nu se lucreaz, precum si zilele libere pltite stabilite prin contractul colectiv de munc aplicabil, nu sunt incluse in durata concediului de odihn anual. ‘Avand in vedere scopul concediului de odih (refacerea capa cittii de munc a salariatului), acesta trebuie efectuat in natur, in fiecare an. Compensarea in bani a concediului de odih n este interzis pe durata de aplicare a contractului individual de munc’, arat Gheorghe Chirvase, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munc (ITM) Vaslui. La stabilirea duratei concediului de odihn anual, perioadele de incapacitate temporar de munc si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ngrijirea copilului bolnav se consider perioade de activitate prestat.

Cum se plateste concediul de odihna?

Conform legislatiei in vigoare, indemnizatia de concediu de odihn reprezint media zilnic a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicat cu numrul de zile de conce – diu. n cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihn anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauz, angajatorul este obligat s acorde concediul de odihn neefectuat intr-o perioad de 18 luni incepand cu anul urmtor celui in care s-a nscut dreptul la concediul de odihn anual. Atragem atentia angajatorilor asupra respectrii drepturilor salariatilor cu privire la acordarea concediului de odihn, prin intocmirea programrilor anuale dup consultarea salariatului sau reprezentantilor acestora, dupa caz si, bineinteles, respectarea programrilor intocmite si asumate’, a mai spus Gheorghe Chirvase. Drepturile si obligatiile privind concediul de odihn fac obiectul negocierii in vederea includerii in cadrul contractului colectiv de munc. Astfel, se pot negocia si stabili perioade mai mari de 20 de zile de concediu de odihn, acordate in functie de complexitatea muncii, vechimea in munc, realizarea unei programri colective a concediului, acolo unde situatia o impune, numrul de zile lucrtoare aferent concediului de odihn suplimentar (cel putin 3 zile) si categoriile de personal ce vor beneficia etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.