Iarna din mijlocul lui aprilie a rezolvat si apicultura!

Episodul de iern sever din aceast lun a adus apicultura vasluian n pragul falimentului. n mai putin de 48 de ore, jur de 25.000 de familii de albine au murit, iar productia anual de miere, estimat la circa 800 tone, se va njumtti. Apicultorii sunt disperati, pentru c refacerea stupilor va dura trei ani. Multi dintre apicultori au pierdut toate familile pe care le aveau, asa c si-au ncetat, pur si simplu, activitatea. Dac culesul la pomii fructiferi si rapit a fost compromis n proportie de sut la sut, apicultorii nu si pun mari sperante nici n culesul la salcm.

Frigul si zpada czut sptmana trecut au omorat circa 25.000 familii de albine din judetul Vaslui. De la un efectiv total de 70.000 de familii, cei 6.500 de apicultori din judet mai au acum in viat in jur de 45.000 de familii. Vasile Puf, directorul Asociatiei Cresctorilor de Albine (ACA) Vaslui, estimeaz c intre 60 si 80% din albinele culegtoare au murit, iar puietul rmas va putea iesi la cules abia peste 20 de zile. Fr albine culegtoare, prognozele privind productia de miere din acest an sunt sumbre. Dac intr-un an cu temperaturi normale in judetul Vaslui se produceau intre 700 si 800 tone de miere, in anul 2017, productia va fi la jumtate. Am primit o lovitur nucitoare. Avem mortalitti de zeci de mii de familii de albine. Dup o iarn foarte grea, avem parte si de o primvar capricioas. Dac in prima parte au fost zile frumoase si am sperat c vom avea un cules bun la pomii fructiferi si rapit, dup aceea, au venit ninsorile. Noptile au fost cu temperaturi mici iar albinele s-au strans ghem. Apicultorii au fost nevoiti s sparg cuibul si s introduc alte rame, iar cand a venit frigul, pan la dezastru nu a mai fost decat un pas, a explicat Vasile Puf.

Efectivele se vor reface cu greu

La temperaturi de 11 – 12 grade, albinele au iesit din stupi dup ap, nectar, polen, dar nu s-au mai intors. Cum familiile s-au depopulat puternic, apicultorii nu mai au sperante la un cules bun nici la salcam. Mai mult, bruma care a czut in ultimele dimineti a afectat si salcamii, iar florile acestora vor fi mult mai putine decat in anii trecuti. Din nefericire, suntem cu mult sub numrul familiilor pe care le aveam anul trecut, cand si atunci ne-au murit circa 35% din familii… Este ingrijortor. ns, pe lang vreme, mai sunt si alte motive care concur la mortalitatea mare. Este un semnal de alarm si pentru Ministerul Agriculturii, pentru c albinele contribuie la mentinerea unei naturi sntoase, a mai spus Vasile Puf. Refacerea numrului de albine necesit o perioad foarte lung. Sunt apicultori care au avut 100 de familii de albine si, in mini-iarna aceasta, leau murit toate. Pentru c nu au bani pentru achizitionarea altor familii, cei in cauz nu isi mai pot continua activitatea. Apicultorii care au pierdut 30-40% din efective se vor reface in maxim trei ani. Triesc cu regret aceste momente. Nu invtm nimic. n fiecare an pierdem circa 40% din efective. O problem o reprezint si apicultorul care nu are experient, care si-a luat un numr mare de familii de albine. Este trist cand dau aceste cifre. Productia de miere a sczut in ultimii ani, iar exporturile nu mai merg. Suntem in UE, si nu mai suntem noi cei mai tari de pe piata mierii. Dac nu vom livra o miere de calitate, piata se va inchide pentru noi, a avertizat Vasile Puf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.