Criminalitatea n mediul rural, n scdere!

n primul trimestru a acestui an, numrul de infractuni sesizate si nregistrate la nivelul IPJ Vaslui este mai mic cu circa 25%, la toate capitolele, fat de perioada similar a anului trecut. Aceast sc- dere a infractionalittii se datoreaz n special activittii de preventie efectuat de polit isti. Datorit actiunilor specifice de prevenire desf- surate de jandarmi, numrul infractiunilor n unittile scolare din mediul rural s-a redus la jumtate, acest fenomen fiind eradicat aproape n totalitate n afara scolii. Statistica pozitiv din acest an a fost nregistrat n conditiile n care n trei sferturi dintre comunele vasluiene nu exist paz comunal iar un sfert dintre unittile comerciale din mediul rural nu sunt asigurate cu paz uman sau sistem de alarmare.

Comisarul sef Gabriel Doru Pantru, comandantul Inspectoratului de Politie a Judetului (IPJ) Vaslui, a prezentat, n cadrul sedintei de Colegiu Prefectural de joi, 27 aprilie, o evaluare a situatiilor de risc, a vulnerabilittilor existente si determinarea msurilor care se impun a fi luate n vederea ndeprtrii acestora si reducerii numrului evenimentelor negative din mediul rural. Din analiza situatiei operative existente la nivelul judetului Vaslui rezult faptul c, n mediul rural, n primele 3 luni ale anului 2017 a fost sesizat si nregistrat cu aproape un sfert mai putine fapte antisociale comise, fr exceptie, n toate domeniile infractionalittii. Astfel, din totalul de 1.624 de infractiuni, n scdere cu 482 fat de perioada similar a anului 2016, cnd au fost sesizate 2.106 infractiuni, cele mai multe, 672, au fost contra persoanei. Chiar si n acest caz, numrul de infractiuni este n scdere cu 252 fat de anul 2016, cnd au fost sesizate 845 astfel de infractiuni. Preponderente au fost lovirile si alte violente, n numr de 461, n primul trimestru a anului 2016, fiind sesizate 561 astfel de fapte. De asemenea, cazurile de amenintri, au sczut cu 42, de la 131 n 2016, la 89 n 2017. Fapt mbucurtor, infractiunile la viata sexual au sczut n perioada mentionat cu o treime, de la 35 (n anul 2016) la 23 (n anul 2017). La fel, n cazul tlhriilor, al cror nnumr a sczut, n mediul rural, cu 6 cazuri, de la 18 n 2016, la 12 n 2017. n ceea ce priveste infractiunie comise fr violent, respectiv cele mpotriva patrimoniului, si aici s-a constatat o scdere semnificativ, cu 166 de fapte, de la 796 n 2016, la 630 n 2017, cu o singur exceptie, cele a furturilor din locuinte, care a nregistrat o crestere cu circa 40%, respectiv de la 96 astfel de fapte nregistrate n primul trimestru a anului 2016, la 137, n aceeasi perioad a acestui an. O scdere important, de circa 60%, s-a constatat n ceea ce priveste furturile de animale, si, fapt mbucurtor, n cazul furturilor din societti comerciale, n acest an fiind nregistrate doar 5 furturi, fat de 15 anul trecut, cele prin efractie nregistrnd o scdere chiar mai accentuat, de la 9, anul trecut, la doar 2, n primele trei luni a acestui an.

Fara paza!

Consider c la scderea infractionalittii din mediul rural au contribuit foarte mult actiunile de prevenire si constientizare a populatiei efectuate de lucrtorii de politie n toate mediile. Avnd n vedere evolutia fenomenului infractional din mediul rural n perioada analizat, rezult faptul c specifice sunt infractiunile contra patrimoniului, care genereaz n continuare o stare de nesigurant n rndul locuitorilor. Aceast situatie poate fi si rezultanta faptului c paza n mediul rural nu este organizat n mod corespunztor pe raza tuturor comunelor, iar, n cazul societt ilor comerciale, circa un sfert din acestea nu au asigurat paz sau sisteme de alarmare, este de prere comisarul sef Gabriel Doru Pantru, comandantul IPJ Vaslui. Din acest punct de vedere, statistica prezentat de acesta este una ngrijortoare: din totalul celor 81 de comune ale judetului Vaslui, doar 22 dintre primrii aferente (27,16%) au depus eforturi concrete de organizare si executare a pazei comunale, prin personal propriu angajat si calificat. Mai mult, invocnd lipsa fondurilor necesare, nu mai putin de 59 de comune, respectiv 72,84% din total nu au ntreprins demersurile necesare organizrii si func- tionrii pazei comunale, fiind invocate lipsa fondurilor necesare. n ceea ce priveste cele 1.756 societti si unitti comerciale, cu diferite profile economice si domenii de activitate, care si desfsoar activitatea n mediul rural, doar 1.274 dintre ele (72,55% din total) sunt asigurate cu o form de paz uman sau un sistem tehnic de alarmare, n ciuda faptului c aceste msuri de protectie sunt obligatorii. Din cele asigurate, doar putin peste un sfert dintre ele, respectiv 353 societti comerciale, sunt prevzute suplimentar si cu sistem de supraveghere video. n ceea ce priveste rolul de reducere a infractionalittii a activittilor de preventie, acesta a fost subliniat si de statistica prezentat de col. Paul Smntn, comandantul jandarmilor vasluieni. El a anuntat c, datorit unor astfel de activitti, inclusiv pentru ca la nivelul tuturor unittilor de nvtmnt din judetul Vaslui s se asigure permanent n timpul orelor cu profesor si elev de serviciu, n prima perioad a acestui an, infractionalitatea n scoli a scazut iar n afara scolilor acest fenomen s fie pe cale de disparitie. n concluzie, paza bun trece primejdia rea, sau, asa cum s-a exprimat comandantul Smntn, mai bine s previi dect s cauti infractori!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.