Somerii Vasluiului, slab sau deloc instruiti

Cei mai multi someri nregistrati n judetul Vaslui, respectiv 91,5%, au un nivel de instruire primar, gimnazial si profesional sau nu au studii. Pentru a le usura accesul pe piata muncii, AJOFM Vaslui a oferit, anul trecut, servicii de informare si consiliere profesional pentru 20.696 de persoane aflate n cutarea unui loc de munc.

Potrivit datelor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui, 7,74% sunt persoane cu nivel de instruire liceal si postliceal si doar 0,76% sunt persoane cu nivel de instruire universitar. ‘n majoritate, cei care au nevoie de serviciile AJOFM sunt cu nivel sczut de pregtire. Persoanele cu nivel de educatie si pregtire ridicat apeleaz in proportie mai mic la agentie, gradul si capacitatea de ocupabilitate fiind mai mari in acest caz’, se arat in raportul de activitate pe 2016 al AJOFM Vaslui. Din punctul de vedere al structurii pe grupe de varst a somerilor, grupele de varst in care se regsesc cei mai multi someri sunt 40-49 ani si peste 50 de ani. Ambele grupe de varst au inregistrat numrul maxim de someri pe intreaga perioad a anului 2016, fiind urmate de grupa de varsta 30-39 de ani. De asemenea, tinerii cu varsta sub 25 de ani detin o pondere mai mare in randul somerilor decat a grupei de varst 25-29 de ani, dar mult mai mic decat a grupei de peste 50 de ani. Astfel, din punct de vedere al structurii pe grupe de varst a somerilor, grupa de varst in care se regsesc cei mai multi someri este cea intre 40-49 de ani (34,81%), urmat de grupa de varst de peste 50 de ani (29,37%). La inceputul anului 2016, judetul Vaslui pornea de la un numr de 16.210 someri si a ajuns, n luna octombrie, la un maxim de 17.100 someri. Intrrile efective in evidentele somajului au fost de 9.451 persoane, iar iesirile din evidentele somajului au fost de 9.046 persoane.

Peste 20.000 de vasluieni au fost consiliati pentru a-si gasi joburi

AJOFM Vaslui a oferit, anul trecut, servicii de informare si consiliere profesional pentru 20.696 de persoane aflate in cutarea unui loc de munc. Din numrul total de persoane consiliate, 8.536 au fost beneficiari nou inregistrati iar 12.160, persoane care au mai utilizat aceast msur. Dintre persoanele nou inregistrate la AJOFM Vaslui, 60,62% au fost barbati (5.174 persoane) si 39,38% femei (3.362). ‘Ca urmare a participrii la serviciile de informare si consiliere profesional, 5.012 persoane au primit recomandarea de a participa la cursuri de formare profesional, din care 1.015 au fost cuprinse in aceste programe. Au fost angajate exclusiv prin serviciile de consiliere si orientare profesional 578 de persoane’, a precizat Laura Toporscu, purttor de cuvant al AJOFM Vaslui. De asemenea, prin desfsurarea a 40 sedinte de consiliere si informare din cadrul programului De la scoal, la viata profesional, spre carier’, s-a urmrit cresterea sanselor de ocupare a elevilor de liceu din anii terminali. Prin utilizarea tuturor mijloacelor de informare cu privire la msurile active destinate tinerilor, a fost posibil angajarea a 86 de absolventi. Un numr de 39 absolventi au incheiat contracte individuale de munc pe perioad nedeterminat, prin subventionarea locului de munc, iar 47 absolventi s-au angajat fr subventionarea locului de munc. Din cei 39 absolventi angajati prin msura de subventionare a locului de munc, 3 sunt absolventi ai ciclului inferior al liceului, 25 sunt absolventi de invtmant liceal/postliceal si 11 sunt absolventi de invtmant superior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.