n doi ani, Vasluiul a pierdut 50% din locurile de munc vacante

Economia judetului Valui ofer din ce n ce mai putine locuri de munc. Astfel, numai anul trecut, oferta de pe piat a sczut cu 1.685 locuri de munc. Mai mult, portofoliul joburilor vacante s-a diminuat cu 26% n anul 2015, fat de anul 2014. Fr sanse de angajare, multi vasluieni continu s plece n strintate sau n alte zone ale trii, mai ofertante din acest punct de vedere. n acest timp, economia local stagneaz: nici nu se fac mari disponibilizri, nici nu se angajeaz.

Potrivit datelor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui, in perioada ianuarie – noiembrie 2016, angajatorii locali au declarat 4.809 locuri de munc. Fat de anul 2015, numrul locurilor de munc vacante a sczut cu aproximativ 26%, adic cu 1.685 de joburi. n aceeasi perioad, numrul somerilor neindemnizati (care reprezint circa 90% din numrul total de someri din judetul Vaslui) a crescut cu aproximativ 3%. De asemenea, se inregistreaz o scdere a numrului de locuri de munc declarate in mod repetat de angajatori, la numai 1.011 locuri, cu 105 mai putine decat n anul anterior. Mai mult, si numrul locurilor de munc din anul 2015 s-a aflat in scdere fat de anul anterior, cu 26%. ‘Acesta este un indicator ce arat caracterul descresctor al pietei muncii locale/regionale, im – plicit a economiei vasluiene, care nu elibereaz substantial forta de munc, dar nici nu o absoarbe. n aceste conditii, oportunittile de angajare a persoanelor aflate in cutarea unui loc de munc sunt mai mici si stimuleaz migratia fortei de mun c spre alte zone mai dezvoltate sau cu mai multe oportunitti de angajare’, se arat in raportul de activitate pe anul 2016 al AJOFM Vaslui.

Sunt cautati muncitorii necalificati

Principalele meserii in care sau inregistrat un numr semnificativ de locuri de munc vacante si ocupate in anul 2016 au fost muncitor necalificat in industria confectiilor – 241, agent asigurare – 200, vanztor -135, muncitor necalificat in agricultur – 107, muncitor necalificat la demolarea cldirilor – 96, custor piese din piele – 68, confectionerasamblor articole din textile – 68, tractorist -65, operator confectioner industrial imbrcminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice – 64, mecanic agricol – 58, sofer autocamion/masin de mare tonaj – 55, zidar-tencuitor – 45 etc. Anul trecut, la nivelul judetului Vaslui au fost estimate a fi disponibilizate colectiv 738 persoane. ns, agentii economici si-au revizuit programele de restructurare, astfel incat, disponibilizrile efective de personal in perioada ianuarie – decembrie 2016 au fost de 418 persoane.

1 COMENTARIU

  1. Dar de nerespectarea programului de lucru , de neacordarea zilelor libere , de neplata orelor suplimentare , de neacordarea si neplata concediului legal de odihna ITM nu a auzit? am ajuns sclavi si la noi n tara, nu numai n Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.