Conferinta Afaceri.Ro a murit, triasc Forumul Economic Vaslui!

Din acest an, Conferinta „Afaceri.Ro” nu se va mai organiza la Vaslui. n locul acesteia, va fi lansat Forumul Economic Vaslui – Pol de investitii n Regiunea Nord-Est 1, gndit s fie un eveniment de impact pentru mediul de afaceri si administratiile publice locale. Discutiile se vor concentra pe investitiile din judet si din Moldova.

n data de 27 aprilie 2017, Camera de Comert Industrie si Agricultur (CCIA) va organiza Forumul Economic Vaslui – Pol de investitii in Regiunea Nord-Est 1. Evenimentul va avea loc la Centrul de Afaceri si va fi organizat in exclusivitate de CCIA Vaslui, dup ce parteneriatul cu compania ‘Arhipelago’ a luat sfarsit. ‘Am lucrat doi ani inpreun si am organizat la Vaslui Conferinta Afaceri.Ro. Nu mai mergem in parteneriat mai departe, pentru c ni s-a cerut o sum mare pentru a organiza conferinta din acest an, iar noi nu avem acesti bani. Dar noi, cei de la Camera de Comert, stim s organizm astfel de actiuni, am derulat forumuri regionale, transfrontaliere la care au participat toate judetele din Moldova. Ne vom mobiliza, si vrem s facem un eveniment de anvergur la Vaslui’, a spus Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. Pan la aceast dat, la forum au fost invitati Rovana Plumb, ministrul Afacerilor Europene, si Alexandru Petrescu, ministrul IMMurilor. Pe lang ministri si oamenii de afaceri locali, la dezbateri vor participa si reprezintati ai administratiei publice judetene, municipale si comunale din judetul Vaslui. ‘Sperm ca din cei doi ministri s vin cel putin unul. Si vicepremierul Sevil Shhaideh are un periplu prin judetele Moldovei, si am vrea s vin si la Vaslui. Am avut discutii cu Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, ne-am sftuit si vrem s organizam un forum de succes. Temele pe care le vom dezbate vizeaz investitiile in Regiunea Nord-Est 1, cu accent pe cel din judetul Vaslui’, a mai spus Ionel Constantin.

Prioritatea zero: fondurile europene

Cum in ultimii doi ani atragerea fondurilor europene a avut mult de suferit la nivel local, 2017 se doreste a fi revirimentul pe finantarea european. Se doreste ca atat administratiile publice locale, cat si mediul privat s aplice pe programele europene si s obtin resursele financiare nece – sare. Practic, pe lang investitiile sustinute de la bugetul national, investitiile realizate prin atragerea de fonduri europene sunt la fel de importante. ‘La nivel national, se doreste atragerea sumei de 5,2 miliarde de euro prin proiecte europene. Dac proiectele nu sunt implementate si atrase fondurile pan cel tarziu in luna mai, dup aceea, va fi mult mai greu. E important ca ministrul IMM-urilor s vin la Vaslui, s discute cu oamenii de afaceri din judet, s prezinte facilittile acordate, efectele acestora, infiintarea de noi locuri de munc. Noi, in judet, la aproape 50.000 de salariati, avem in jur de 100.000 de pensionari. Este un decalaj enorm pentru judetul nostru’, a explicat Constantin.

Satui de ultimul loc

n acest context, prezenta Vasluiului pe ultimul loc in Regiunea Nord-Est la incasrile la bugetul general consolidat arat cat de predictibil (sic!) este mediul de afaceri local. Vorbim de un numr mic de angajati, salarii mici, firme putine, sistri de activitti economice, elemente care concur la colectri bugetare destul de mici. Pe de alt parte, ‘(…) la acest forum vrem s trasmitem c sunt si firme credibile in Vaslui, c se poate investi in judet, c suntem doritori de atragerea de fonduri europene. Toate aceste actiuni, pe care oamenii de afaceri le deruleaz in parteneriat cu administratia public local au ca tin cresterea nivelului de trai al populatiei din judet’, a mai spus Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.