Consiliul Judetean Vaslui s-a reunit, ieri, n sedint extraordinar pentru a actualiza indicatorii tehnico-economici ai mai multor investitii. Operatiunea a fost urgent si necesar n conditiile n care TVA a sczut la 19% iar Ministerul Dezvoltrii solicita dosarele pn la 15 februarie. Investitiile pentru care s-au aprobat indicatorii economci se ridic la 50 milioane de lei, viznd modernizarea unor drumuri judetene, sistemele de ap si canalizare si centrul cultural.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a aprobat ieri, intr-o sedint extraordinar, mai multe hotrari prin care au fost actualizati indicatorii tehnico-economici ai mai multor obiective de investitii. Este vorba despre mai multe drumuri judetene, Reabilitarea sistemului de ap si canal din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti, Centrul Cultural din fosta Casa a Armatei Vaslui. Modificrile au fost necesare in contextul in care prin Legea nr. 277/2015 privind Codul Fiscal se prevede faptul c TVA-ul scade de la 20 la 19%. Mariana Vieru, director in cadrul Directiei Tehnice din CJ Vaslui, a precizat c Ministerul Dezvoltrii Regionale si Administratiei Publice a transmis adresa nr. 7552/2017, in care se precizeaz c termenul de depunere a documentelor este data de 15 februarie 2017. ‘Toate aceste investitii sunt finantate prin OUG 28/2013 privind programul national de dezvoltare local. Pe lang modernizarea drumurilor judetene, construirea noului centru cultural, in cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de ap si canal avem in curs o lucrare la Barlad si montarea unor statii de pompare a apei uzate la Husi. Finantarea pentru toate aceste investitii se ridic la 50 milioane de lei’, a explicat Mariana Vieru.
Primul venit, primul servit
Operatiunea de actualizarea a indicatorilor tehnico-economici este extrem de important, in conditiile in care sumele aferente investitiilor sunt limitate. De regul, se prevede un buget pentru investiti la nivel national, iar beneficiarii care se prezint primii pentru decontarea facturilor primesc imediat banii. n momentul in care fondurile se epuizeaz, firmele care au efectuat lucrrile rman cu sume de recuperat de la bugetul de stat. De altfel, aceeasi situatie a fost si anul trecut, cand Ministerul Dezvoltrii a anuntat c nu mai plteste decat facturile emise pan la sfarsitul lunii septembrie 2016. La vremea respectiv, restantele la plata lucrrilor efectuate in judetul Vaslui se ridicau la peste 150 miliarde de lei vechi. ‘Avem lucrri pentru care s-au sistat pltile. Este o situatie delicat, si sperm s fie rezolvat pan la sfarsitul anului, s nu se intre in noul an cu probleme. Aceste probleme au un corespondent in licitatiile viitoare, dac o firm nu are profit nu va mai putea participa la alte licitatii’, spunea Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui. Abia dup a doua rectificare a bugetului consolidat al statului care a fost operat in noiembrie 2016, respectivele firme si-au incasat sumele cuvenite.
Drumuri n reparatii
Consilierii judeteni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea si modernizarea mai multor tronsoane de drumuri judetene, printre care DJ 284: DN 24 B (Husi) – Epureni – Duda – Fundtura – Arsura DN 28 (Ghermnesti); DJ 244 M: DN 24 (Crasna) – Albesti – Idrici de Sus – DJ 244 A; DJ 246 A: DN 24 (Moara Domneasc) – Feresti – Bereasa – DJ 247 (Ttrni); DJ 242 F; DJ 244 J, DJ 245 E: DN 24 (Bulboaca) – Deleni – Moreni – DJ 245 L (Costesti); reparatii pod pe DJ 244 – paraul Srteni; DJ 243 C (Mrsesti) – Voinesti; DJ 244 L: DJ 244 D (Tbliesti) – Averesti; DJ 245: DN 24 (Barlad) Vulpseni – Buda – Morreni – Floresti – Oprisita (DN 2 F). Din cei 1.000 de kilometri de drumuri judetene din judetul Vaslui, doar 25% mai sunt din pmant. n general, este vorba despre segmente de drum care trec prin pduri sau prin zone agricole.