Pentru vasluieni, 2016 a fost un an bun pentru plata datoriilor la bnci

Anul 2016 a fost o perioad bun pentru vasluienii cu credite la bncile comerciale, n 11 luni, persoanele cu restante la plata mprumuturilor reusind s diminueze semnificativ cuantumul datoriilor.

Conform datelor Bncii Nationale a Romaniei, in luna ianuarie 2016 erau inregistrate credite curente in lei in valoare total de 867,8 milioane de lei si un sold al creditelor restante de 221,8 milioane de lei. Potrivit acelorasi statistici, la sfarsitul lunii noiembrie, populatia si agentii economici din judetul Vaslui mai aveau credite restante in lei de numai 33,9 milioane de lei. Acelasi fenomen a avut loc si pe segmentul imprumuturilor in valut. La inceputul acestui an, erau inregistrate credite active in sum de 482 milioane lei, in timp ce portofoliul creditelor restante se ridica la suma de 46,4 milioane lei. La sfarsitul lunii noiembrie, creditele restante in valut s-au diminuat la suma de 33,9 milioane de lei. n 2015, clientii bncilor din judetul Vaslui au avut cele mai mari restante la creditele contractate in lei la nivelul Moldovei. n luna decembrie 2014, creditele in lei din judetul nostru se ridicau la 1,1 miliarde de lei. Din totalul imprumuturilor, creditele restante se ridicau la suma de 372,1 milioane de lei. La nivelul Regiunii Nord-Est, harta creditelor restante se diferentiaz semnificativ de la un judet la altul. Astfel, in judetul Iasi, creditele restante erau in sum de 323,4 milioane lei, in judetul Suceava erau in sum de 1,5 miliarde lei, iar in judetul Bacu restantele se ridicau la 185 milioane lei.

La nivel national, valoarea restantelor s-a redus cu 38,5%

Restantele la creditele acordate firmelor si populatiei insumau peste 13,7 miliarde lei la finalul lui noiembrie, valoarea acestora fiind in scdere cu 38,5% fat de cea consemnat la sfarsitul aceleiasi luni din 2015, potrivit datelor centralizate de Banca National a Romaniei (BNR). Din aceast sum, peste 5,94 miliarde lei reprezentau restante in moneda national, in scdere cu 37,6%, iar circa 7,77 miliarde lei restante in valut, in coborare cu 39,1%. Din totalul restantelor, circa 4,74 miliarde lei erau inregistrate in Bucuresti. Totalul creditelor depsea 223,4 miliarde lei la finele lunii noiembrie, fiind cu 0,97% mai mare decat valoarea consemnat la finalul aceleiasi luni din 2015. mprumuturile in moneda national se cifrau la 125,7 miliarde de lei. n ceea ce priveste creditele acordate populatiei, de peste 112,9 miliarde lei, cele pentru consum totalizau mai mult de 52,3 miliarde lei, cele pentru locuinte depseau 58 miliarde lei, iar cele destinate altor scopuri – peste 1,32 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.