Zeci de revolutionari n judetul n care nu s-a tras un glont

revolutie_vasluiJudetul Vaslui are patru revolutionari care detin titlul de „Lupttor cu rol determinant n Revolutie”. Fat de restul de 73 revolutionari recunoscuti oficial n judet, cei patru primesc n plus la indemnizatia lunar suma de 2.200 de lei. Revolutionarii care detin noile certificate au trit pe timpul Revolutiei n orase martir (Timisoara, Brasov), iar acum locuiesc n judet. La nivel national, acest grup de revolutionari „de elit” este vizat de procurori, deoarece exist suspiciuni c unii ar fi obtinut ilegal certificatele.

La aceast dat, in judetul Vaslui, sunt in plat la Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui, patru revolutionari care au titlul de ‘Lupttor cu rol determinant in Revolutie’. Trei dintre revolutionari sunt inregistrati la Vaslui si unul la Barlad. De regul, persoanele care au primit un astfel de certificat, in perioada Revolutiei din 1989 triau in orase martir, precum Timisoara, Brasov etc., iar in prezent locuiesc in judetul Vaslui. La inceputul lunii ianuarie 2016, Vasluiul avea in inregistrati oficial 106 revolutionari din care, dup aplicarea noilor prevederi legale in vederea obtinerii unui nou certificat de revolutionar, au mai rmas in plat 77. Din aceast ultim grup fac parte cele patru persoane care si-au preschimbat certificatele in ‘Lupttor cu rol determinat in Revolutie’ si primesc indemnizatii in baza Legii nr. 341/2004. Practic, dup aplicarea noii legislatii, 29 de indemnizatii de revolutionar au fost sistate, iar in cazul a trei persoane (dou din Vaslui si una din Barlad), certificatele de revolutionar au fost anulate si s-au constituit debite pentru recuperarea sumelor acordate cu titlu de indemnizatie de revolutionar. De mentionat este faptul c cele trei certificate anulate nu au legtur cu ancheta declansat la nivel national la inceputul acestei sptmani. Conform unei anchete demarate la nivel national, o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pan in prezent titlul de ‘Lupttor cu rol determinant in Revolutie’ nu indeplineau conditiile cerute de lege. Avizarea acestor titluri de ctre Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor ar fi fost ‘urmarea direct a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influent asupra membrilor celor dou institutii ale statului’. Institutiile publice cu atributii in acordarea acestor titluri sunt Comisia Parlamentar a Revolutionarilor din Decembrie 1989 si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor lupttorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989. ncepand din data de 1 ianuarie 2015, persoanele care beneficiaz de titlul de Lupttor cu rol determinant’ beneficiaz de drepturi bnesti majorate fat de ceilalti revolutionari, acestia incasand o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2.200 de lei/lunar.

Legi noi, revolutionari noi!

n anul 2014, a fost aprobat OUG 95/2014, care a modificat Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasc anticomunist de la Brasov din noiembrie 1987. Astfel, a fost introdus un nou titlu de revolutionar, cel de ‘Lupttor cu Rol Determinant’, si s-a decis c indemnizatiile vor fi acordate doar persoanelor care obtin un nou certificat care s le ateste si aceast calitate. Titlul de ‘Lupttor cu Rol Determinant’, pe baza cruia mai poate fi obtinut indemnizatia lunar, nu este ins acordat decat celor care, in perioada 14 – 22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei, si-au pus viata in pericol in confruntrile cu fortele de represiune, au ocupat si aprat obiectivele de important deosebit, care au apartinut regimului totalitar, dar ‘doar in localittile’ in care, in urma acestor actiuni si confruntri, au rezultat persoane ucise, rnite sau retinute, pan la fuga dictatorului Nicolae Ceausescu. Doar in localittile Timisoara, Caransebes, Sibiu, Lugoj, Targu-Mures, Cluj-Napoca, Bucuresti si Cugir, in urma confruntrilor cu fortele de represiune, au fost ucise, rnite sau retinute persoane pan la fuga dictatorului.

4 COMENTARII

  1. Cred ca ar fi bine sa stim si noi revolutionarii din judet.Nu cred ca ar deranja pe cineva daca i cunoastem si noi.Multumesc astep comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.